Természetes atkaszaporulat gátlás « Kéménykaptárban »

Dátum 2008.02.9. 7:50:52 | Téma: Európai Méhész hírei


Bencsik József

Előzmények
A « kéménykaptàr »-ral foglalkozó megfigyeléseim eredetileg az ideális méhlakàs kísérletezései körül forgott. Erőfeszítéseim valóban nem voltak hasztalanok. Semmi kétség : a rakodókaptàr fiókjaival képzett « kéménykaptàr » hasznàlata jelentős előnyőkkel jàr a méhek egészégére, következésképpen a méhész javàra.
A kisérleteim soràn azonban, a kitűzött célon túl, egy hatàsos atkaszaporulat-gàtló módszerre is bukkantam. Valójàban, egy, màr ismeretes, a herefiasítàssal való atkacsapda tökélésítéséről van szó. Az eljàràsom alkalmazàsàt éppen ezért elsősorban a bioméhészeknek ajànlom, de természetesen semmi akadàlya annak, hogy azt minden méhész hasznosan alkalmazza.
A meglepetés !
Kísérleteim soràn màr az első évben meglepetés ért. A màrcius közepén tartott àltalànos kaptàr vizsgàlaton, a kísérleti csalàdok többségében, a keretek alsó lécére lépet kezdtek építeni a méhek, a költőtér alà helyezett üres fiókban. E jelenséget jő jelnek véltem. A « kéménykaptàr » legfontosabb előnyét, a csalàd egészségét bizonyítottàk. Ezek a csalàdok jól teleltek, erősek voltak hiszen màr màrciusban új lépek építésébe kezdtek. Valójàban az építmények akkor még kezdetlegesek voltak és még nem làttam milyen előnyök szàrmazhatnak azok teljes kiépüléséből. Ezért meggondolatlanul eltàvolítottam azokat, a fiókot elvettem és kiépített keretekkel megrakva màr is föltettem méztérnek.
A következő évben azonban kivàncsisàgból hagytam a tovàbbi építkezést. Április elején tartott vizsgàlataim alkalmàval màr hàrmasàval, 15 cm es építményt talàltam a kísérleti kaptàraim alà helyezett fiókok nagy többségében. Ezen építmények teljes méreteiben, és minden esetben kizàrólag heresejtesekből àlltak. Természetesen érthető okokból, ilyen helyzet nem àllhat elő a « közönséges » kaptàrokban, màr csak helyhiàny miatt sem, hiszen közel az ajldeszka.
Megjegyzések
A kísérleti csalàdjaim anyài fiatalok, egyévesek voltak. A heresejtes lépek megjelenésének tehàt minden bizonnyal nem az anya petézőképessége az oka. Az évad megfelelő szakaszàn minden csalàd épít heresejteket, amelyeket az anya, fiatal vagy öreg, kétségesen bepetéz. Tesz így nem önérdekből, de nem is ok nélkül. (tàrgyon kívül !) Jelen esetben csalàdjaim kétség kívül ismét jó erőnek, egészségnek örvendtek, hiszen màr kora tavasszal építkeztek, még hozzà kizàrólag heresejteket !!! Ezt a jelenséget egyébként nem sikerült megàllítanom a méztér feltételével sem.
Tanulsàg : egy jó erőben lévő csalàd egy adott időben ellenàlhatatlanul egy veleszületett természetes eljàràsnak engedelmeskedik amikor heresejteket épít. Ezen ténykedés, tudatos vagy tudatlan akadàlyozàsa természetellenes. Màr pedig ilyen helyzet uralkodik minden közönséges kaptàrban. Hely szűke miatt a méhek kénytelenek àtalakítani a munkàssejteket heresejtekké, ahol csak lehet. Teszik ezt előszeretettel a fiasítàs alsó peremén, az alsó keretléc közelében. De miért éppen itt ?
Néhàny megàllapítàs
A heresejtek, széltében hosszàban, mélységében jóval nagyobbak mint a dolgozó méhek fiasítàsos sejtjei. Az előbbiek helyszükséglete ebben az arànyban tehàt minden irányban ugyancsak szükségszerüen nagyobbak. Màr pedig a fasítàsos keretek közötti kiépített léputca meghatàrozott és nem bővíthető. A heresejtek így csak nagy üggyel bajjal kaphatnak helyet, a munkàs fiasítsàsos keretek közé szorulva. Amennyiben ez utóbbi eset mégis előfordul, akkor ezen heresejtek a szembelévő munkàsfiasítàs hàttérbe szorítàst, meg nyomorítàsàt okozzàk.
Valamivel könnyebb a helyzet az alsó keretléc mentén ahol több a hely, a közlekedési nehézségek kisebbek. Nem meglepő tehàt ha ezt a könnyebséget hasznàlja ki a csalàd amikor a keretek aljàn talàlható sejteket alakítja àt, vagy zughelyeken épít heresejteket. A « közönséges » kaptàrokban a heresejtes lépek helyszükséglete tehàt közel sincs megoldva. Nem így a « kéménykaptàrban » !


Atkaszaporulati szakvélemények
Újabb bioméhészeti szakvélemények szerint, hasznos, és érdemes heresejtes keretekkel atka csapdàzàst véghezvinni. J L M Calis,W J Boot, J Bestsma méhészeti kutatok szàmÍtàsai szerint hàrom heresejtes lép a fészekben! 11-32 napok között történő közbelépéssel 64,1%-ban vàrható az atka népességének csökkenése. Szerintük illő és üdvösséges a tavasz folyamàn egy egy « herès » műléppel fölszerelt keretet behelyezni a költőtérbe. Szerény véleményem szerint, rossz helyre! Képzeljük el mekkora felfordulàst okozunk ilyen eljàràssal a csalàd « viaszműveseinek » : hogyan építeni valódi nagyméretű (here)sejteket két munkàsfiaisítàsos keret közé szorult szűkös helyen? Ugyanakkor ezen eljàràs fölborítja az egész csalàd működési, szervezeti rendjét is !
Természetben
A kéményekben megtelepedett természetes rajok esetében a fiasítàsos lépek alsó peremén bőven van hely széltében hosszàban ugy mint a « kéménykaptàrok » esetében. Nincs kaptàrfenék ! Ott nincs helyszűkület, heresejtes lépek szabadon épülhetnek, nincsenek közlekedési, ellàtàsi nehézségek, ugyanakkor munkàs fiasítàs zavartalanul folyhat. Nem meglepő tehàt, ha a herés lépeken még csak elvétve se talàlható munkàs fiasítàs, és megfordítva, a heresejteknek nem a munkàssejtek között van a természetes helye !
Minden bizonnyal ésszerűbben jàr az a méhész aki igyekszik a csalàd természetes rendjét becsben tartani. Még okosabb olyan eljàràsokat alkalmazni, amelyek a csalàd élet lendületét, dinamikàjàt nem zavarjàk, mi több ha lehet, azt elősegítik ! Ilyen alapelvek szerint jàr el minden bioméhész. Valójàban így kellene eljàrnia minden méhésznek is, a méhei és ezen keresztül a sajàt érdekében. Ez utóbbi eljàràshokhoz igyekszik eszközt, segítséget nyujtani a « kéménykaptàr »
A « kéménykaptàrban »
A fészekfürt alá helyezett üres fiókban szabadon építkezhettek a méhek. A kísérleteim folyamàn pontosan olyan herefiasítàsos lépeket és annyit építhettek csalàdjaim, amennyi megfelelt a veleszületett igényeinek. Mi több a csalàd fejlődési lendületét is igyekeztem elősegíteni.
Például a “kéménykaptàr” alsó, üres fiókjàban “hizlaltkeret”-es ritmusban helyeztem a fészekfürt tengelyében kaptàronként legkevesebb 3-3 üres, műlépnélküli keretet. Így tettem legutóbb még az ősszel, a betelelés alkalmàval. Ezen üres keretek fölső léce alà előzőleg beragasztottam egy keskeny 1 cm es közönséges műlép csíkot. Eredmény : csalàdok e keretekben kizàrólag heresejtes lépeket építettek, az anya azokat szorgalmasan bepetézte, a gondozó méhek azokat kényelmesen befedelezték.
E jelenség szàmottevő megbecsülendő előnnyel jàrt. Tudva levő ugyanis, hogy a heresejtekbe lopakodik be előszeretettel a petéző atka, tehàt onnan fog szàrmazni az atkaszaporulat tömege. Az is bebizonyult, hogy amennyiben a herefiasítàsos lépeket a befedelezésük utàn rendszeresen, gondosan kivillàzzuk, avagy eltàvolítjuk, ezzel az eljàràssal az atkaszaporulat legnagyobb hànyadàtól a csalàdot megszabadítjuk. Jegyezzük meg ugyancsak, hogy a gondosan kivillázott heresejtes keretek természetesen nagyszeruen fölhasznàlhatók a hizlaltkeretes méztérben.
Előnyök
- A csalàd tehàt nem kényszerül a fiasítàsos keretek peremein, szétszórtan széltében hosszàban munkàssejteket àtalakítani, a zugokban heresejteket építeni.
- A herefiasítàshoz szükséges bőséges hely biztosítàsa, a csalàd veleszületet természetes eljàràsnak enged teret. Fölszabadul a csalàd szorongàsa, megnövekszik élet lendülete, egyensúlya ...
-Méhésznek nincs szüksége fészket bontani herés lépeket, kereteket a munkàslépek közé szorítani; majd azokat kiszedni, munkàs fiasítàsos lépekkel helyettesíteni.
- A csalàd életrendje nincs többszörösen fölborítva, a fejlődési lendülete zavartalan.
- Vegyszer nélkül hathatos, eredményes atka szaporulat gàtlàs gyakorolható. (Sajnos csak a herefiasítàs időszaka alatt)
Hàtrànyok:
- A vízszintes kaptàrokban (Magyarorszàgon 70%NB) sajnos nem alkalmazható!!!
- Fàradsàgos, a nehéz a költoőteret (30-40 kg?) levenni a méhésznek egyedül, majd a műveletek elvégeztével visszatenni. Nem így az 1995 os Apimondiàn bemutatott Bencsik féle kaptàrkezelővel; gyerekjàték! (làsd fotó)
Tanulsàg:
A « kéménykaptàr » rendszer tehàt hasznosan alkalmazkodik a méhek veleszületett természetes életmódjàhoz, igényeihez, egyben jelentős eszköz az atkaszaporulat gàtlàsàban is!
A modern “hagyomànyos” méhész elvàrja azt hogy a méhek alkalmazkodjanak az ő feltételeihez, (pl. NB vízszintes kaptàrjaihoz), míg a bioméhész becsben tartja azokat. Aki a méhei érdekében jàr el, tudatosan vagy ösztönszerűen, annak sajàt érdeke is beteljesül egyben.
Lyon 2004 januàr
Bencsik Jozsef
23, bd des Castors, 69005 Lyon, T/Fx:33 478 25 04 22. E-mail: joseph.bencsik@free.fr





Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=202