Üdvösség ,avagy ördögi kör

Dátum 2008.02.16. 7:03:33 | Téma: Európai Méhész hírei



Bencsik József

Néhàny bevezető megàllapítàs
A magyar méhészek kizàrólag az “ügyvezetésbe” vetik bizalmukat, abban remélik üdvösségüket. Nem szàmít mibe kerül, nem szàmít, ha az, fölösleges, abszurd zaklatàsokat zúdít a nyakukba. Làsd pl. a kötelező, méhész és kaptàr azonosítàsi rendszer feltételeit, vagy újabban és többek között a “Méz zàrszalag megrendelő lapon jelzett feltételeket, a Méhészet 2007/12, 23/b oldalàn:
Valójàban igyekszem figyelemmel kísérni a magyarorszàgi méhészeti viszonyokat. Ez még nem lenne bűn, de nem az én hibàm ha minduntalan az “ügyvezetés” turpisàgaiba botlok és nem ok nélkül. Pontosan a gyakoriassàguk miatt ezek belőlem mindig fölhàborodàst, vemhes bírálatot vàltanak ki. Na ez màr nagy bűn! Ezúttal làssunk megint egyet a sok közül.
A tulajdonos, vagyis az OMME, a zàrszalag àràn kívül, megköveteli nem csak a tagdíjfizetést de hozzá megköveteli a tagdíj befizetés igazolàsànak màsolatàt is. Ezen igazolàst tehàt önmaga àllít ki, önmaga igazolàsàra, önmagànak ? = abszurditás a köbön, az abszurditàs teteje,! De nem a vége. A magamfajta kételkedők fölteszik a kérdést :és mire fordítódnak a megkövetelt fizetségi díjak ? Vàlasz : hàt az abszurd eljàràsok végrehajtàsàra, pl. a befizetett tagdíjak igazoló szelvényének megszerkesztésére, kinyomtatàsàra, kiàllítàsàra, annak kiadàsàra…rezsiköltségekre… és persze, újabb abszurd tervek szerkesztésére, és nem utolsó sorban a tervezők díjazàsàra,… Ezen eljàràs elemzésével tökéletesen szemünk elé tàrul egy, az “ügyvezetés”abszurditàsànak ördögi köre, avagy a magyar méhészek üdvössége? Ki hogyan veszi, ki hol melyik oldalon helyezkedik.
Ilyen ördögi köröket senki nem merészkedik bíràlni, senki nem meri azt megtagadni, se megszakítani, mert azzal elveszíti az EU-os segítség lehetőségeit. Màr pedig szemlàtomàst ilyen körökkel van körülbàstyàzva a magyar méhészet. Làsd màs EU- os segítség pàlyàzatok űrlapjait. Ezen űrlapok kitöltésére hatalmas Tanàcsadó tisztviselő sereget kell fönntartani… Azok irodàit làtogatni… idő energia útiköltség…
A helyzet annál is súlyosabb, miutàn a tapasztalataim szerint, nem csak a méhészet, hanem az egész orszàg sínylődik ilyen divatos eljàràsok következtében. Pedig közismert, átélt példa is rendelkezésre àll : a “Pàrtunk és Kormànya” rendszer pontosan ilyen abszurditàsok sorozatos àrvízei miatt merült víz alá.
De hogyan születnek ma is ilyen ördögi körök, avagy üdvösségek? ki vagy, kik azok akik ilyeneket, gyàrtanak? (làsd a ” A kapott elgondolások rabjai” című íràsom.) Ma a magyar méhészek az “ügyvezetés” egységes zàszlaja alatt minden abszurditàst, szó nélkül eltűrnek. Volt idejük hozzászokni a régi rendszer alatt.
De mit lehet tenni ha ez így jó a magyar méhészeknek?

Vajon lehet e, érdemes e önàlló terveket szőni?
2008 januàrjàban a magyarországi Önàlló Méhésszervezetek elnökeihez fordultam előbb egy vàzlatos majd egy kidolgozott körlevélben. Lásd az Európai Méhész honlapon . Gyanútlan naivsàgomban azt gondoltam, hogy az “önàlló” szó mögött van valami érdemleges valósàg is. De kiderült, hogy nincs. Azzal csak becsapjàk a magamfajta naiv gyanútlanokat. Az “önàlló” szó is abszurditàs?
A fontos az “egység”! Az “egypàrt rendszer” szelleme tovàbbra is él és virul! De ki fog bekiàltani àlljon meg a menet! bajok vannak rossz úton halad a menet! Vajon az 50 “önàlló” egyesületi elnök közül hànyan lesznek akik merészkednek így bekiàltani a sorból?
Becsületére vàljék annak aki ezt megmeri tenni. Mialatt az abszurditàsok orszàgàban a fegyelmezett többség egységesen menetel, nem is tudja hovà. Talàn màr nem is érdekli, belefàsult a felelősök tehetetlenségébe. Ez utóbbiak pedig még dicsekednek is az abszurditàsaikkal. De mit lehet itt tenni?
Így jó a magyar méhészeknek.

De mit tehetek én egyedüli kívülálló személy ?
Mit tehetek én, egyedüli kívülálló személy az abszurditàs elsöprő àradatàval szemben, azon kívül, hogy fölfedem, kitàrom, bíràlom az észrevett, tudatos vagy tudatlan turpisàgokat ?
Francia földön, néhàny év óta került a felszínre egy újabb kereskedelmi módszer, a ”commerce équitable”= “igazsàgos kereskedelem” címen. E mozgalom ma màr komoly méreteket öltött a globalizàlt kereskedelmi rendszerrel szemben. Segítségével a kistermelők kikerülhetik a hagyomànyosan dràgító kereskedelmi csatornàkat.
Ezen felfedezésem volt az egyik indító ok amiért az önàlló méhésszervezetek felé fordultam. Feltételeztem, hogy az önàllósàguk folytàn önàlló lépésekre is képesek. Ezen feltevésem jelenleg még nem igazolódott be. Azóta is tétovàzok; van e értelme tovàbb lépni?
Februàr 29-màrcius 2 között Lyon -ban rendezendő kiàllítàs “Rencontres de l’écologie et des alternatives “ címmel = “Ökológia és fölvàltàsi talàlkozàsok” kiàllítàs alkalmàval valószínűleg jelen lesznek az említett kereskedelmi gyakorlat kiàllítói is. Magam is ott leszek abban a reményben hogy ott felvilàgosítàsokat talàlok ezen újabb kereskedelmi rendszerről.
Tűnődéseim: vajon ezen EU- os mozgalom csatornàin keresztül hogyan juttathatnà el termékeit a magyar kistermelő méhész, közvetlenül a külföldi piacra.
A beindító gondolatom az volt; milyen jó lenne ezen “igazsàgos kereskedelem” mozgalomhoz kapcsolódni az önàlló méhészegyesületek elnökeinek, legyenek csak ketten is szövetkezve. E mozgalom ugyanis tudtommal inkàbb szövetkezeti alapon szeret működni, legalàbbis azon keresztül hatàsos.
De érdemes e ilyen irányba lépéseket tenni amikor a magyar méhészek tovàbbra is és kizàrólag az Zrt tervek kovàcsolóiban, az “egypàrt” rendszer üdvösségében bíznak? Minden màs eljàràsi ajànlat tàrgytalan, még inkàbb az én ajànlataim és ez nem az első esetben! De mit lehet ilyenkor tenni ?
Ez így jó a magyar méhészeknek.
Hàt akkor minek, kinek érdekében tegyek lépéseket ? Természetesen nem az abszurditàsokat gyàrtó “ügyvezetésnek”, hiszen akkor magam is abszurditàsba esnék.
Becstelenségnek tartanàm a magam részéről azt mondani ; örüljenek a magyar méhészek az üdvösségüknek, az « egységüknek», hiszen ilyet mondani, annak örülni az “ügyvezetés” is tud, mi több azzal dicsekszik is.
Kelt: Lyon -ban 2008 februàr. joseph.bencsik@free.fr





Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=203