Csodàk Magyarorszàgon!

Dátum 2008.02.28. 8:16:58 | Téma: Európai Méhész hírei



Bencsik József


A méhészet februàri szàma nem hozott meglepetést. De igen! A 14. oldalon a főszerkesztő úr Krisnànak, a krisnaméhészetnek àldozott egy közel kétoldalas fényképes íràst. Mert ugyebár van màr az orszàgban ilyen közösség is. Mi több, még jobb, arról is tudni, hogy van e közösségnek egy hàzaspàr méhésze is. Ez pedig nagy újsàg és jó ha tudnak arról a magyar méhészek. Ha netàn valamilyen oknàl fogva rosszul menne sorsuk és nos làm, ha éppen boldogok akarnak lenni akkor vonuljanak be Krisnàékhoz! Onnan legalàbb lehet csodàkat vàrni. Nyilvàn nem így az egységes “ügyvezetéstől”. E következtetést majd megteszi az aki akarja. A főszerkesztő úr megelégszik a tények előadàsàval, azok fényképes szemléltetésével. Valóban dicséretre méltó eset a Méhészetben, vàrjuk a fejleményeket, a csodàkat!
Bevallom, tapsoltam a “Mediterràn tél” íràs szerzőjének, amiért íràsàban azokat is kipellengérezte akik “nagyon jól tudnak pàlyàzatot írni, vagy íratni” és akik az egyre gyakrabb korrupciós ügyekbe keverednek. Az újságok, a TV az Internet is tele esetekkel. Ilyen gyanuk tehàt nem csak engem kísértenek. Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél! A valósàgot azonban nem lehet tudni. Az elszàmolàsokat nem hozzàk nyilvànossàgra, azokat nem ellenőrizheti senki, nincs is ellenzék, nincs demokràcia aki ilyet megkövetelne. A méhészeti tanàcsadók is kezeskedhetnek a bennfenteseknek kedvükre! Ha netàn nem így jàrnànak el elveszthetik az “ügyvezetés” kegyeit, kirughatjàk őket a làbuk se éri a földet. A tanàcsosoknak így hàt nem tanàcsos a bíràlat oldalàn tanàcsoskodni! A magyar méhészeknek így jó! Állítja azt erősen az “ügyvezetés” is, a tanàcsosok is. Ilyen egyöntetű egységnek màr csak igaza lehet!
Érdekes tanulmàny a “Méhészeti közgazdasàgtan” is, (4. oldal) nagyszerűek a szemléltető elméleti matematikai àbràk is. A “Jànos Bàcsik”, a tapasztalataim alapjàn, feltehetően kevesen fogjàk azokat alkalmazi. Tesznek így màr csak azért is mert ezen àbràk nem veszik figyelembe se az időjàràsi viszontagságokat, se a ma nagyon is gyakori erőteljes méhpusztulàsokat, se az alkalmazott méhészeti eljàràsokat. Màrpedig ezek minden bizonnyal, alapvető és elkerülhetetlen tényezői lennének a racionàlis szàmítàsoknak.
Tetszett a medvehagymàról készített tanulmàny! E vadnövényt senki nem permetezi a méze tehàt természetesen biotermék. Jó lenne màs nektàrtermelő növényekről is olvasni. Pl. a magyar akàcméz különleges, tulajdonsàgairól, egészségügyi hatàsairól, arról hogy az mennyire természetesen szennyeződésmentes, mert az akàcerdőket senki nem permetezi, mert a viràgok lefelé csüngenek így még egy esetleges fertőzött eső se férhet hozzà …legyenek ilyen tanulmànyokra fiatal kutatok, tessék az ilyen kutató munkàhoz EU-os segítséget kérni, kínàlni…! Ilyen ajànlatokat szorgalmazok közel 15 éve de mind hiàba. Következés képen az ilyen tanulmànyok érdektelenek.a magyar méhészek egységes érdekvédelmi szervezete szemében. Így jó az egységes magyar méhészeknek!
Ellenben ismét sajnàlatosnak tartom a minduntalan emlegetett “cukrozàst”. Megtalàlhatók pl. cukorlepényes ajànlatok màr az emlékeztetőben is. A galvanizàlt kerethuzalozás pedig az unióban egyenesen kizàrt, de a magyar méhészeknek még ajànlatos (csakis inox rozsdamentes, vagy “étkezési” plasztik anyagokat szabad alkalmazni!)
A Clement elnök úr beszéde (Gödöllő 2007/11/27) pedig minden bizonnyal süket fülekre talàlt. Bizonyíték is van rà: semmi visszhang a Méhészetben ellenkezőleg egy teljes oldalon kiveri az olvasó szemét a méhpusztító a Bayer tröszt hirdetése (XVI old), Mint ismeretes e cég Franciaföldön két lépcsős pereskedést veszített M Clement és M Vedren elnök ellen, míg Magyarorszàgon még a méhészeken is nyerészkedik! A Bayer tröszt méhész érdekellenes eljàràsai előtt tehàt szemet huny az “ügyvezetés” .*******************
Valóban nem véletlent ha Méhegészégügyi Monitoring vizsgàlatai sem terjednek ki a Bayer cég méhmérgezéseinek tanulmànyozàsa? A vizsgàlatok tovàbbi eredményeinek nyilvànossàgra hozàsàra alkalmàval ki fog derülni. Legyünk derülàtok és tételezzük föl, hogy a nyúlós költésrothadàs elterjedésének kivizsàlàsai végül is műsoron lesz. Mi több, publikàlàsra készen àllnak a megelőző, elhárító eljàràsok leíràsa is; Szerintem ezzel a halàlosan ragàlyos betegség körülményeivel kellet volna kezdeni és nem a nozema fertőzöttséggel màr csak azért is mert ez utobbi hírneve szerint kevésbbé ragàlyos, sokak véleménye szerint e betegség kezelhető.
A 16. oldaltol szàmítva 15 oldalon keresztül EU- os tàmogatàs igényléséhez tartozó tàjékoztatók, rendelkezések, ürlapok àllnak a magyar méhész “segítségére”. Ezek hatalmas tömege tele van tűzdelve abszurditásokkal, szàmomra értelmetlenségekkel. De lehet hogy én vagyok értelmetlen elvégre is 50 éve élek külföldön és 75 évesen minden bizonnyal alaposan elhalvànyulhatott a magyartudàsom is.
Mindjàrt az I oldalon a Tàjékoztató címéből hiànyzik az Uniós szó, avagy nem Uniós tàmogatàsról lenne szó? Könnyen elképzelhető hiszen màr a szöveg első soràban “àllamilag” szó szerepel a pl. “ a ma hivatalosan” szó helyett. Azt sem lehet megtudni a következő sorokból miért és hogyan növeli ez a “segítség“ a készítmények hatékonysàgàt ràadàsul a répacukor fölhasznàlàsàval, vagyis “tàmogatott” cukor megetetésével. E szöveg szàmomra annàl is inkàbb értelmetlen mert a fölsorolt engedélyezett 6 gyógyszer közül ha jól tudom csak egy adagolható cukorsziruppal. A gyógyszerek többségének tehàt semmi köze az etetéshez. De lehet hogy megint én vagyok értelmetlen.
Màsrészt igen sajnàlatosnak talàlom hogy a magyar méhészet felelősei a répacukor tàmogatàsban keresi a szakma üdvösségét, egyben kizàrja azon becsületes méhészek tàmogatàsàt akik a elegendő mézet hagynak a kaptàrban a téli eleségének. Tesz így, amikor a cukrozó méhészek cukorszirupja rosszul beosztott adagolàsa folytàn könnyen belekerülhet a fogyasztó üvegébe. Az ilyen méhész tehàt eleve hamisított mézet termel. No de ha így jó a magyar méhészeknek !
“A répacukor tàmogatàs összege nem haladhatja meg a varroa atka elleni kezeléshez jóvàhagyott tàmogatàs mértékét” (idézet a màsodik oszlop közepéből) “ De mi történik akkor ha valaki nem tart igényt a répacukor tàmogatàsra csak a gyógyszer tàmogatàsra? Ugyanis “A gyógyszer-tàmogatàsi és a répacukor-tàmogatàsi kérelmet csak együttesen…lehet benyújtani”, àllítja hatàrozottan a hivatalos szöveg . Újabb bizonyíték arra hogy a becsületes méhészek akik nem cukroznak tehàt így sem, úgy sem kaphatnak, de talàn nem is érdemelnek segítséget még gyógyszerre sem. Jobb lesz ha a méheik mielőbb kipusztulnak, ok pedig maradjanak a nyomorogjanak , avagy tessék, cukrozzanak! Legyenek ők is egységes magyar méhészek, és ne különcködjenek!
Miért nem lehet zsarolàs nélkül minden méhésznek EU segítséges gyógyszert juttatni, avagy azok akik nem fizetnek OMME tagdíjat azok nem magyarok? Talàn még a méheik is pusztujanak mert a gazdàik nem fizetnek tagdíjat ! Különben is a méhgyógyszer kizàrólag a méhek egészségére szolgàlnak és nem gazdagodhat meg vele hamisan a magyar méhész, nem gyógyszerezheti vele se a tyúkjait se a malacait, OMME tagdíj ide vagy oda.
Legyen szabad itt ismételten megjegyeznem hogy Franciaorszàgban EU-os segítség igényléséhez semmiféle tagdíj fizetés, semmiféle szervezetbe nem kötelező. Egyedül az Állategészségügyi Hivatal méhészeti szolgàlatnàl tett évi bejelentés kötelező.. Az is ingyenes!
A tovàbbi 14 oldalon hasonló szàmomra ugyancsak szàmos értelmetlenség, abszurditàs hemzseg, amelyek fölfedésére hosszú oldalakra terjedő magyaràzatokra lenne szükség. De kit érdekelnek abszurditàsok az abszurditások orszàgàban? Senkit mert ott az nem újsàg!
Mert az abszurdítàsok orszàgàban minden értelmetlenség természetes!

Kelt Lyon ban 2008 februàr joseph.bencsik@free.fr





Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=207