A veszteség a megyében közel 50% -os ( Rhone)

Dátum 2008.03.15. 9:46:27 | Téma: Európai Méhész hírei



Bencsik József





A soraim alatt talàlható az a francia levél szövege, amelyet, megyei méhésszervezet titkàra, a www.rhone-apiculture.fr honlap webmestere, màrcius 11.-én hozzám intézett, a közelmúltban végzett méh veszteségi felmérések eredményeiről. Minden valószínűség szerint, nem csak megyei, hanem orszàgos, talàn EU- os méhegészségügyi katasztrófáról van szó. Vajon érdekelnek e a magyar méhészeket ilyen értesülések avagy úgy jó a magyar méhészeknek ahogy van ?
Azoktól a magyar méhészektől tanàcsadóiktól « egységes » szervezeti ügyvezetőktől és mindazoktól akiknek úgy van jó ahogy van, nem vàrok visszahatàst. Ők ugyanis büszkék, mert van mire ; az « egységükre » annak ügyvezetésére oly annyira, hogy elvakultságukban még a sajàt érdekeiket sem veszik figyelembe ! Őket ilyen valóságos hírekkel ne zaklassa holmiféle Franciàból jött fekete holló kàrogàsa.
Kérem a többieket adjanak véleményt, írjanak a www.europaimehesz.atw.hu honlapnak, értesítsék, figyelmeztessék a kollégàkat a baràtaikat : veszélyben a méheink, veszélyben a méhészet !Ajànlom az értelmesebbeknek, vegyék komolyan az olvasottakat, tegyenek idejében óvintézkedéseket, mielőtt utolérné őket is a katasztrófa.
A tovàbbi fejleményekről is igyekezni fogok beszàmolni föntjelzett honlapon, azoknak akiket érdekel ! Kérem értesítsék baràtaikat, ismerős méhésztársakat a hírforrás elérhetőségéről. De természetesen nem kötelező ilyen hírforrás kútjára járni, nem kötelező a részvétel az EU -os értesülések « disznótoràn »
A francia levél szövegének rövid és gyors fordítása az alábbi sorokban

________________________________________
Chers Collègues Apiculteurs et Apicultrice,

Nous vous avons fait parvenir il y a quelques semaines un questionnaire concernant les mortalités hivernales sur le département du Rhône.
À ce jour nous avons enregistré la situation de 160 ruchers et presque 2000 colonies.

Les pertes vont frôler les 50 % pour l’ensemble de notre département.
Nous sommes les premiers à avoir réalisé une enquête d’une telle importance et les résultats déjà obtenus dépassent déjà nos espérances.

À cette étude ont déjà répondu des Apiculteurs Professionnels, des Apiculteurs Pluri-actifs et des Possesseurs de quelques ruches. Cette étude couvre tout le département et va être le reflet exact de la situation Apicole catastrophique de notre Région Lyonnaise.

Certains apiculteurs n’ont pas enregistré de mortalité de colonie ; d’autres ont perdu la totalité de leurs abeilles. Que ces derniers se rassurent : ils ne sont pas de mauvais apiculteurs, simplement les dés sont pipés.

Aussi nous demandons à tous les adhérents qui n’ont pas encore eu le temps de nous renvoyer leur formulaire de le faire rapidement : votre réponse nous est indispensable.

Avec cette énorme participation de nos adhérents, le “Syndicat d’Apiculture du Rhône” prend une importance non contestable dans la profession. Nous allons alerter les autorités ainsi que les médias avec des chiffres réels et non des impressions ou des élucubrations.

Nous vous rappelons que ce questionnaire après contrôle de son origine, est enregistré anonymement.

Merci de votre collaboration à tous.
Avec votre aide nous devons essayer de sauver nos abeilles.

Amitiés apicoles.

Jacques FRENEY


Tisztelt Méhész és méhésznő Kollégàk !
Néhàny hete küldtük önöknek kérdőívet a Rhone megyében történt méhpusztulàsok ügyében. A mai napig 160 méhesz 2000 csalàdjàról kaptunk helyzetjelentést
A veszteség a megyében közel 50% -os.
Elsők vagyunk akik ilyen felmérést végeztünk és az eredmények tulszàrnyaltàk a reményeinket.
A vàlaszok jöttek a profiméhészektől, ugy mint a fél-profiktól, műkedvelőktől. E tanulmàny az egész megye katasztrofàlis helyzetére vet fényt.
Némely méhész nem jelzett veszetéseget (közöttük én is!) màsok mindet elvesztettek. Ez utóbbiak nem azért jàrtak így mert rossz méhészek, hanem a “kockàk” hamisítottak
Kérjuk azokat akik még bem küldték vissza a kérdőivet, tegyék meg mielőbb; önök vàlasza nélkülönözhetetlen.
A tagtàrsak óriàsi részvétele folytàn, szervezetünk (Syndicat d’Apuculture du Rône) a szakmàban tagadhatatlan jelentőséget szerzett magànak. A kapott valósàgos eredményeket, miutàn azok közel sem légbolkapott benyomàsok, jelezni fogjuk az illetékeseknél, valamint a hírközlő eszközöknél!
Ismét jelezzük hogy a kérdőívek az ellenörzés utàn névtelenül lesznek följegyezve.
Köszönet a közreműködésért!
Az önök segítségével probàlkozunk megmenteni a méheket
Méhészbaràti üdvözlettel

Jacques Freney





Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=210