A legnagyobb veszélyforrás az üvegszilánk !

Dátum 2008.03.17. 19:04:22 | Téma: Európai Méhész hírei


Az Európai Méhész kérdéssel fordult Magyarország egyik legnagyobb üveg nagykereskedéséhez Atikrisz 2000bt-hez ,méhészek egyre nagyobb számban próbálják értékesíteni mézüket mire ügyeljenek ha üveg kerül kezükbe .

Kérdésünkre Fleischmann János Atikrisz 2000 BT szaktanácsadója válaszol. /Élelmiszeripari mérnök/ A cég tulajdonosa Fleischmann Attila

Európai Méhész:

Hogyan és milyen folyamatokon esnek át az önök által forgalmazott üvegek mire a méhészekhez kerülnek .


Atikrisz 2000 BT:

Először is abból indulok ki, hogy mi csak teljesen új, szennyeződés mentesen lezsugorozott üvegeket forgalmazunk. Mosott szóba sem jöhet!

Európai Méhész:

Milyen tanúsítvánnyal rendelkeznek ami a piac szereplőire nézve fontos és a fogyasztók vásárlók bizalommal fordulhatnak önökhöz.?

Atikrisz 2000 BT:

Cégünk az ISO és HACCP rendszerkövetelményeknek megfelelően minden esetben Minőségi tanúsítvánnyal hoz forgalomba üveget és fémtetőt .

Kérésre ezeket ki is adjuk a vevőinknek.

Európai Méhész:
Mit javasol azon méhészeknek, akik nagyon sok használt, vásárlók által hozott üvegekbe töltik mézüket ?


Atikrisz 2000 BT :

A hozott üvegeket kivételes esetben lehet használni, amit teljes áztatás, mosás, öblítés előz meg, majd pedig szárítás .

A legnagyobb veszélyforrás az üvegszilánk. A szalagon pl. százezer számra ütközve haladnak az üvegek a gyártósorokon. / Sokat sokfelé láttam/ A szájrésznél lepattanhat belőle ami az üvegbe kerülhet. Töltés után már senki sem tudja megmondani, hogy mikor került a szilánk az üvegbe./ a gyárban vagy a termékgyártónál/. Ezért inkább öblíteni ajánlatos az új üvegek esetében is, hogy az ilyen reklamációk fel se merüljenek. Az iparban az ISO és a HACCP rendszerünkbe mi ezt bele is építettük./ öblítést/.

Én minden alkalommal minden méhésznek, konzervesnek és egyéb felhasználónak elmondom ezt. Az, hogy betartják-e nem tudom.

Képzelje el, ha valaki szájába kerül egy pici szilánk is milyen bajt tud okozni. Töltéskor ezeket még külön átvilágítás esetén sem lehet látni./ Mi minden üveget átvilágítottunk, de így is a nagyobb szilánkot vagy a hajszálrepedést lehetett észrevenni .A hajszálrepedés a magas hőkezelésnél fontos kockázati tényező.

Európai Méhész:

Ön ha méztöltő helységgel rendelkezne milyen technológiai folyamatokat tartana nagyon fontosnak ?

Atikrisz 2000 BT:

Én öblíteném vízzel vagy gőzzel és meleg levegővel szárítanám az üvegeket ha egy töltőüzemem lenne.

Még annyit, hogy amennyiben a két minőségbiztosítási rendszerbe ezt nem építik be és elfogadtatják akkor ellenőrzéskor nem is kérik, de a baj esetén szigorúak ami érthető is.

Európai Méhész:

Az üveg ami a legszebben adja vissza mézünk színét és megjelenése gusztusos , fogyasztók is bizalommal veszik kezükbe, ezért nagyon fontos kérdés a méhész hogyan kezeli mézes üvegét.

Minden hozott befőttes üveggel legyünk bizalmatlanok, a savanyúságot tárolt üveg végkép elronthatja mézünk íz világát ami senkinek nem jó .


Köszönjük Fleischmann János segítségét és tanácsát






Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=212