Boconádi 7 pontja Érthető mindenki számára? Mert nekem nem kristálytiszta.

Dátum 2008.03.29. 18:51:39 | Téma: Európai Méhész hírei



Csuja László


Lássuk a 7 pontot:

1. Erőteljes családok rajzási hajlam nélkül.

Ez pont érthető. Ha egy család nagy és rajzásra nem hajlamos, akkor nyilván jól fog termelni, mert a legkisebb hordási lehetőséget ki tudja használni.

De a lényeg: Hogyan érhetjük el, hogy a család nagy legyen és rajzás ne legyen?
A megoldás egyszerű, fiatal anya kell, jó méhlegelő vagy időben adott serkentő etetés, továbbá megfelelő fészekforma és tágas méztér. És innentől már végeláthatatlan hosszan lehet írni mi kell e négy dologhoz és hogyan célszerű megvalósítani.


2. Sok méz kevés munka árán.

Ez szerintetek érthető? Kinek mi a sok és mi a kevés? Én azt tapasztaltam, hogy a méhek nagyon meghálálják a törődést, tehát a munka soha se lehet elég sok. Sok méz? Az mennyi? Merthogy én szívesen venném, ha minden méhcsalád 50 kg mézet adna, de ez kinek sok és kinek kevés az már ízlés dolga.

3. A természetes rajzásnak teljes megszüntetése kényszereszközök nélkül.

A természetes rajzás megszüntetése érthető igény. Nekem többé-kevésbé sikerült is, de a rakodó kaptárral méhészkedők számára állandó küzdelem, pedig úgy tűnik, hogy kiszorítja szép lassan a nagyboczonádi kaptárakat.

4. A Hannemann-féle rács, válasz és minden egyéb rekeszdeszka nélkülözhetése.

Minden méhész átéli, hogy kidobálja, aztán újra használja, aztán megint kidobja. Én is így voltam vele. Most épp úgy gondolom, hogy kényelmesebb az anyát szabadon engedni.

5. A jól petéző anyák legnagyobb mérvű kihasználása a főhordás idején.

Ezzel az elvvel maradéktalanul egyetértek. Soha nem rekesztettem anyazárkába se más módon el az anyát főhordás idején. Ha emiatt kipergettem némi fiast, nem fájt a fejem, mert volt miből veszíteni.

6. Olyan intézkedés mely által az anyanélküli legerősebb családok is csupán meganyásodásra, tehát egyetlen új anya nevelésére törekedjenek, hogy így fölöslegessé váljék a számfeletti anyabölcsők keresése, lebontása.

Elég nehezen érthető a mondat, Szerintem annyit jelent, hogy a csendes anyaváltás a legjobb. Egyetértek. Én az anyaváltást mindig váltóbölcsővel oldottam meg. Hogyan tettem szert váltóbölcsőkre? Túl hosszú lenne leírni. Majd egy más alkalommal megírom.


7. Alkalmazhassuk egyenlő előnnyel mindenféle keretes kaptárban.

Ezt a mondatot nem értem, mert ahányféle kaptár, annyiféle méhészkedési módszer, sőt egyfajta kaptárban is lehet többféleképpen méhészkedni. Szóval, ha valaki nekem meg tudja magyarázni a 7. pontot, nagyon megköszönöm.

Geddekas



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=222