Vásároljuk vagy neveljük a méhanyát?

Dátum 2008.04.2. 11:43:08 | Téma: Európai Méhész hírei



Csuja László
Biológus
A válasz egyszerű: kezdő vásároljon, tapasztalt neveljen. De megvalósítható-e ez az alapelv?

Miért vásároljon anyát a kezdő méhész? Örösi Pál Zoltán tanításai nyomán az anyanevelés számos módszere elterjedt a magyar méhészek között. A nagyüzemi anyanevelés számos változata alakult ki és a minősített, rendszeresen vizsgált magyar anyanevelő telepek megbízható tenyészanyagból, jó minőségben nevelik az anyákat. Tudom vannak méhészek akik barkácsolós módszerekkel, minősítés nélkül és olcsón adnak el anyákat, és sajnos van az ilyenekre vevő is. Javasolom, hogy csak a minősített anyanevelő telepekről vásároljatok anyát, egyrészt a fajtajelleg biztonsága, másrészt - és szerintem ez a legfontosabb - az anyák tápláltsága miatt. Mit értek a tápláltságon és miért fontos?

Azt hinnénk, hogy az anyanevelő telepről származó anyák csak jól tápláltak lehetnek, de ez nem feltétlenül igazak. Az anyanevelők valóban mindig túlnépesített dajkacsaládokhoz teszik be az álcázott bölcsőket felnevelésre és mindenféle jóval etetik is ezeket a családokat, tehát okkal feltételezzük, hogy a méhek minden anyaálcát bőségesen fognak táplálni. Sajnos ez nem így van. Mérések mutatják, hogy még az azonos lécen beadott álcákat sem egyformán látják el méhpempővel a dolgozók, hát még mekkora a különbség családonként és mekkora a méhlegelő változása miatt, sőt a legfontosabb, hogy a tápláltság attól is függ, hogy mennyi álcát neveltet az anyanevelő egy-egy dajkacsaláddal. Tehát az anyák tápláltsága már a kikelés pillanatában óriási különbséget mutat. A frissen kikelt anya a pároztató családhoz kerül. Itt is óriási az eltérés tápláltságban. Ráadásul a bepárzott anya is sokat éhezhet amíg eljut a családjához és intenzív petézésbe kezd. Szóval az anyanevelő telepen nevelt anya kezdeti életszakaszában többször is éhezhetnek, mire munkába kezd.

Hangsúlyozzák az anyanevelők, hogy a teljesítmények és a fajtajelleg stabilan tartása szerint válogatják a tenyészanyagokat. A fajtajelleg stabilitása című gumicsont külön megér majd egy misét, de a teljesítmény és tápláltság összefüggéséről itt váltsunk még néhány pár szót.

A méhanya petézési teljesítménye elsődlegesen a jóltápláltságtól függ.
Az olyan anya amelyik álcakorában, majd szűz anyaként és termékeny anyaként is jól táplálkozott, annak ivarszervei jól fejlettek, petecsövecskéi nagy számúak és a legkisebb hordás jelére kiterjedten petézik, viszont a rosszul táplált anya, akármilyen csodálatos vérvonalból származik, akkor se fog jól teljesíteni.

Mit tegyen a tapasztalt méhész? Ő már régóta figyeli családjai teljesítményét és látja, hogy melyek a tartósan jól teljesítő anyák. Ezeket aztán már akác alatt hagyja, hogy megszoruljanak és rajzásra készüljenek, majd akác után rajbölcsőkkel együtt 2-3 keretes (időjárástól függően) anyátlan bölcsős rajokra szétszedi és a rajbölcsőkből anyát nevel. De a tapasztalt méhészek félprofi módon, dajkacsaládos álcás anyanevelést is szoktak alkalmazni.

Van egy általam alkalmazott másik út is. Én Boczonádi elveit követve azt mondtam, hogy sok és nagy lépen tartom kényszerintézkedések nélkül rajzástól mentesen nagy méhcsaládokat, nem korlátozom az anyát hordás idején sem, kevés munka mellett sok méz megtermelésére törekszem, mindenféle rács és egyéb rekesztő nélkül. Ez megvalósítható Nagy Boczonádi vagy ennél nagyobb keretméret használatával. Boczonádi keretméret esetén 20 keretes vagy ennél nagyobb kaptárban. A fészket repcevirágzásig csak tűzdelni lehet, de már a repce dandárjában és akácon határozottan szét kell szedni, tehát úgy kell megszakítani, hogy az anya ne győzze feromonnal ellátni a kaptár egyik végét. Ez esetben a család néhány "váltóbölcsőt" nevel az anyától távoleső kaptárrészben. A "váltóbölcső" álcája mindig a legkitűnőbben táplált. Akácon a "váltóbölcső"- keret néppel és még két kerettel került a pároztató kaptárba és legtöbbször még az akác ideje alatt vagy közvetlen utána a kikelt anya párzott. Ezeknek az anyáknak a teljesítménye már jól értékelhető volt napraforgón. Nem volt rájuk panaszom.



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=228