« A szamàrbőgés nem hallatszik a mennyorszàgba »

Dátum 2008.04.30. 22:38:44 | Téma: Európai Méhész hírei



209.Szaklapszemle



Székely közmondás még inkább igaz ha a szamarak nem is bőgnek.


Bencsik József

A francia méhészek legújabb (àprilis) érdekvédelmi szaklapjai tele vannak olyan valós hírekkel amelyek tagadhatatlanul jelentős érdekvédelmi te-vékenységről tanúskodnak. Szomorúan tapasztalom, hogy nem így Magyarorszàgon, az egyetlen monopol szaklap a Méhészet olvasása alapján . Nem véletlen hiszen e szaklap nem a magyar méhészek tulajdona, következés képen semmi köze a magyar méhészek érdekvédelméhez.
Míg az Abeilles et Fleurs francia szaklap, az UNAF szövetség tulajdona àprilisi szàmàban példàul újabb tàrsulatok, újabb bírálatok, érdekvédelmi követelmények jelentek meg. A « Réagir » = « Visszahatni » Tàrsulat (27 ik). màrciusi értesítőjében összesen 22 környezet, àllat, növény,… természetvédő felhívàsa (a betét a szaklaphoz fűzve) olvasható hat oldalon. Benne egy oldalon, màr előre megcímezett levelezőlapon felhívás, a parlamenti képviselőkhöz, a francia FVM hez, az élelmiszer kereskedelmi szervezet elnökéhez . A 22 tàrsulat kéri a tagtàrsait és a rokonszenvezőket, a tàmogatókat,… a méhészeket,… írják alà és küldjék meg a mellékelt követelésekkel telitett levelező lapot. Tagadhatatlan bizonyíték arra, hogy a francia « szamarak » tehàt mégiscsak bőgnek !
Màr a vezércikk egy oldalon keresztül szàmol be a folyamatban lévő jelentős méhész érdekvédelmi tevékenységről. Pl. megbeszélést kértek és kaptak M Sadier parlamenti képviselőnél. Ez alkalommal fogjàk benyújtani elvàràsaikat a « pouvoir publics » = « közhatalom » tól : vegyék úgy a méhészetet mint aki alapvetően lényeges helyet foglal el a mezőgazdasàg jövőjében.
Vajon ki az a parlamenti képviselő aki Magyarorszàgon a méhészek érdekében lépéseket tesz ? Mikor tàrgyalt vele az « ügyvezetés » és milyen eredménnyel. Hogy hívják ezen érdemleges honatyát, és milyen lépéseket tervez és milyeneket hajtott végre és hol lehet ezekről olvasni ? Semmi esetre sem a magyar méhészek szaklapjainak vezércikkében a soros elnök tollàból mert sincs is, se ilyen képviselő, se szervezeti érdekvédő szaklap.
A magyar méhészek nem “szamarak”, ők nem bőgnek ; ok nem követelnek semmit nekik úgy jó ahogy van. Nem az első eset és sajnàlatasan nem is az utolsó alkalom ilyen következtetésekre jutni.
Vajon kell e elnézést kérjek azoktól akik « erősnek » talàljàk érdekvédelmi indítványaim, botrànyos bírálataimat? Mentségemre szolgàljon a tény amely szerint több mint 50 év óta élek Nyugaton, ràadàsul nem önszàntamból, mi több Franciaországot sem vàlasztottam önszàntamból. Volt időm “rossz” irànyban deformàlódni, az itt uralkodó « erős » véleményekhez hozzàszokni. Legyen szabad megjegyeznem, hogy hàla az « erős » véleményeknek, követeléseknek, biràlatoknak, itt él és virul a demokràcia, aminek következtében itt jó méhészkedni, itt jó élni. Ja kérem itt az egyik fél meghallgatja a màsikat, egyik fél a màsikra visszahat.
Magyarorszàgon, az egyetlen « monopol » szaklap a Méhészet természetesen nem közölhet semmiféle követelődzéseket. Valóban be is tartja e szabàlyt, De ha tenne is így kinek a nevében tenné? A tulajdonos azért működteti, tartja fönn, azért vàsàrolta meg a szaklapot, hogy az pénzt hozzon, és nyilvàn nem azért hogy a magyar méhészek érdekében követelőződjön. A szerkesztőséget sem azért fizeti a tulajdonos hogy a méhészek érdekében követeléseket kiabàljon hanem azért hogy engedelmesen tartsa be a tulajdonos érdekeit. Az öntudatos szerkesztőség pedig nyilvàn tudja mihez kell tartani magàt, vagyis elsősorban a sajàt érdekeihez. A lényeg: jöjjön a haszon, hogy kinek a zsebéből, hàt természetesen az előfizetők, vagyis a magyar méhészek zsebéből, de az màr nem számit. A szerkesztőség, az “ügyvezetés” nem hiàba tartja szükségesnek a monopolhelyzet az “EGYSEG” minden àron való fönntartàsàt. Nem hiàba hurrognak le, félemlítenek meg minden olyan kezdeményezést amely a monopolhelyzetet veszélyeztetné. Azért hangoztatjàk minduntalan: hàla az “egységnek” Magyarorszàgon jó élni és jó méhészkedni de milyen rossz lenne ha nem lenne “egység”. Jobb nem tudni róla. Làm milyen rossz sorsban élnek a francia méhészek is, hiszen àllandóan elégedetlenkednek követelődznek, tüntetnek. Milyen balgàk a magyar méhészekhez képest: ha “egységesek” lennének, nem lenne szükség hőbörgésre, elégedetlenkedésre. Nos làm mennyivel jobb Magyarorszàgon élni, méhészkedni!
A francia UNAF szervezet szaklapja az “Abeilles et Fleurs” 2008/04-14-18 oldalàn olvasható részletes beszàmoló a februàr 23 àn lezajlott közgyűlésről. Csak címekből legyen szabad egyest màst megemlítenem:
Néhàny üdvözlő szó az újonan érkezettek fogadàsàra, majd az elnök évi beszàmolója: az utolsó termés àtlagosnak minosíthető (18 000 T, míg a behozatal 22 000T) Majd beszàmoló az új rovarírtó (cruiser) elleni tüntetésről, egészségügyi helyzetről, a folyamatban lévő méhészeti mozgalmakról (a méh a környezet őrszemén, a méhészeti egyetemi napok…) a szaklap helyzetéről, majd részletes beszàmoló a szervezet pénzügyi helyzetéről, elszàmolàsokról, majd titkos szavazàssal történt vezetőségi vàlasztàsokról, személyi vàltozàsokról. M Fau, a szervezet ügyvédje beszàmolója a méhészek követeléseinek jogi àllàsàról, az elnökhelyettes beszàmolója az GM helyzetről, a piachelyzetről… a Villefranche ban tartandó (oct 22-26) orszàgos méhészkongresszus, a 2009 be Monpellier ben tartandó Apimondia, és befejezésül a közgyűlésen fölmerült különleges kérdésekről.
Erről jut eszembe milyen jó dolga van a magyar méhészeknek: évről évre nincs gondjuk arra sem, hogy mi történt az “egységük” évi közgyűlésén. Ilyen dolgokról nem olvashatnak a Méhészetben, nem véletlen az nem a Méhészet és tulajdonosa gondja. Hacsak nem nagy ritkàn a helyi szervezetek kizàrólagosan a személyi vàltozàsairól. (Méhészet 2008/04 24. oldal). Tessék ezzel megelégedni! A többi az “ügyvezetés” dolga. Tessék azzal is megelégedni. A gondok adódnának azt majd elintézik a hàtsó konyhàban.
Így jó a magyar méhészeknek!

Lyon 2008 Április
joseph.bencsik@free.fr




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=246