A mézhamisítás és hatása

Dátum 2010.12.26. 21:10:09 | Téma: Európai Méhész hírei



Csuja László
Biológus



Pár éve ezek a gondolatok fogalmazódtak meg a szerzőben ,eltelt 2 év kérdések gondolatok szinte ugyan azok .
2010.12.26 21:08

Admin



Régen a mézhamisítást a méhészek csinálták, de ma már ez a múlté. A méhész csak olyan egyszerűen tud hamisítani, ami a legegyszerűbb módszerekkel lebuktatható.

Ma már fehérgalléros bűnözés színtere a mézhamisítás. Egyetemi kutatóintézetekben, analitikai laborokban egyetemi diplomás szakemberek tervezik és kotyvasztják a recepteket. Finom vegyszer üzemekből vásárolják az adalékanyagokat. A nagyarányú cukor és vegyszervásárlás után sajátos számlaforgalomban kell a dolgokat összemosni és az óriási hasznot kiszedni, hiszen 150-200 Ft-ból állítanak elő 4-5 Eurós áron eladható hamisítványt. Magasan képzett jogászok és könyvvizsgálók is „dolgoznak” a mézhamisító csapatban. A tevékenység csak sok-ezer tonnás mennyiségben igazán jó üzlet a magas működési költségek és „fehér gallérosok” megfizetése miatt, ugyanis az ügy legalizálásáért, a hatalmas haszon eltüntetéséért analitikai, mézfeldolgozó, hamisítványkészítő, valamint méz export-import cégek születnek és tűnnek el.

A mézhamisítás súlyosan torzítja a méz felvásárlási és eladási árát. A több-ezer tonna mézhamisítvány készítéséhez is szükség van mézre, ezért nagyarányú felvásárlásra van szüksége a mézhamisító csapatnak is, éppen úgy, mint a mézkereskedőknek. A mézhamisító csapat könnyedén ráígér a normál mézkereskedő áraira 10-20 Ft-ot, hogy biztonsággal megszerezze a számára nélkülözhetetlen mennyiséget. Sőt a mézhamisító még azt is megteheti, hogy olcsó invertált cukorsziruppal támogassa és csábítsa a vele együttműködő méhészeket. A méhészek jótevőjeként jegyzik a csapatot. A mézhamisító csapattal együttműködő méhészek tehát rövidtávon látszólag jól járnak.

Nézzük, hogyan hat a nagy mennyiségű mézhamisítványok megjelenése a nemzetközi mézpiacra és a bolti árakra. A méz bolti ára természetes módon ingadozik, hiszen nincs két egyforma hozamú év. Hol az egyik, hol a másik mézfajtából van jelentős mennyiség. Hol az egyik, hol a másik földrajzi régió teremt nagyobb kínálatot. Az áruházi láncok számára mézek mennyiségi és fajtánkénti áringadozása kellemetlen, hiszen nem pontosan tervezhető a haszon. Ezen az ingadozáson segít a nagy mennyiségű mézhamisítványok megjelenése, hiszen a hamisítványok az alacsony előállítási költség miatt bőven tudnak árengedményeket nyújtani és állandó viszonylag alacsony árszintet kínálni az áruházi láncok számára. Még könnyebb a helyzet, ha a hamisítvány előállító csapat része egy élelmiszer labor, amelyik látványos analitikai igazolásokat tud felmutatni.

Összegezve az eddigieket, a hamisítványok nagy tömegű megjelenése a méz világpiaci árát és a bolti árát csökkenti, így az árak az ilyen jellegű tevékenységek öntörvényűségének hatására fokozatosan a méhészek által termelt mézek és a tisztességes mézkereskedők költségei alá mennek. Hosszabb távon tehát a mézhamisítás a termelés és az értékesítés összeomlását okozza. A kár óriási, mert nemcsak a kislétszámú fehér galléros hamisító csapatok kezében gyűlik fel több milliárd forint, de ennek az összegnek többszörösét veszíti el évente a méhészeti ágazat az alacsony világpiaci árszint miatt.

Ebben a fázisban válik fontossá a „fehér galléros” mézhamisító csapat köré gyűlő és olcsón megvásárolható vagy épp megtéveszthető közvélemény-formáló és befolyásoló személyiségek tevékenysége. Cinkos újságcikkek és különböző szervezetek hordószónokai védik és magyarázzák az összeomló félen levő maffiák tevékenységét. A mézhamisítás hasznából részt kérők száma, de az áldozatok száma is folyamatosan nő egészen az összeomlásig.

Mi várható a fehér galléros sok-ezer tonnás mézhamisító csapatok bukása után? Rövidtávon minden méhész veszít, hiszen a nemzetközi árszint a hamisítók tevékenysége miatt és a rossz hírnév miatt alacsony, sőt egy-két évig alacsony is marad. A mézkereskedők sem tudnak akkora árat adni a méhészeknek a mézért adni, mint a hamisító csapatok adtak. Néhány éves kisebb összeomlás mindenképpen bekövetkezik. Egy-két év után a termelés és fogyasztás egyensúlya helyreáll és a valós költségekhez igazodik a méz felvásárlási és bolti ára. De az egész ágazat még évekig érezni fogja a „fehér galléros” bűnözés káros következményét.

Lesz vajon valaki, aki kiszámolja, hogy hány milliárd forintot veszített és fog még veszíteni a magyar méhésztársadalom a nagyüzemi méreteket öltött mézhamisítás miatt?




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=248