A méhpusztítók győzelme

Dátum 2008.06.2. 20:58:14 | Téma: Európai Méhész hírei

210 Szaklapszemle Lyon 2008 màjus



Bencsik József


A « SNA » Syndicat National des Apiculteurs, az egyik legnagyobb francia méhészeti szaklap, az Abeille de France, vezércikke nyugdíjba vonult M Vedrenne elnök, sajnàlattal tudatosít : Az utóbbi COPA-COGECA gyűlés GN- ipar győzelme felé terelődik a hangulat, szemben a görög, az olasz, a lengyel àllàsfoglalàssal.
Legyen szabad megjegyeznem, nem tudni hol àllnak, hovà tartoznak a magyarok semmiféle szempontból mert az ilyen gyűlésekről közel egy év óta (talàn több is) sehol semmi beszàmoló nem jelenik meg. Nem meglepő ! Két oka is lehet : a kiküldöttek valószínűleg nem tartoznak beszàmoló kötelezettséggel, avagy a Méhészet tulajdonosa nem tart igényt ilyen beszàmolók leközlésére. Míg a magyar méhészeknek nincs semmiféle írott értesítőjük
M. Vedrenne szerint a GM és vegyszer ipar hatalmas nyomàst fejt ki a kiküldöttek irànyàban. Ugyanakkor óiàsi méhpusztulàsokat jeleznek olaszorszàgból, míg a Rajna völgyéből Németorszàgból is jelentős méhmérgezésről érkeznek hírek Miközben az új« Cruiser » méreg bevetésének utólagos engedélyezési vizsgàlatokhoz a hivatalos laboratoriumok nem kaptak megrendelést.
Véleményem szerint, valójàban minden bizonnyal a mezőgazdasàg iparosítàsàn, a vegyszeres növénykezelés tömeges alkalmazàsàn génmódosítàs minőségén dől el a professionalis méhészet jövője, nem csak Francia földön, az USA -ban de Magyarföldön is. A különbség csak annyi hogy Magyarorszàgon ezzel mit sem törődnek ! Hiàba a méhészet fejlesztésének EU- os tàmogatàsa, hiàba a termékmennyiség növelésére, ésszerűsítésére, gazdasàgossàgàra törekvő erőfeszítés. Làsd a « A méhészet mint közérdek » című íràsom a www.europaimehesz.atw.hu honlapon. Sehol semmi nyilatkozat, a magyar méhészeknek úgy jó ahogy van, nem szàmít ha a méheik tömegesen pusztulnak.
Az A de F, 2008/05/222 oldalon az American Bee Journal 2008/03 szàmàból àtvett figyelemre méltó íràs K Traynor tollàból a méz fogyasztàsànak különböző kedvező hatàsàról. www.mdbee.com. Míg a 226 oldalon, a « Beekeeper » szaklap közöl amerikai professzionàlis méhészek megfigyeléseiből érdekes tanulsàgokat a méhcsalàdok tömeges pusztulàsàról. D. Mendes, 7000 csalàd tulajdonosa megjegyzi hogy az ellenőrző laborvizsgàlatokat az USA- ban, a méreg gyàrtok felmérései alapjàn történik! Két év megfigyelései alapjàn a tömeges méhpusztulàs mindig egy és ugyanazon vàndorlàs következtében ismétlődik. Szerinte 50% os veszteség utàn alkalmi munkàt kereshet az amerikai méhész. (Rövidesen a magyar is!!!) D Hanckenboug is hasonlóan nyilatkozik. D Ellingson szerint viszont a vegyszerek “emeletes” alkalmazàsa jelenti a legnagyobb veszélyt… www.thedallygreen.com
Míg az “Abeilles et Fleurs” 2008/05 vezércikke, H Clement tollàból az àprilis 10. -én történt gyűlésről a Francia FVM- mel. A vizsgàlati feltételek felületessége, fölépítése, fölszerelése nyugtalanító. Az GM törvények parlamenti tàrgyalàsainak elégtelen eredményei a képviselők felelőtlenségét tükrözi. Üdvözli Dr M Barbançon, kutató àllatorvos kinevezését az egészségügyi szervezet a FNOSAD élére, majd bàtorító üdvözletét küldi az SNA konkurens szervezet élére vàlasztott új elnök(nő)jének Mme Lortsch nak, hozzà ésszerű közreműködést ajànl. Beszàmol a “Méh a környezet őrszemén” mozgalom új tagjairól.
A 14. oldalon: “pànik Észak- Kelet Olaszorszàgban”, a tömeges méhpusztulàsok, a 15-16 oldalon fényképes beszàmoló a Romàban tartott méhésztüntetésről, a 17. oldalon felhivàs a francia parlamenti képviselőkhöz. (Ilyet nem tesznek, nem is tüntetnek a magyar méhészek!)
A 2O-24 oldalon kérdés felelet (írva) “Bross” Péterrel. H Clement jelzi, hogy a COPA COGECA gyüléseken talàlkozott a magyar elnökkel, akinek koràbbi meghivàsàt szívesen fogadta. Szerinte, Pétert a dinamikus meleg és odaadó magatartàsàról ismerte meg. A kérdések nagy vonalaiban ugyan azok, amelyeket koràbban a Méhészet is föltett H. Clement- nek a magyarorszàgi meghivàsa alkalmàval. “Bross” Péter kijelentése szerint a magyar Méhészek 70% a OMME tag E szervezet 129 éves de a hàború utàn 1984 -ig tilos volt. Ma 27 alkalmazottal dolgozik az NP lebonyolítàsàt is e szervezet csinàlja, mint ahogy megvalósított egy “magyar méz” címkét is. A szervezet dolgozik az illetékes miniszterekkel a méhészek részére előnyös terv megvalosítàsàn…Magyarorszàg kis orszàg, (de nagy a méhészetben ! làsd koràbbi kijelentést) egyetlen méhészeti kutató központtal rendelkezik Gödöllőn. Az intézmény a 60 -as években Őrösi Pàl vezetése alatt àllt… Az EU -os pénzelés terén 4 milló € àll rendelkezésre amelynek 57% a közvetlenül a méhészeké. Ezzel vàsàrolhatnak (nyugatról behozott, felszereléseket kellékeket : újabb ércelődő megjegyzés !) vàndorlàshoz szükséges gépeket (de nem magyar gyàrtmànyú guruló-konténereket! ugyancsak ércelődő megjegyzés!) és kérhetik a méhegészségügyi felelősök segítségét a varroa elleni küzdelemben… àllítja az elnök úr… Kapcsolat a kormànnyal: szerencsére jó viszonyban vagyunk. Úgy vesznek bennünket mint fontos àgazatot. Ha komoly nehézség merül föl személyesen kérhetjük a minisztert. Az NP meghatàrozàsàhoz a szervezetünk véleményét figyelembe veszik…A magyar méhészet jövője? Nincs baj! A különösen kedvező helyszíni feltételek, a magyar méhészek képességei: imàdjàk a méheket és azok munkàjàt… (szó sincs tömeges méhmérgezési veszélyekről) A magyar méhészet nehézségei?: a mézàrak és a varroa… nem lehet a rossz mézet közvetlenül a fogyasztóknak eladni. “Mi tudjuk hogy ez nem valósítható meg”, jelentette ki az elnök úr. Lesznek e Önök a 2013- ra beütemezett Apimondia szervezésének jelöltjei?: igen! Màr van jelmondatunk is: 30 év vàltozàs Kelet Európàban (az elnök úr szerint tehàt Magyarorszàg még mindig Keleten fekszik!!)
Míg a Méhészet màjusi szàmàban olvasható a főszerkesztő tollàból “hatósàgi zàr a mézfeldolgozón” súlyos szabàlytalansàgot talàltak – a dunavarsànyi üzemet bezàrtàk. Ugyan ezen üzem tulajdonosa egy csatolt oldalon keresztül próbàlkozik kicsinyíteni a dolgot. Na végre egy hír amelynek kifogàsolàsa is megengedett. Nyilvànvaló: a betüzött kifogàsolàs lap nem ingyenes volt, és bizonyàra érdemleges haszonnal jàrt a szaklap tulajdonosànak.
Most is élénk kedvteléssel olvastam Nagy Istvàn talpraesett íràsàt (14. oldal). Ilyenkor mindig azon sajnàlkozok, milyen kàr, hogy ilyen méhész íróból csak egy van! Ő az egyetlen aki némi (nem ràzos) kritikàt is írhat. Még szerencse, hogy aki többet akar annak lehetősége van az Európai Méhész honlapnàl. Engem a vemhes bíràlataim ellenére is leközölnek. Becsületükre vàljék a bàtorsàguk. Ott is lehet tàrsalogni is mint az OMME honlapjàn, Làsd a Méhészet 15. oldalàn. E vitàba nem szólhatok bele pontosan a vemhes ércelődéseim miatt. Akinek nem inge ne vegye magàra ! Minden bizonnyal ott sokan vannak az ingesek! A magatartàsukkal is azt bizonyítjàk!
Làm a méhcsalàdjanik nem tiltakozhatnak vemhesen a 15. oldalon leközölt “fórum” pàrbeszédek miatt. Sehol senki nem említi, sehol szóba se kerül a viràgpor elszedés kàros hatàsa, a méhcsalàd lerongyolodàdàsa, a viràgpor éhinség miatt. Ja, kérem “A méh kimélő tiszta viràgporgyujto”www.biokultura.org/kiadvànyok_folyoiratok/2004/2004_1.-htm// avagy www.europaimehesz.atw.hu figyelemre se méltó! Az OMME honlapon, egymàs közt csevegő hét (talàn a többi is) méhész közül egynek sem érdeke a méhcsalàdjaik egészsége. Míg az elnök úr föntebbi kijelentései szerint a magyar méhészek “imàdjàk a méheket”!
joseph.bencsik@free.fr
Lyon 2008 màjus




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=255