Danish Bees II.

Dátum 2008.06.8. 17:16:11 | Téma: Európai Méhész hírei


Eltelt bő 3 hét utolsó jelentkezésem óta, mivel több ismerősöm várja beszámolóm a mai nap megpróbálom leírni milyen is az élet Dániában .

Kezdem ott ,ahol én élek most farmok vannak ,többségében, nagyon nyugis igazi tanyasi élet uralkodik körülöttem, ami nagyon szép mezőgazdaságot olyan szinten művelik hogy hazai tapasztalat alapján felteszem magamnak a kérdést nálunk miért kerültek olyan helyzetben a gazdálkodók hogy nem érte meg az állat tenyésztést mai napig fent tartani, mondom ezt annak alapján én még életemben nem láttam annyi tehenet és lovat mint ami itt van, pedig itt a lakosság kb.4,5 millió
Mezőgazdasági földterületeken a következő található nagy mennyiségben Norman fenyő nagyon-nagyon sok, burgonya,kukorica, kalászosok.
Amit még érdemes hozzátennem öntözés minden táblában aktuális ,amióta itt vagyok csapadék nem volt, földterületeken minden táblánál ott a 380 volt és van egy folyó ami minden irányban tekereg ,szokatlan amit tapasztaltam, itt nincs föld út !Ha letérsz egy mű útról 4 méter széles kavics ágyal megterítet úton haladhat tovább az ember ,olyan szinten hogy 80-100 km/óra sebesség nem probléma .
Méhészeti munkák fiókok rendezése és plusz fiókok hozzá adása történt az utóbbi 2 hétben, pergetés még nem volt, hosszan tartó növények virágzása.
Nem írtam, de minden kaptár hungarocell nagyon könnyű szerkezet, mézesen már nem mondanám, 10 keretes változatban kapható, ára 30.000 Ft tehát nem olcsó , kaptárról annyit vannak hibái ,ahol pici letört darab van a fiók tetején ott a méhek kirágják elég könnyen törik 2 méterről leesett tőlem 2 részre szakadt a javítása 2 perc ragasztó és szeg mehet vissza a közösbe .Gyártó cég honlapja Swienty
Méhekről pár sort, Buckfast anyákkal méhészkednek érdekes dolgokat láttok néha kiépítet keretre új sort húznak a méhek, holott helyük lenne, nagyon kíváncsiak kaptár bontáskor ,füst nélkül lehetetlen lenne kezelni őket, nem azért mert vadak hanem az összes a keret tetején áll meg .
Méz árakról sokat nem tudok mondani, az itt termelt mézkrémként kerül eladásra ,mézfajtától függően 450dkg kiszerelésben 28-35 korona 1 korona 33 Forint .
Szabad időnkben amikor nem a méhek között vagyunk műlépezés állandóan, több száz fiók készült el eddig ,de ez nem elég ,lásd a fotón mi vár még ránk.
Zajlik az élet szabad időmben .Dán nyelvi iskolába járok, hát nem könnyű, majd kiderül mit tudok elsajátítani ebből a nyelvből .

Nagyon szeretem a dán emberek felfogását ,abból a szempontból hogy nem akarják megváltani a világot 1 nap alatt ,Szombaton délben eldobnak mindent hétfőn ugyan ott lesz minden ,röviden nem magyar vállalkozók akik dolgoztat ameddig bírod .Magyarországon élők tudják miről beszélek és persze éhbérért .
Volt szerencsém egy kis városban található cégnél lévő bemutatót megtekinteni itt található kereskedők egy gyár épületébe hívták a Dán embereket kb.150-200 fő gyűlt össze étel ital korlátlan mennyiségben ált az érdeklődők részére ,alapjában véve egy termékbemutató volt .





Pár fotó megjegyzésekkel .
Akác most virágzik és ennyi, nincs több Dániában .


Van még mit műlépezni :)



Egy ötlet ,anya nevelésre kiválóan alkalmas ,kettő osztott kaptár alj .




Imcsi




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=259