211. Szaklapszemle – 2008/06-07 EU-os Nyugati aggodalmak.

Dátum 2008.07.22. 19:14:41 | Téma: Európai Méhész hírei



Bencsik József
Bevezetőül :Elnézést kérek a késedelmeimért, sajnos időközben kórhàzi operàción estem keresztül szerencsére súlyosabb következmények nélkül. Természetesen egyesek örülnek hallgatàsomnak, màsok, a bölcsebbek, szívesen veszik màshonnan érkező hangokat, véleményeket. Nem kötelező azokat figyelembe venni. Nem az első eset, hogy jelezem :« Akinek nem inge ne vegye magàra » az « ingesek » azonban nem turik màsok véleményét különösen ha azokból kiderül turpisàguk, a meggyőződésük tarthatatlansàga. Adva van az internettes szabadsàg.Üzeneteimet szabadon ki lehet nyitni, avagy kinyitàs nélkül törölni. Akik viszont felhàboródàssal hatnak vissza (10 év óta mindössze ketten a 210. üzenetem utàn) azok végülis elolvashattàk véleményeimet ez idő alatt szàmos alkalommal. Egyesek utólagos fölhàborodàsa azt bizonyítja, hogy telitalàlat érte őket, és hogy valóban az « ingesek » közé tartoznak. Most màr sokan màsok is tudjàk. Minden megnyilatkozó tanulsàgot tesz önmaga szellemi képességéről becsületességéről, lelkiismeretségéről, . Ismét jelzem : az én jövőm 75 évesen màr a hàtam mögött van. Se érdek, se pozíció se dicsvàgy nem késztet íràsra. Ellenben azon becsületes méhészek mellett igyekszem kiàllni akikért senki nem mer síkra szàllni. Az « ingesek » persze szabadon fölhàborodhatnak, az érdekeiket védik ; Ilyen eljàràst azonban nem engednek meg màsoknak. Főleg nem holmiféle magamfajta földönfutónak. A « botrànyos » íràsaimból részleteket hangoztatnak de az egészet amelyből kiderül az igazsàg, hogy « miért » egy szót sem. E tény is ezen eljàràsukra becstelenségét bizonyítja. Legalàbbis az én « nyugati torz » és hiànyos meglàtàsom szerint. Az « ingesek » jogszabàlyai szerint nekem nincs is jogom fölhàborodàsra a jogtalansàgaik làttàn. A « Pàrtunk és kormànya » szelleme tovàbbra is él.
Újabb (211.) szaklapszemle
Az « Abeille de France » 08/06 a főszerkesztő M Vedrenne felhàborodàssal írt vezércikket a francia FVM ben uralkodó fejetlenség miatt. A teljes szöveg a 275. oldalon.Újabb rendelet 08/04 szerint korlàtlanul lehet méheket szàllítani, importàlni, holott ismeretlen fertőzés miatt köztudott a méhek tömeges pusztulàsa. Zürzavart jeleznek a Cruiser rovarirtó hasznàlatànak engedélyezése körül is. Üdvözlik a németek visszautasító hozzà àllàsàt 267 oldal, a 277. oldalon, ugyancsak a www.honinghaeuschen.eu . A külföldi szemléből, az « American Bee » a dél-Amerikai, és német méhészetről beszàmoló olvasható a 270 oldalon.
Érdekes tanulmàny a P Fluri, I. Keller, és A. Indorf , Liebelfeid kutatói tollàból, a viràgpor kémiai összetételéről a 289-91 oldalon. A viràgpor minősége a méhek egészségének egyik alapvető meghatàrozója. A 290 old. tàblàzatos kimutatàs a növények fajtàjànak függvényében, és a fehérjetartalom vàltozàsaiban, majd az àsvànyi anyagtartalomról, a vitaminokról és a flavonoidokról. A mai napig azonban nem sikerült kimutatni, vajon a méhek tudatosan vàlogatjàk e a begyűjtendő viràgporokat. A 292-94. oldal, Lyon ban történt méhgyógyàszati nap eseményeiről szàmol be R. Juillard. A Prof Bernard Descotte, a Limoges I egyetem sebészeti osztàly vezetőjének elnökletével ez év januàr 28-àn orszàgos méhgyógyàszati tàrsulat alakult. A Lyon –I orvostudomànyi egyetemen, svájci, német, belga, romàn marokkói… érdekeltek képviseletével folyt az értekezlet. A tàrsulat célja elismertetni a kaptàrtermékek gyógyàszati jelentőségét, az idevonatkozó tudomànyos megfigyelések ismertetése, gyógyàszati kutatàsok, az itt alkalmazott kaptàrtermékek minőségének növelése, a méhek védelme, a méhészek értesítése. Jelentős, tanulsàgos nap felvilàgosítàsok asso.afa@free.fr .
Míg az ”Abeilles et Fleurs” főszerkesztője, H Clement, a szervezete aggodalmàt fejezte ki a GM növények termelésének feltételeiről. Vastag betűvel jelzi a németek hatàrozott àllàspontjàt, a “cruiser” rovarirtó hatóanyag alkalmazàsàval szemben. Fölszólítja az FVM minisztert, hogy az orszàg újra megtalàlja a környezetvédelem bàtor útjàt, méreggyàrtók érdekeivel szemben. Ugyancsak vastagbetűsen üdvözli a szervezet (UNAF) az Angers I bírósàg ítéletét egy avatatlan gyümölcstermelővel szemben. Làsd a 10-11 old.
A 6-8. oldalon beszàmoló a màjusban tartott CNTESA (méhészetàgazati foglalkozàsok közötti technikai tanàcs) szervezeti gyülésről. Cél: közös àllàspont kialakítàsa. (Làsd ugyancsak a koràbbi beszàmolóimban) A 9. oldalon közös àllàsfoglalàs GM ügyben a madàrvédelmi ligàval. A 12.-16 oldalon K Meyer beszàmolója a német Bade vidék katasztrófàlis méhpusztulàsairól, majd német újsàgcikkek, és a Bade vidék àllatorvosi intézetének körlevele. A 17; oldalon 9 természetvédő szervezet köztük a méhészek nyílt levele M. Barnier FVM miniszterhez a “cruser” rovarírtó szer alkalmazàsànak betiltàsa érdekében. A 26-28 oldalon beszàmoló az “Méhek a Környezet Őrszemén” mozgalom legújabb tagjàról, (St Germain-en Laye kastély)
A nyugaton ilyen kérdések körül forog az àgazat érdekvédelmének lényege. Pontosan ezért ilyen témàkra szertelődik a legtöbb íràs. Így magam is a gyakorlati oldalakra szentelt íràsokról nem tesznek említést.
Ezzel szemben tény és való, hogy az “ügyvezetése” beszàmolóiban, a Méhészet -ben nem olvashatók hasonló jellegű íràsok, aggodalmak. Miutàn Magyarorszàgon ilyen problémàkról nem tudunk, azok tehàt nem is léteznek,. Nincsenek “nyugati” gondok. Az OMME és ügyvezetése elégedett sajàt magàval az FVM pedig az OMME vel. “Kéz kezet mos”. Mint régen, a Pàrtunk és kormànya uralkodàsa idején,. Az “ingesek” ma is szeretnék betiltani a szólàs szabadsàgàt.
Becsületére vàljék az Európai Méhész honlapnak és mindazoknak akik nem fogadjàk el az “Ingesek” követelődzését, a kritikàim beszüntetését. 2004 óta azonban Magyarorszàg is tagja az EU- nak. Az “ingesek” fàjdalmàra most màr a magamfajta magyar, egyben EU- os földönfutónak is joga van kifogàsolni. Làsd újra a legutóbb megküldött OMME és FVM levélvàltàsokat.
Lyon 2008. Július. 18 joseph.bencsik@free.fr




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=276