Debrecenben mézeskalácsból fonják a kerítést

Dátum 2008.07.29. 17:49:27 | Téma: Európai Méhész hírei



Debrecenben mézeskalácsból fonják a kerítést
I. Debreceni Mézeskalács Fesztivál
2008. augusztus 2-3.


A nyári idegenforgalmi szezon egyik debreceni látványosságaként, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum (Debrecen, Péterfia u. 28.) adottságai nyújtotta lehetőségek kihasználásával, a nagy múltú debreceni mézeskalácsosság és vidékünk méhészeti hagyományaira építve rendezi meg az idén első alkalommal a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatósága a Debreceni Mézeskalács Fesztivált 2008. augusztus 2-3 között (szombat vasárnap).
Ez a fesztivál a benne rejlő adottságok révén, újabb programokkal, magyar és nemzetközi partnerekkel bővítve, beépítve az elkövetkezendő évek folyamán a híres európai mézeskalács-készítő központokkal (pl. Nürnberg, Aachen, Frankfurt, Offenbach, Bécs, Bázel, Reims, Dijon, Brassó, Nagyszeben, Kézdivásárhely, Torda, Besztercebánya, Pozsony, Kassa, Bártfa, Lőcse, Rozsnyó, Rimaszombat stb.) kialakított együttműködés révén a fesztivál programjába illeszthető kulturális cserekapcsolatok hozadékát (kiállítások, termékbemutatók, zenei- táncegyüttesek, színházi, előadóesti produkciók) az elkövetkező években, – túlzás nélkül állíthatóan, a város emblematikus nagyrendezvényévé nőheti ki magát.
A nagy múltú magyarországi mézeskalácsosságnak Debrecen az egyik jelentős központja. Kiváló minőségű és messze földön híres mézeskalácsot készítettek a városban évszázadokon keresztül és készítenek napjainkban is. Egyik jellegzetes debreceni mézeskalács neve, - készítsék bár Európa más országában -, ma is „debreceni tányér”. A vásárok, heti piacok, búcsúk, kisebb-nagyobb kulturális rendezvények elmaradhatatlan kellékei mind a mai napig a mézeskalácsosok, akik szemet és gyomrot vidító, érzelmeket közvetítő készítményeiket árusítják.
A mézeskalácsosság nem háziipar, hanem nagyhírű, európai kapcsolatokkal rendelkező céhes ipar volt. Debrecenben a mézeskalácsos céh első artikulusait 1713-től ismerjük. Bizonyos azonban, hogy mézeskalácsosok már jóval korábban is dolgoztak a városban.
A fesztivál a híres debreceni mézeskalácsosság, vidékünk jelentős méhészeti hagyományai révén nemcsak magáról a mézeskalácsról szólna, hanem a mézről, a méz kultúrtörténetéről, a méz sokrétű felhasználásáról, rendkívül fontos és előnyös élettani hatásáról, a szorgos méhekről, a méhészekről, a mézes csodák születéséről, a hozzákapcsolódó, vagy mozgósítható kultúráról.
A kétnapos fesztivál programjai a gyerekektől a fiatalokon keresztül (stílszerűen külön gondolva a mézesheteiket a városban töltő párokra), az idősekig, a legkülönbözőbb rétegek, korosztályok érdeklődésére építenek.
A fesztivál idején különböző mézzel, mézeskaláccsal kapcsolatos termékek vására: mézeskalácsok, fűszerszámok, különféle virágmézek, propolisz, virágpor, lépesméz, viasz, viaszgyertyák, offerek, mézesköcsögök, mézesbögrék, mézespálinka, mézesbor, mézestea, mézzel tartósított gyümölcsök, befőttek, mézzel, mézeskaláccsal kapcsolatos könyvek, krémek, kenőcsök, méhpempő, hajsamponok, testápoló stb.
A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum időszaki kiállító helyiségében a debreceni mézeskalács hagyományokat bemutató kiállítással ismerkedhetnek a látogatók. De láthatók lesznek a régi kasos, kaptáras méhészkedés, mézpergetés eszközei, s üvegkaptár segítségével bepillantást nyerhetnek a méh-társadalom életébe is.
A programban szerepelnek bemutatók, kézműves foglalkozások: mézpergetés, mézeskalács díszítés, viaszgyertya-készítés, ütőfás mézesbábkészítés, mézeskalács házikó építés, mézesbáb készítéséhez ütőfák tervezése, ütőfa-faragás, mézzel kapcsolatos kozmetikai szerek, gyógytermékek bemutatása.
A fesztivál ideje alatt Szív küldi szívnek szívesen – szerelmes hírvívő szolgálat az FM’95 Rádió jóvoltából. (A tükrös szívek bilétjein is ez volt a leggyakoribb szöveg. Szerelmesek üzenhetnek és küldhetnek egy-egy dalt egymásnak az éter hullámain, s kihangosítva a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum udvarán is.)

Számos versenyre, vetélkedőre is sor kerül. Nászutas párok számára rendezzük a Mézeshetesek versenyét. A nagyközönség előtt zajló tréfás, szellemes, szórakoztató verseny győztesei értékes nyereményekkel távozhatnak.
Lesz Mézescsók verseny is két variációban. Az ifjabbak számára: ki eszi meg a legtöbb mézescsók névre hallgató süteményt egy meghatározott idő alatt A szerelmesek versenyeként pedig, ki bírja tovább a csókolózást, természetesen stílszerűen mézes-szájjal.
Mézesmadzag névre hallgatnak a- gyermekek számára rendezett ügyességi versenyek, lesz Torokköszörülde, avagy Mézes-mázos mesemondó és énekverseny is.
Megrendezzük a legfinomabb mézes sütemények versenyét - háziasszonyok, és nem cukrászok avagy mézeskalácsosok részvételével -. Nevezéskor az elkészített mézes sütemények kalácsok mellé a receptet is kérjük leadni, ezekből később egy receptgyűjteményt szeretnénk kiadni.
A gyerekeknek és az örök homo ludenseknek (játékos embereknek) kedveskedünk a Mézes-bábos mesék bemutatásával, a Jancsi és Juliska; A Kiskakas gyémánt félkrajcárja; A tordai pogácsa és más mesék felhasználásával.
Sor kerül Mézes étkek elkészítésére, fogyaszthatnak a látogatók Mézes pecsenyéket, mézes vajas kenyeret, s egyéb mézes finomságokat, megismerkedhetnek az egykor oly általánosan ismert üdítő márc fogalmával és ízével.
Augusztus 3-án (vasárnap) 16 órakor Guinness-rekord felállítási kísérletre is sor kerül, „Debrecenben mézeskalácsból fonják a kerítést!” – szlogennel. Szeretnénk minél több mézeskalács-szív és egymáshoz fonódó , kart, karba öltő emberi test élő láncával a szeretet, a békesség, az egyetértés láncolatával körbevonni a debreceni Nagytemplom és a Déri Múzeum környékét. (vagyis, a kart karba öltő, kezükben mézeskalácsszívet tartó emberek, fonnák ezt a valójában jelképes mézeskalács-kerítést. Legalább 5000 ember részvételére számítunk a rekord állítási kísérletben.
Mindezek után eggyel több ok, hogy úgy gondolják, augusztus 2-3-án „Debrecenbe kéne menni…”, s úgy is döntsenek!
Mindenkit szeretettel várnak a rendezvény szervezői.

Dr. Vajda Mária
a Déri Múzeum főmuzeológusa


Érdeklődni: (52)417-561/125; (52)322-207/125; (30) 486-3255





Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=278