Egységes, magyar mézesüveget a termelőknek!

Dátum 2008.08.16. 16:31:28 | Téma: Európai Méhész hírei



Egységes, magyar mézesüveget a termelőknek!

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy egy nagyon régi vágyunkról van szó. Az egységes termelői mézes üvegek gondolata már többször felvetődött. Ma már van egy gyönyörű zárszalagunk, amelybe nem lehet belekötni. De már annak bevezetése előtt megkongattam a vészharangot, ha nincs egységes formatervezett egyesületi mézesüvegünk, elveszti jelentőségét a zárszalag is. Először is javasoltam, hogy csak szép üvegen lehessen használni. Rövid időn belül beigazolódtak aggodalmaim, mindenféle formájú edényre, üvegre, NESCAFÉS flakonra ráteszik a méhészek a zárszalagot. Összezavarjuk a fogyasztókat, hiszen minőségi terméket silány csomagolásban értékesítünk. Sok munkával megtervezett, gyönyörűen kivitelezett, átgondolt dolog sárba tiprásának tartom a zárszalag ilyen formában való alkalmazását. Borzasztó fájdalom ezt látni. Van-e reális megoldás, hogy ezen az áldatlan állapoton változtassunk? Igen, van. Az egységes, kizárólag termelőknek (OMME tagoknak) készítetett formaüveg.

Jelenleg leginkább elterjedt az orosházi facettás üveg. Ebbe teszik az uborkát, savanyúságot, gyümölcskonzerveket stb. Az Olimpia évében, én ezt viccesen SPORTÜVEGNEK nevezem. MINDENT BELE! Ezek kimosogatása után teszi bele a méhész a mézet, mert nincs más. Rosszabb esetben rákerül a használt, rozsdás tető is (azért van némi haladás, mert a celofánt már nem látni).

Halad a világ ezen változtatnunk kell, de sürgősen! A Német Méhész Egyesületnek 69 éve van formaüvege! A borosok már rég, évtizedekkel ezelőtt megalkották saját üvegformájukat. Abba biztos senki nem keres már más terméket, csak bort. Ami minden üvegen más, az a termelő egyéniségét (tájjelleget) kifejező címke. A „kotta” adott, csak másolnunk kell a bortermelőket, ami pedig örvendetes nem vagyunk konkurensek. Akkor mi a két tábor között a különbség? A méhészek fifikásabbak. Legszívesebben TESCO-s szatyorba töltenék a mézet, mert az olcsó, egy gond van vele, esetleg kifolyik belőle.

Tehát. Készíttessünk az egyesületünk logójával díszített, mély nyomott szép formaüveget kizárólag tagjainknak (lásd mellékelt kép)! Egyesületünkképviselői megkeresték az AGRIAGLAS KFT-t, mely kizárólag magyar tulajdonú cég, és üvegforma tervezéssel, gyártatással foglalkozik. Saját költségükre megtervezték az üveget, látványtervet készítettek róla, és több európai üveggyártól árajánlatot kértek a magyar termelői mézes üvegre. Az, hogy ez megvalósulhasson, a méhészeknek meg kell venniük. Az üveggyárak 500. 000 darab üveg alatt nem tárgyalnak, valamint az üveg ára kisebb darabszámnál megfizethetetlen.

Az ebbe az üvegbe kiszerelt méz, más síkra helyezi a méz értékesítését. Fel kell nőnünk a feladathoz! A nagyobb árbevétel eléréséhez áldoznunk kell a külalakra.
Aki 1000 Ft-ért adja az akácméz kilóját, annak ez az üveg drága lesz. Ő maradjon az uborkás üvegek mosogatásánál. Már hallom, hogy kórusban mondják, nem lehet eladni többért, a faluban a másik méhész csak 900-ért adja. Akkor viszont nekünk egymással van bajunk, nem pedig a vevőkkel! A lakosság anyagi gondját nem mi méhészek oldjuk meg. A mézkedvelők a szép kiszerelést értékelik, szívesebben fizetnek érte. Ne értékeljük le saját termékünket helyettük. (Megjegyzésem: a 2007-es Szekszárdi Szüreti Napokon a hársméz kilóját 800 és 1400 Ft/kg között kínálták. Aki 1400 Ft-ot kért, az tízszer annyit adott el, mint kollégája. Akkor kivel van a probléma?)

A piaci árusokkal nem lesz gond. Az irigység mindent megold. Amennyiben egy méhész szép formaüvegben, zárszalaggal kínálja termékét, a többi előbb utóbb követi. Én hiszek benne, hogy az egységes formaüvegnek közösséget összetartó, tagtoborzó szerepe is van. A médiákat is könnyebben tudjuk ráirányítani a termelői mézekre.

Az üveg kialakításánál gondosan ügyeltünk arra, hogy mindenki a saját címkéjét rá tudja helyezni a gravírozással szembeni oldalra. A mézhamisítási botrányból a termelők kimaradtak! Hál’ Isten minden Zárszalagot használó méhésztárs méze hibátlan volt (lásd. a múlt havi Méhészet). Kapaszkodjunk ebbe, legyünk különbek, mert kiváló mézet termelünk. Ez a tisztességes termelők nagy táboráért készült üveg lesz, a mézfogyasztók érdekében.

Néhány hasznos információ:
- A normál 82-es és a 63-as szájnyílástól nem térünk el.
- Az űrtartalmat 730ml-re növeljük, hogy az 1 Kg méz is biztosan beleférjen.
- Levédetjük, hasonlóan a zárszalaghoz.

A recept adott, mindent a zárszalaghoz hasonlóan kell megvalósítanunk. A nyakkendőnk (zárszalag) már kész, most a zakót (üveget) kell megvarrnunk közösen.
Végezetül, hogy ennek a felhívásnak nyomatékot adjunk, egy előzetes felmérést szeretnénk végezni, amelynek eredményétől függ a megvalósítás (az igénylőlap a 31. oldalon található). Amennyiben a felmérés sikeres lesz, az egyesület megrendeli az üvegeket, és akkor jön a következő már komolyabb lépés.
- Az OMME vállalja az üvegszerszám tervezésének és legyártásának költségét, mely kb. 3-5 millió forint.
- A méhészeknek a valós megrendelés esetén megrendelt darabszám függvényében az üveg árának 50%-át át kell utalni az OMME számlájára.
- A gyártó vállalja, hogy az elkészített üvegeket az ország több pontjára leszállítja.
- Az OMME segít az átvételben és a kiosztásban, de ennek költsége a tagokat terheli. (Egy salgótarjáni méhésznek nem kell Békéscsabára mennie üvegért!) Folyamatos megrendelés esetén a darabszám függvényében a gyártó árcsökkenést ígér.

Minden kezdet nehéz. A döntés a Te kezedben van méhésztárs! Továbbra is töltöd a méheid által begyűjtött kiváló termékedet uborkás meg mindenféle üvegbe, vagy élsz a lehetőséggel és felvesszük a tempót a mindennapokkal, Európával.

Nagyernyei Attila
OMME Tolna megyei Méhész Egyesület, elnök


Egyesületi Termelői Mézesüveg felmérő lap.

A termelő neve:

Telefonszáma:

Az igényelt üveg darabszáma:
Az ár cca. 60Ft/db.
Az igényeket kérjük szeptember 15.-ig az OMME központba eljuttatni.
Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME)
1094 Budapest, Viola u 50.






Forrás :OMME



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=282