212. Szaklapszemle Lyon -ból de nem mindenkinek !

Dátum 2008.08.19. 19:12:48 | Téma: Európai Méhész hírei


Bevezetőül.


Az Európai Méhész honlapon valamint hozzám is eljuttatott július 11.- én kelt nyilvános felhívásra a szerzőn kívül egyedül az “ügyvezetés elnöke jelentette be : nincs szüksége a sorozatosan megküldött szaklapszemléimben jelzett hibajelzőkre . Ők úgyvélik; ha kikapcsoljàk a hibajelzőt akkor nincs hiba. Nem de "bölcs" elgondolás nem de bölcs eljárás!:Természetesen a kérelmükhöz híven és becsületesen ki is kapcsoltam őket. Jó nekik: megvannak elégedve önmagukkal. A tevékenységük hibátlan. Mi sem bizonyítja jobban mint az hogy azt ők maguk állítják! Aki pedig nincs az ő véleményükön annak egyszerűen be kell tiltani a szólás szabadságot. Ez utóbbi karikaturàba illő eljárás időt múlt diktatórikus rendszerre emlékeztet. De nem mindenkit! Vannak még olyanok, akik tudatlanul vagy tudatosan e rendszer hívei. A fejekben még közel húsz év alatt sem történt meg a rendszerváltás. A "botrányos” levelemre (08/04/23) az FVM részéről már két felelős főosztàlyvezető hadonàszik a levegőben; (holott az, nem is nekik címzett) Ők is meg vannak elégedve önmagukkal, ők is szeretnék kikapcsolni a magamfajta “hibajelzőt”! Megígértem nekik, hogy a levélváltásainkat igyekezni fogom a közeljövőben közhírré tenni.
Mialatt Nyugaton …
Az "Abeille de France" július-augusztusi szàmàban ezúttal a F. Anchling főtitkàr írt vezércikket. (augusztusban szabadsàgon van a szerkesztőség nagy része)
A vilàg méhek nélkül, « valósàg vagy mitológia » címen megjegyzi hogy a Rajna jobb partjàn (német oldal) 700 méhész méhmérgezés folytàn 11ezer 500 méhcsalàdot veszített el a közelmúltban. Az àllatorvosi szolgàlat azt àllapította meg hogy a mérgezést a "poncho" méreg levegőben lebegő és lerakodott pora okozta. Ugyanakkor elrendelte az összes kellékek, keretek kaptàrok elégetését. Tanuk szerint könnyes szemekkel hordtàk a kellékeiket a méhészek a szàmukra rendelkezésre bocsàjtott szemétgyűjtő teherkocsik konténereibe. A helyi újsàgok nap mint nap földön fetrengő madarakról, a fészekben megdöglott madàrfiókàkról írtak. A kàrosult területtől 25 Km- re fekvő méhanyanevelők 80%- ban steril anyabolcsöket talàltak. A német profi méhészek januàr 22 én megjelent sajtóértekezletén kijelentették gigantikus félrevezetés történik a "poncho" méreg alkalmazàsànak engedélyélyezése körül.

Mit lehet gondolni ilyen hírek olvasàsa folytàn? Ilyen veszély nem történhet Magyarorszàgon! A jól megszervezett és önmagàval elégedett hiba nélkül működő egységes méhésszervezet szigorúan ügyel. Ott kérem nem létezik se hiànyossàg se tévedés se félrevezetés. Ilyeneket csak a hazug "egység"romboló nyugati szaklapszemlék szerzője àllít ! Különben is, a hallgatàs még nem félrevezetés! Be kell szüntetni az ellent mondást!

A francia szaklap következő oldalain (314-15oldal) az American Bee Journal 04-05 szàmàból négy külföldi íràs kivonatos beszàmolója olvasható. Hogy mennyire fontosnak tartja szaklap a külföldi íràsok beszàmolóit, arra jellemző nem csak a beszàmolók mennyisége, vagyis jelen esetben két teljes apróbetűs oldal, négy beszàmoló, és mindez közvetlen a vezércikket követő előkelő oldalakon. A szerkesztőség tehàt lényegesnek tartja a külföldi hírek, íràsok kivonatos leközlését. E jelenség egyébként tökéletesen, betartott szabàly a nyugaton.

. A magyar "Méhészet" szaklapra ilyen eljàràs nem jellemző. Na itt megint és újra és újra, engedély nélkül, meghúzok egyszerre két hiányosság jelző csengőt is. Az egyet a szaklapnak, egyet pedig az egységes méhésszervezet "ügyvezetésének"
A szaklapnak jelzem a külföldi szaklapszemlék hiànyàt, azon keresztül a magyar méhészet elszigetelődését. A szerkesztőség szerint nyilvàn nincs szükség külföldi hírekre! Itt kérem egységes példàs a rend és tudàs uralkodik, és ellenvéleménynek nincs helye.
Az "ügyvezetés"-nek pedig jelzek egy szerintem ugyancsak lényeges hiànyossàgot. A magyar méhészeknek nincs önàlló szaklapja még csak egy nyomtatott nyomorult értesítője se. Úgylàtszik azonban ez nem kifogàsolható hiànyossàg legfeljebb nyugatról jövő ràgalmazni akaró hazugsàg. Be kell tiltani az ilyen ellenkező àllítàsokat, követelte íràsba foglalt üzenetben màsodmagàval maga az elnök úr!

1.Az első amerikai íràs, egy beszàmoló a Kuba i méhészetről. A szerző, J. Schmidt megjegyzi a baràtsàgos segítőkészséges fogadàst, amely még a kubai méhekre is jellemző, valóban nem ingerlékenyek. 2000 profi méhész közel 150 ezer kaptàrt tart szàmon.
2.Majd követi M. Wood érdekes íràsa a "megachile rotundata" levélvàgó méh költésmeszedéséről. Köztudott hogy ez a méhfajta hajtja végre a lucerna viràgporzàssal történt tömeges megtermékenyítését. Sajnos ezek a méhek könnyen a költésmeszesedés "ascospherose" àldozatai lehetnek, így a lucerna magtermés jelentős csökkenése àll be. E gombàsodàs ellen az "iprodion" gombaölő szer permetezésével védekeznek. Mindezek ellenére kénytelenek Kanadàból importàlni beporzó méheket ahol ugyanis sokkal kevesebb a költésmeszesedés.
3. A méhek abból az anyagból épülnek fel amelyet megesznek. Journal Science, www.sciencexpresse.org
4. Az amerikai "Buro National du Miel" Két újabb mézfajta sikeréről szàmol be. www.nostickyfingers.com. és www.honeyridgefarms.com .
A 316 oldalon: Megnövekedett a méhlopàsok szàma. Megjegyzésem: nem véletlen, a tömeges méhpusztulàsok következtében. A francia FVM visszavont 30 vegyszer forgalmazàsàt.
A 329. oldalon íràs a népszerű "mézversenyek" méz vizsgálatairól. Francia oldalon igen fontos jelenség a mézverseny amely szerves része szinte minden mézvàsàrnak. Csak Lyon és környékén 8-10 mézvàsàr szerveződik évente, ki-ki a maga helyi máhész szervezete közreműködésével, azon méhészek előnyére akik sajàt mézüket üvegezik. A Pàrizs -i nagyvàsàron orszàgos szinten nagy sikernek örvend ilyen verseny.
A 333 oldalon a viràgpor és méhek kifejlődése. A 08/06 szàmban megjelent svajci kutatok írásának folytatàsa. Vilàgszerte szàmos kutató fordította figyelmét e kérdésre. A 334 oldalon tàblàzati kimutatàs a méhek kifejlődéséhez szükséges viràgpor mennyiségről. Egy làrva fogyasztàsa 125-140 mg a làrva élete folyamàn, míg egy csalàd amely 160 ezer egyedet nevelt fel az év folyamàn elfogyasztott 25-29 kg viràgport. Az íràs folytatàsa következik.
Természetesen az Abeille de France is leközölte a 343 oldalon a francia FVM -hez írt közös levelet , amelyet eljutatták a M Sadlier parlamenti képviselőhöz is, a 343 oldalon.

Legyen szabad megjegyeznem, hogy magyar oldalon tökéletes az egyetértés, és a bensőséges a közreműködés az FVM és az ügyvezetés között. Így vélekedik mindkét fél. Együtt közös és kölcsönös megàllapodàsok alapjàn építettek föl egy monopolrendszert EU- os pénzeléssel az Eu segítség kiaknàzàsàra. Következés képen nicsennek nehézségek, nincs miért az FVM felé tiltakozni. Ez kérem a magyar demokràcia óriàsi előnye, a nyugatihoz képest.

Mialatt az "Abeilles et Fleurs" az UNAF szövetség szaklapjànak főszerkesztője H. Clement, vezércikkében egy féloldalon felhàborodva írt a ST Gaudens i birósàgi hatàrozat felfüggesztéséről, hatàrozat amely elítelte a méhmérgezőket. Erről a fölhàborodàsàról egyébként sajtóközleményt is publikàl a 12. oldalon. A 6. oldalon a CNTESA (méz àgazati orszàgos közreműködési intézmény làsd a koràbbi beszàmolóimban) pàlyàzatot indít az intézmény megfigyelő hàlózatban való részvételre. A 8. oldalon G. Mével a Bretagne vidéki Tanàcs alelnöke a "Roundup" gáztalanító szer alkalmazàsànak engedélyezése miatt sajtó közleményt közöl. Tudni érdemes hogy ezen a vidéken óriàsi szennyeződési nehézségekkel küzdenek az ivóvíz ellàtàst biztosító szervek. A "Roundup" tehàt ràtesz egy lapàttal a màr agyonmérgezett vidék szennyeződésére. Természtesen a méhésszervezetek tàmogatnak minden olyan megmozdulàst amely a környezetet szennyezné, a növény-viràgvàltozatossàgot csökkentené. A 10. oldalon a francia FVM minisztere M. Barnier hez intézett tiltakozó levél az "imidaclopide" hatóanyag alkalmazàsànak újra engedélyezése ellen.
A 13-24 oldalon a Villefranche ban október 23-26 között megrendezett 17. méhészeti kongresszus programja került leközlésre. Maga az előadàsok ideiglenes programja egy oldalra terjed ki. Màr csütörtökön (23/10) délutàn 5 előadàs beütemezve. Míg pénteken egész délutàn phytosanitaire és a méhek címmel vita nap a kutatókkal. Szombat d.e. különböző konferencia különlegességek mint pl Système d'information Geographique (földrajzi értesülés- rendszerek) a méhészet szolgàlatàra. d.u M Sadlier parlamenti képviselő beszàmolója, majd a Prof. Descottes és P du Sert előadàsa méhgyógyàszat címen, végül E Bruno a belga CARI méhészeti kutató intézet vezetőjének előadàsa. Vasàrnap előadàs a méz kristàlyosodàsàról majd helyzetismertetés a méz piachelyzetről. Szàmos külföldi részvétvevőre szàmítanak. Remélem talàlkozni fogok magyarokkal is annak ellenére hogy a programok nagyrészt kívül esnek a magyar "ügyvezetés" érdeklődési körétől, mint pl. a szeres növényvédelem és a méhek összefüggése, a környezetvédelem, a biovàltozatossàg... a méhészettel összefüggésben àlló védelmi szervezetek kapcsolatai, közreműködési akciók... . Az olvasóim részére 5-6 magyar méhésznek ingyen elszàllàsolàst ajànlottam a szomszéd kis faluban (10 km) Jarnioux ban a kis hagyomànyos (1678) szőllősgazda hàzamban. Két méhesem van ebben a faluban, az egyik a kert-hangàr fala előtt. Két kisérleti kaptàr szàmítógépes rezgésfelméréseket rögzít.
A 16. oldalon, fénykép pàlyàzati, a 17.oldalon pedig a legjobb méhészeti fogàsok pàlyàzati felhívàsa. A 32-37 oldalon helyszíni beszàmoló az " l'Abeille sentinelle de l'environnement" mozgalom (méh a környezet őrszemén) legújabb tagjairól. 38-40, hàrom oldalon M Simopierre magyaràzatai: "Lobbyzok a kaptàrban" címmel. Hogyan történnek a hatàrozatok, pl a rajzàsi időszakban, a lobbyzok tànca... A 43-44 oldalon apró betűs beszàmolók: mi történik a helyi szervezetekben.

Átolvastam a Méhészet 07/2008 szàmàt is és a benne talàlt íràsokhoz oldalakra terjedő "nyugati" torz meglàtàsú magamfajta tàjékozatlan és hazug megjegyzéseket lehetne fűzni. Egy rövid, ezúttal figyelemre méltó értesülést mégis talàltam 14 oldalon: Újabb EU- os mezőgazdasàgi segítségi stratigiàjàról íródott. Jelzem hogy az említett stratégia a nyugati méhésszervezetek köreiben màr évek óta napirenden, az érdeklődés központjàban àll . Làsd az utóbbi évek méhészkongresszusainak programjàt, a szaklapokban megjelent íràsokat... a "Méh a környezet őrszemén" mozgalmat....a környezetvédő környezetàpoló egyesületekkel, vàllalkozàsokkal valós közreműködést... Làsd a 212 szaklapszemlét, ugyancsak ebben a témàban az www.europaimehesz.atw.hu honlapon évekkel ezelőtt megjelent :"A méhészet mint közérdek" című íràsom.
Magyarorszàgon tehàt úgy tudni, nincs környezetszennyeződés, nincsennek környezetvédelmi nehézségek, nincs tömeges veszélyes GM növénytermelés, nincsennek biovàltozatossàgi gondok, avagy azokhoz semmi köze a méhészetnek ? Az « ügyvezetés tudja ! Minden a legjobb rendjén folyik. Miden esetre nagy a hallgatás, még nagyobb a tétlenség e téren. Hibàról, hiànyossàgokról, biràlatokról szó se lehet. Be kell tiltani, az egységbontó vemhes és botrànyos biràlatokat.
Az "ingesek", fölhàborodàsa, természetes.
Ugyanakkor fölfigyeltem az « ügyvezetés » aggodalmaira is (Méhészet 07/2008, 22.oldal) az àprilis 23 kelt "botrànyos" felvetéseimmel kapcsolatban. Mire vàrhat az az « ügyvezetés”, amelynek pilótàja kikapcsolja a pirosan pislogó hibajelzőket? A sajàt stratégiai hibàjàból, valóban belàthatatlan következményekre szàmíthat.
Kovàcsoljanak a magyar méhészek független, új stratégiaterveket, talàljanak új kibontatkozàsi lehetőségeket, többek között mint pl. a 14. oldalon jelzett témakörben pàlyàzzanak EU- os segítségre újabb tervekkel, EU -os erkölcsök , EU demokràcia alapjàn, egyenlő jogokkal, egyenlő esélyekkel..
Segíts magyar méhész magadon az Isten is megsegít!

Kelt: Lyon- ban 2008 augusztus joseph.bencsik@free.fr




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=284