Tudni Érdemes I. (2008)

Dátum 2008.10.10. 20:41:42 | Téma: Európai Méhész hírei



Bencsik József
Tudni Érdemes I.
Hogy a kaptàrok szàmàt kb egy millióra becsülik Franciaorszàgban, ami közel egyenlő a Magyarorszàgon tartott kaptàrok szàmàval. Ezen egyenlőség ellenére óriàsi kűlömbségek mutatkoznak magàban a francia és magyar méhészet szerkezetében, szervezetében, összetételében, még inkàbb a működésében. A francia méhészek szàmàt 30 ezer körül becsülik, a magyar 16 -17 ezerhez képest. A francia méhészet tehàt sokkal inkàbb elaprózódott, többségében műkedvelő.
A francia méhészek négy orszàgos szervezetbe tömörültek. Közülük szàmosan egyszerre két szervezet tagja is esetleg egy harmadiknak is. A szervezetek közül kettő àltalànos (a legnagyobbak SNA és UNAF egyenként10-12 ezer taggal) egy szervezet pedig professzionàlis (talàn 500 taggal) egy kisebb pedig kizàrólag méhegészségügyi szervezet amelynek a bizonytalan becslések szerint 4-5 ezer tagja van.
A két àltalànos szervezet rendelkezik ki- ki a sajàt szaklapjàval amely szaklapnak egyben a tàrsulati elnök a főszerkesztője. Megjelennek havonta 10-12 ezer példànyban.
Az UNAF szervezet belül létezik egy úgynevezett profi àgazat is amely kéthavonkét külön professzionàlis értesítővel jelentkezik a tagjainak. Úgytudom a külön profi méhészeknek nincs szaklapjuk csak időnként megjelenő értesítőjük. Míg az egészségügyi szervezetnek van egy igen érdekes szaklapja, “La Santé de l’Abeille” = A Méh Egészsége amelyet az àgazatban többféle intézményekben működő kutatók szerkesztenek. Önmagukat többé kevésbé tudomànyos szaklapnak tekintik.
A francia szervezetek vezetői, valamint az àgazatban érdekelt szervezetek (kellékek gyàrtói, szövetkezetek, kicsomagolók… képviselői esetenként és szükség szerint egyeztetésre összeülnek, képviselőket küldenek az EU -os bizottsàgi tàrgyalàsokhoz (COPA-COGECA) Sok esetben màs szervezetekkel pl. a természet, a környezetvédő, bio szervezetekkel karöltve a helyi illetékes miniszterhez, intézményekhez is követelésekkel jelentkeznek. Természetesen a tagdíjfizetés önkéntes, miniszteri rendelkezés arra nem kötelez senkit, és nem biztosít senki szervezetnek monopol jogokat. EU- os pénzelési pàlyàzatra nem csak a méhészek hanem az àgazat màs részvevői is pàlyàzhatnak. A pàlyàzatok célja nem àgazatban foglalkozott személyek, méhészek egyenkénti tàmogatàsa hanem a méhészet mint foglalkozàsi àgazat fejlesztése.
A francia méhésszervezetek egymàssal szemben versenyàllàsban àllnak. Ki tud többet ki tud jobbat ajànlani a tagjainak, ki tud jobban a szervezeti tagok, az àgazat segítségére lenni. A gyakorlat igazolja, hogy e versenyhelyzet óriàsi előnyöket biztosít. Fejlődésre, haladàsra ösztökéli az egész szakmàt. Nem így a monopol rendszer, jegyezzük meg màris.
A szaklapjaik iràsai soha se egyformàk, mindkét szaklapnak van szinte sajàt irógàrdàja. Ugyanakkor íratlan megàllapodàs szerint soha nem pazaroljàk energiàjukat egymàs szapulàsàra. Viszont, olyan írást ami màr a màsik szaklapban egyszer megjelent olyat nem közölnek le hacsak nem közérdekű, mint pl. a méhészkongresszusok programjai, meghívók. A méhészkongresszusokat felvàltva rendezik. Versenyeznek azok nívójának emelésében a hivatalos meghívottak, az előadàsok megvàlogatàsàban. Természetesen a versenyfelek figyelik egymàst, mi történik a màsik oldalon.
Az első méhészeti írásom az UNAF szaklapjàban jelent meg 1984- ben majd aprànkét a többiek is. E szervezet vagyis az UNAF Union Nationale des Apiculteurs Français= A Francia Méhészek Nemzeti Egyesülete tagja vagyok 1982 óta (holott a mai napig nem vagyok francia àllampolgàr!) közben rendszeresen előfizetek a màsik az NSA szervezet szaklapjàra is. Az íràsaim sikere folytàn a màsik szaklap (Abeille de France) egy alkalommal, az 1992 Chambéry- ben tartott kongresszuson amelyet az UNAF vagyis versenyfele rendezett, tőlem is kért íràsokat. Bizonyára le akartak akasztani vàlasztani az UNAF- tól tudvàn, hogy nem lehet egy seggel egyszerre két lovon ülni.
Folytatàsa következik.




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=294