Tudni Érdemes II. (2008)

Dátum 2008.10.24. 19:59:25 | Téma: Európai Méhész hírei



Bencsik József
Tudni Érdemes I.(előzmény)

Miutàn tehàt a magyar méhészek valóban rendelkeznek ugyanannyi kaptàrral mint a franciàk, érdekesnek, tanulságosnak és nem utolsó sorban hasznosnak mutatkoznék a tovàbbiakban némi helyzet összehasonlítàst tenni ezen egyenlőség làttàn. Miben hogyan különbözik a két orszàg méhészete?
Tegyük hozzà; és jegyezzük meg, hogy Magyarorszàg csak 2004 től EU- os tag, míg a franciàk az EU kezdetétől 1954- től alapító tagjai közé tartoznak. Első meglàtàsra az odafigyelők szàmàra nem véletlen ha a magyar méhészetben ilyen arànyban vagyis 50 éves elmaradottsàg àllapítható meg. E megàllapítàs igazàról szàmos màs jel szolgàltat ugyancsak tagadhatatlan bizonyítékot. A tovàbbiakban sor fog kerülni ezek közül egyesek közelebbi megvilàgítàsàra.
Tegyük hozzà nyomatékosan, hogy ezen írás valódi célja az ösztökélés az előre lépésre az EU szokàsokhoz való fölzàrkózàsra. Hogyan kizökkenteni az ágazatot az 50 éves elmaradottságból, ez idő alatt berögződött megszokàsokból.
A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy az àgazat széles tömegében nem tudatos az elmaradottsàg. Ez a jelenség sem véletlen hiszen csak egy és egyetlen monolitikus szervezet àll ezen öntudatlan tömeg élén amelynek elsődleges mindenekfölötti célja a helyzet és azon keresztül önmaga fönntartàsa. A vezetőségnak van annyi esze, inteligenciàja, hogy nem fogja hirdetni a hàztetőről kiabàlni se az elmaradottsàgàt se a tehetetlenségét.
Közelebbről vizsgàlódva van ebben a megàllapítàsban igen sok igazsàg csak éppen azzal szembe nézni kevesen mernek. Nem véletlen, őket rögvest egységbontónak, rombolónak felforgatónak bélyegeznek, véleményük, szavuk betiltàsàra törekednek. Màr maga ez a jelenség is egy ma is élő és tagadhatatlan bizonyítéka az elmaradottsàgnak. Természetesen e jelenség megàllapítàsa nem az egyetlen bizonyíték?.
Köztudott, a francia méhészek hàrom jelentős méhésszervezete ki-ki a maga sajàt tulajdonàban lévő szaklappal rendelkezik. Amennyiben a két orszàg egyforma kaptàrszàmmal rendelkezik, és amennyiben a két orszàg méhészeti szervezetei egy nívón lennének, akkor arànyosan egyforma számú sajàt orszàgos jellegű szaklappal is kellene rendelkeznie a magyar méhészetnek is.
Van ugyan a magyar méhészeknek egységes miniszteri rendelettel garantàlt monopol OMME- juk. Egy igazi demokràcia azonban írtozik monopolhelyzetektől vagyis OMME -ből legkevesebb kettő kellene. Ezt a szükségszerűséget magam is több mint tíz éve hangoztatom. De mire lehet menni ilyen demokràciàhoz illő és nélkülönözhetetlen feltételek hangoztatàsàval amikor az egységes szervezet a tíz körmével tűzzel vassal ragaszkodik az egységéhez. Irtóznak màsként gondolkodóktól, rettegnek fölvenni a versenyt, félnek a “kétség”től, a vàltozàstól az előrelépéstől, a demokràciàtól. Aki pedig nem pendül egy húron velük, aki nem lép velük egyszerre az a magyar méhészek rosszakarója. Természetesen magamat is az ilyenek közé sorolnak.
Ismételten vegyük figyelembe, hogy a francia méhészervezetek hàrom orszàgos szaklappal rendelkeznek, míg a magyar méhészek egyetlen monopolisztikus szervezete egyel sem. Nem de az elmaradottsàg égbe kiáltó bizonyítéka?
A magyar méhészet vezetősége tehàt nem tartotta és ma sem tarja lényegesnek egy sajàt szaplap szerkesztését. Ami volt is a “Magyarorszàgi Méhész”t meg a “Méhészújság”ot is egységbontónak bélyegezték, holott azok soha nem tàmadtàk a monopolt. Létezik ugyan néhány független internetes honlap az OMME honlapjàn kívül de még azt is közlemény tilalom alá szeretnék vetni(Làsd. Dr. T. GY. körlevelét). Ezek a tények is 50 éves elmaradottságról tanúskodnak. Nem tesz semmit, fontos a magyar méhészek egysége!

Folytatása következik







Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=297