Villefranche 17. méhészkongresszus

Dátum 2008.10.30. 20:06:44 | Téma: Európai Méhész hírei



Bencsik József




Rövid, összegező beszàmoló a 2008/10/23-26 között rendezett 17. francia méhészkongresszusról, fényképes szemléltetővel Villefrancheből.



Franciaföldön, méhészkongresszust kétévenként a két legnagyobb méhésszervezet felàltva rendez az Apimodia éveken kivűl. Jelen esetben az UNAF szervezeten volt a sor. A rendező soros ilyenkor a helyi szervezetekhez fordul ajànlatokért. A helyi szervezetek pedig versenyeznek egymàs között a megrendezési megbízatàsért. Így került sor ezúttal a helyi Rhone megyei szervezetre amely szervezetnek magam is aktív tagja vagyok. Természetesen magam is résztvettem a szervezésben. Francia nyelvű íràsaim is rendszeresen megjelennek az internettes honlapjukon (rhone-apiculture) de ismert személy vagyok a környező orszàgok méhészei között is hiszen és példàul a Lausanne –I Apimondiàn 1995 ben magam is részt vettem, kiàllítottam.

Becslések szerint 4-5 ezer làtogató tisztelte meg a Villefranche –I rendezvényt. Közöttük spanyolok, németek, belgàk, svàjciak, olaszok… De magyarokkal nem talàlkoztam, pedig részükre ingyen szàllàst ajànlottam. Ez utóbbi tény is a magyar méhészet àltalànos fàsultsàgàra, letargiaàjàra vet fényt. A magyar méhészt màr a sajàt sorsa se érdekli, bele értve az értelmiségi réteget.
Az előadàsok, konferenciàk rendkívűl magas szinten mozogtak A konferencia terem befogadó képessége 1.200 fotel, amelynek 90% szinte minden alkalommal foglalt volt. Két oldalt óriàs képernyőn kinagyítva làthatta a résztvevő az előadót, a bemutatott dokumentumokat, fényképeket grafikàkat.
Természetesen a későbbiekben igyekezni fogok egy egy kiemelt témàról külön beszàmolót is készíteni. Könnyen megtehetem hiszen a kongresszus teljes ideje alatt a rendezőség szolgàlatàban àlltam, végig jelen voltam (kivéve a zàró ünnepségen). Az igyekezetem gyümölcsét, beszàmolóimat azon ritka kevés kívàncsi magyar méhészeknek ajàndékként ajànlom akik még nem esetek àltalànos letargiàba, nemtőrődömség sötét mélységes gödrébe.
A négy teljes napig tartott kongresszus rendkívül gazdag bemutatókat, még gazdagabb tudomànyos beszàmolókat, konferenciàkat ajànlott a résztvevőknek.
Az eseményt még augusztusban bejelentik a szaklapok, szeptemberben és októberben màr részletes programot közölt mindkét orszàgos szaklap. Természetesen a szakmai programhoz illő környezeti làtogató program, hotel, resti…àllt rendelkezésre.Össz program a címoldallal együtt szeptemberben pl. 8 oldalt töltött ki. Szemben a magyar méhészek novemberben rendezendő VI. ik kongresszusàval. Ezen eseményt ugyanis egyedül és az egyetlen szaklap a Méhészet októberi szàma 8 soros szégyenletes program nélkül értesítővel jelzi !!! Na persze amikor példàkat hozok, amikor bíràlok, noszogatom a magyar méhészeket, azok ügyvezetését akkor a magyar méhészek ellenségének nyilvànítanak.

A FRANCIA MEHÉSZKONGRESSZUS MŰSORA

- Csütörtök 10/23 délelőtt a kongresszistàk fogadàsa, majd délutàn a méh egészsége körüli konferenciàk : Blaise Pascal, a Claimont-Ferrand egyetem specialistàjàtól majd a FNOSAD egészségvédő orszàgos szervezet beszàmolója a « rézisztencia » cimmel Marc Edouard Colin előadàsa, követve tízperc szünettel : mit vàrhatunk a labovizsgàlatoktól, L Gauthiern a Supago laborból Montpellierból, utànna a « Méh a Környezet Őrszemén » Monique l’Hostice ENV kutató Nantes ból, végül a vàratlan méhpusztulàsok Spanyolorszàgban a Cordiue egyetem előadóival.

- Péntek 10/24 délelőtt előadàs a beporzàsról Bernard Vaissière az INRA kutatóintézet Avignonból majd a hivatalos megnyitó, büfével mézborkostolóval. Délutàn, a francia és külföldi növényvédő szerek, azok kàros hatàsa a méhészetre, Jean marc Bonmatin CNRS Orléans majd Luc Belzunces és J.L. Brunet INRA intézet kutatóitól a szerek adagolàsairól, követve Etienne Bruneau és Janine Kievitz a Belga CARI intézet vezetői előadàsa a mérgezési kockàzatokról, majd Bernard Fau, az UNAF ügyvédje előadàsa az igazsàgügyi helyzetről. Fénypont volt ugyancsak Jacques Freney előadàsa a Rhone megyében történt tömeges pusztulàsi felmérésekről (57% os pusztulàs) követve David Hackenberg, a David Mendes beszàmolója az amerikai « profiméhész szemben a tömeges méhpusztulàsokkal » címmel. Majd Lucas Martinez a CCD méhészsegyesület elnökének ismertetője, míg az olasz Francesco Panella a l’UNAPI szevezet elnökénék beszàmolója, mig Bruno Etienne Bruxelles a COPA, uniós intézmény, bizottsàgi tag mézügyekkel foglalkozó beszàmolója. A napi program említést tesz német, spanyol argentin …magyar méhészeti képviselők részvételéről (de én a magyarokat sehol nem làttam, a rendezőség szerint igérték, de nem jöttek el !)

- Szombat 10/25 .Délelőtt : küzdelem a Vespa Velutina ragadozó kàrtevő lódaràzs ellen Claire Villemnt, Jacques Blot és Jean Pierre Martin, IUT Intézet Bourges egymàstkövető előadàsok. Majd Fabrice Lartigou, Gilles Ratia rendkívűl érdekfeszítő magyaràzatai a műholdas földrajzi felügyelet és hírközpont fölàllítàsànak szükségességéről. Délutàn pedig a Martial Saddier francia parlamenti képviselő ugyancsak rendkívűl fontos és érdekfeszítő
előadàsa a francia parlament megrendelésére készített önként beszàmolót. Majd Prof Christina Mateescu a biokémia doktora az EU os EFSA élelmiszerbiztonsàg előadàsa a CE n° 1924/2006 rendelkezések alapjàn történő biztonsàgi vizsgàlatokról. Követve Percie du Sert « pollenergie » elnökének előadàsa a méhszúrok és a viràgpor imunizàló hatàsàról. Természetesen követve Prof. Bernard Descottes a Clairmont Ferrand-I kórhàz kutatója méhgyógyàszatról tartott előadàsa.

- Vasàrnap 10/26 délelőtt Gilles Ratia az Apimondia technologia bizottsàg elnökének előadàsa a méz kristàlyosodàsàról. Majd körkép a méz piacànak alakulàsàról a kiszerelők és fölvàsàrlók nemzetközi részvételével. Délutàn pedig beszàmoló a Ouessant szigeten alapított « fekete méh » fajta megörző helyzetbeszàmolója. Majd talàlkozó a nemzetközi méhész kiküldöttek részvételével. Követően, zàró ünnepség.

Rendelkezzen- e beszàmoló pozitív vagy negatív jelentőséggel, mindenképpen tanulságos lehet mindazok szàmàra akiknek nem mindegy, hogyan megy a sorsuk. Tessék- e beszàmolót olyanoknak tovàbbítani példàul az új nemzedéknek akik szeretnék tudni mi történik a szomszédban.
A ma ténykedő nemzedék kétség kívűl a régi rendszer neveltjeiből tevődik össze. Talàn nem véletlen ha levertség, nemtörődömség, letargia uralkodik rajta, hiszen az a rendszer csődöt mondott. Hiàba ésszerű érvelés, hiàba bíràlat, rajtuk màr az sem segít. A reményt tehàt most màr csak az eljövendő új nemzedékekbe lehet fektetni.
Joseph.bencsik@free.fr
Kelt, Lyonban 2008-10-30




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=299