Miért "hydromel"és miért nem mézbor?

Dátum 2006.09.27. 9:40:18 | Téma: Európai Méhész hírei





Bencsik József
KÜLÖNLEGES "HYDROMEL"= VÍZMÈZ ( ó-görög eredetű szó, fordítása )
Kitűnő étvágy gerjesztő illatos és kellemesen zamatos ital amelyet összeszedett maradék mézekből, mézes hordók, edények, fedelezés viaszának kimosásával,… nyert víz és méz keverék (visszaetetése méhegészségügyi okokból kifejezetten elkerülendő!) erjesztésével könnyen készíthetünk.
"Mézbor" készítéséről minden bizonyára sokan hallottak és talán sokan ki is próbálták. Magam is így jártam 30 éve. Ma, aki csak megkóstolja a maradék mézekből készített itókámat az feltétlen vásárolni akar belőle. Különleges egyéni receptem, tapasztalataimat nem tartom titokban, díjmentesen ajánlom bárkinek
Miért "hydromel"és miért nem mézbor?
Mert külföldön sehol nem sorolják a borok közé és a magyar értelmező kézi szótár (1985 kiadás) szerint is a bor megnevezése alatt csak két meghatározás értendő:
1. Szőlő levéből készült erjesztett szeszes ital
2. Más gyümölcsléből erjesztett ilyenféle szeszes ital
Márpedig az én különleges"hydromelem "se nem szőlőlé se nem préselt gyümölcslé. Ezen pontosítás már csak azért is szükséges mert a jó magyar vámosok a legértékesebb italok közé sorolnák, és mint olyant a "legrázósabb" vám rendelkezésben részesítenék. Ilyen okokból se lenne érdemes mézbornak se méz"likőrnek " nevezni, inkább adjunk neki valami új elnevezést ha másként nem akkor közvélemény kutatással ("mézvíz"!).
A véletlenre bízott mézvíz erjesztése
Tudjuk hogy a méz végül is tartalmaz természetes erjesztő gombákat. Pl .fölhígulás folytán nem hiába fordul elő a méz természetes, de alapjában véve kétes erjedése. Az is tudjuk hogy a levegőben is szállingóznak ismeretlen erjesztő gombák, amelyek befolyásolhatják minden édes víz erjedését. Harminc évvel ezelőtt így forrott ki egy edényben felejtett mézes vizem és bizony véletlenül sem lett ízletes. Lehet azonban az erjesztést tudatosan irányítani is.
Folytatjuk Bencsik József 23, bd des Castors F-69005 LYON E-mail:joseph.bencsik@free.fr


Idézet:






Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=30