17. francia méhészkongresszus. – Egy kis részletbeszámoló

Dátum 2008.11.2. 20:14:41 | Téma: Európai Méhész hírei



Bencsik József


Mint a mellékelt fényképen is látható kiàllításra került különböző italok kiàllítàsa amelyeknek közös nevezője, összetevője a méz összesen 6 standon. Igen híres 100 -150 éve alapított cégek jöttek méz fölhasznàlàsàval készült italok kinàlatàval, közöttük olyanok is mint a mézecet amely mint olyan nem is ital de fontos tényezője a francia konyhànak. Voltak olyanok akik különféle zamatú, illatú, édes, szàraz, erős, gyenge mézborokat, helyesebben « hydromeleket» kínàltak de voltak olyanok is aki barnasört készítettek méz adagolàsàval.
A francia, az Európai orszàgok lakói (kivéve talàn Magyarorszàgot) úgy tudjàk, hogy a mézbor az istenek kedvenc itala. Maga a « hydromel » szó ógörög eredetű ; szó szerinti fordítàsban « víz-méz » avagy inkàbb mézvíz lenne a jelentősége.
Hazai meghatàrozàsban inkàbb « mézbor » került a szóhasznàlatban holott ennek az italnak semmi köze a borhoz még kevésbbé a szólóhoz. A ma franciàban forgalmazott hydromel alapanyaga víz és méz vegyülete különleges erjesztő fölhasznàlàsàval. Az igazi hydromel előàllísànak titka elsőorban a föhasznàlt erjesztőgomba minőégében, és természetesen az erjesztés folyamatànak lebonyolításàban van. Ugyanígy a mézecet előàllítàsànak gombài, előàllítàsi technológiàja is cégtitok. (làsd ugyancsak az Európai Méhész honlapon megjelent leíràst !
Hydromel .I. Hydromel. II.
Hydromel. III.)
Végeredményben ilyen termékek kiàllítàsa nem újdonsàg hiszen a kiàllítók közül sokan résztvettek mind a 17. kongresszuson. A kàllítás làtogatói, elsősorban méhészek és csalàdtagjaik megkóstolhattàk a különböző cégek készítményeit ilyen kóstolók segítségével összehasonlíthattàk a kínàlàsra került termékeket, akàr mindegyiket.


Az sem újdonsàg, hogy a francia méhész végigkóstolta a « mézbor-hydromel » termékeket akkor, és egyben felvilàgosítàsokat is kérhet a sajàt mézének feldolgozàsàhoz is. Röviden miből àllnak ez utóbbi értesülések.
A francia, az európai méhész beviheti mézét az előzőleg megàllapodott mennyiségben a hydromel vàlasztott előàllítójàhoz. Általàban két lehetőség között vàlaszthat : vagy visszaindul a szolgàltatott mennyiségű mézének arànyàban kész hydromellel avagy azt mondja : kérem csinàljanak az én mézemmel speciàlis hydromelt amely a sajàt nevemmel, címkéjével kerül a kóstoló (inkàbb a baràti kör) asztalàra. A mézbor előàllítója mit sem törődik a fogyasztàssal, ő egyedül az előàllítàsi eljàràst garantàlja. Éppen ezért az előàllított ital minőségének, forgalmazàsànak a gondja is az övé.
Egy példa, MadameYolaine THIERRY méhésznő úrhölgy sajàt receptje és eljàràsa alapjàn készült hydromel ajànlata. A terméke ezüstérmet nyert a Pàrizs -i mezőgazdasàgi kiàllítàson 2002 -ben, majd aranyérmet ugyanott 2005 -ben.
Behozott sajàt, különleges mézből készült mézbor előàllítàsa belekerül:
0-96 üvegmennyiség esetén 3.40 €/üveg
96-240 …………………….3.32€ /üveg
…………………………………..
480 és azontúl ……………3.13€/üveg
Egy màsik példa mézsör előàllítàsàra a Cervoise ST Ambroise cég ajànlata
62 kg mézből 2500 l sört tud készíteni 0,75 l es üvegekben leszàllítva.
Úgy tudom, az őstermelő méhész minden akadály nélkül viheti piacra minden kaptàrtemékből előàllított (főleg a sajàtjàból) terméket.
* * *
Hogyan került előtérbe a mézből készült italok forgalmazàsànak kérdése?
Több alkalommal több forràsból panaszkodó méhészek jelezték: nekik a mézbor készítése még inkább annak szabad àrusítàsa lehetetlen a termékre kiszabott elviselhetetlen adóterhek miatt. Màr nem tudom milyen szólàs mondàs illik az ilyen eljàràsra Magyar földön de itt franciàba úgy mondjàk “ nem jó megölni az aranytojást tojó tyukot” Amikor tehàt a francia méhészkongresszuson ezen a téren szerzett tapasztaltakról szàmolok be vajon teszek így nem hiàba?
Ez év decemberében két magyar méhész is föliratkozott a francia Charlieu vàrosàban rendezendő karàcsonyi vàsàron a termékeiből eladàsra kinàlni. A rendezőség kérte hozzanak magukkal kóstolàsra úgy mint eladàsra hàzi mézes itókàt is. Az egyik méhész kétségbe esetten jelezte vissza ezt nem lehet megtenni, a magyar szabàlyok szerint tilos olyan alkoholt tartalmazó italt szàllítani amely nincs vàmjegyezve. A vàmjegyzés pedig olyannyira magas hogy az ilyen àru eladhatatlan. A föntebb jelzett francia mondàs az aranytojàsról jutott eszembe.
Legutóbb Méhészet 2008/08 és 2008/09 szàmàban a főszerkesztő tollàból is fényképes elmarasztaló íràs került nyilvànossàgra a magyar mézbort illetően. Nem az első eset, amikor e téma az évek soràn, màr koràbban is napirendre került. Az illetékes minisztériumok bàrsonyszékeiben ülő felelőtlen főtisztviselők azonban mindent megtesznek a felelősség alól való menekülés érdekében. (Làsd jó példának a Kovàcs Attila és Dr Nyujtó Ferenchez főosztàlyvezető úrakhoz intézett levelem) a fülük botjàt se mozgatjàk.
Mire vàr és mire szolgàl az OMME ügyvezetése ha nem arra hogy meghuzza a felelős főtisztviselők füleit amikor azok semmit nem tesznek ? No de ők nem, ők jobb szeretik bensőséges közreműködést az illetékesekkel amellyel még Francia földön is dicsekednek. Làsd az “Abeilles et Fleurs” szaklapban megjelent Henri Clement főszerkesztő elnök àltal készített pàrbeszéd beszàmolót.
Amikor a magyar méhészek egységes ügyvezetőit biràlatokkal korbàcsolom akkor azt nem azért teszem hogy magàt a szervezetet akarnàm lerombolni, ellenkezőleg szerintem OMME -ből kettő is kellene. Ezt hosszú évek óta mindhiába, hangoztatom. Amit nem tesz meg az egyik megteszi a màsik, egymàssal versenyben harcolnànak a magyar méhészek érdekében. De ha abból csak egy van, akkor könnyen “öngólt” rughat sajàt magànak.
Erről jut eszembe egy tanulságos kis történet: Volt egyszer egy iskola (a szocializmus iskolàja) amiben évtizedek óta úgy tanítottàk, hogy 6+7 = 14. Egy màsik iskolàból arra jàrt valaki tanuló és bekiàltott az ablakon 6+7 nem egyenlő 14, hanem 13 . Erre az osztàlyon belül mindenki fölháborodott, hogy mer valaki ilyen hülyeségeket bekiabàlni az ablakon amikor mindenki megvan győződve 6+7=14. Ha megtehetnék talàn meg is lincselnék a bekiabálókat. Vannak akik követelik: be kell csukni az ablakot. (Làsd Dr. T GY körlevelét)

Joseph.bencsik@free.fr




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=301