17. francia méhészkongresszus III. részletbeszàmoló

Dátum 2008.11.10. 17:18:38 | Téma: Európai Méhész hírei



Bencsik József
17. francia méhészkongresszus III. részletbeszàmoló


Természetesen óriàsi vàlaszték àllt a làtogatók rendelkezésére minden olyan méhészeti kellékből amelyre egy méhésznek szüksége lehet az évad folyamàn. A legnagyobb a legismertebb belföldi cégek mint Thomas, Besacier,… ismert német, olasz cégek igyekeztek meggyőzni a résztvevő méhészeket a kinàlt àruk minőségéről. Jelen volt ugycsak szàmos kisebb regionàlis cég is mi több kooperatív tàrsulatok, árusítók .


A Lyon és környék méhészei a sajàt cooperativ (szövetkezeti) lerakattal rendelkeznek. Természetesen ők is jelen voltak. Nàluk bàrki méhész kedvezményes àron juthat mindenféle méhészeti kellékekhez, de még a méh tàplàlékhoz is. Egyszeri, jelentéktelen tagdíj ellenében minden tag, egész életben megjelenhet a kooperatív lerakatàban, amely a méhészévad alatt àtlag minden hét pénteki napjàn tart nyitva. A kiszolgàlók úgy mint a beszerzők az évi közgyűlésen megvàlasztott vezetőségi tagok. A taglétszàm ezer körül mozog. A www.rhone-apiculture.fr . honlapon megtalàlható a kellékek katalógusa. Az àruforgalom ugyancsak jelentős, a beszerzés nagyban történik, a lerakat működési költségei rendkívül alacsonyak. A lerakat egy garàzs raktàrhelység, a kiszolgàlók önkéntes, ingyenes bedolgozó tagokkal.
Egy időszakban (fiatalabb koromban) magam is a kiszolgàlók között ténykedtem hàrom teljes éven keresztül. Jelen esetben a kongresszuson felvilàgosító szolgàlatban voltam (Làsd a fényképem egy kollégàval a kooperativ standjàn.)
Érdemes megjegyezni a kàllítàson bemutatott valamint a Lyon –I kooperatív- ben àrusított méhészeti kellékek EU- os szabvànyossàgàt. Köztudott tény szerint a Franciaorszàgban alkalmazott kaptàrok több mint 80 % a Dadant típúsu EU -os szabvànykaptàr, 12-15 % -ban Langstroth típusú és csak alig néhàny % màstípúsu, közöttük horizontàlis kaptàr 0 %. E ténynek rendkívül előnyös következményeit élvezik nem csak a francia méhészek, hanem a kellékeket előàllító ipar és kereskedelem is. A kaptàrok, a kellékek adàs vétele, cseréje zökkenőmentesen, akadálytalanul folyhat. Ezen megfigyelés, érdekes és érdemleges összehasonlításokra késztetnek a magyar viszonylatban.
Hol tart a kaptàrok egységesítése, EU -os szabvànyosítàsa Magyarföldön? Sehol! Nem nehéz megàllapítani: szóba se esik, holott történelmi alkalom is kínàlkozik. 2004 óta EU- os segítséget lehet kérni ilyen célokra. Az NP szerzőinek szemében azonban a magyar kaptàrok EU -os szabvànyosítàsa érdektelen. Nem is került e téma napirendre. Maradjanak a magyar méhészek a szàz éves kaptàrjaik, mellett! (65%)
Kívülről nézve furcsa groteszk helyzet. Az orszàgon belül, a méhészegyesület egységére törekszik, ugyanakkor a kaptàrok egysége, egyneműsítése lényegtelen.
Szinte évtizedek óta gyakran fölhívtam, és most ismét így teszek: fölhívom a magyar méhészet felelőseinek figyelmét nem csak az EU -os szabvànykaptàrok alkalmazàsànak szükségességére, hanem maga a levàltàs egy módszerének hatàsossàgàra egyszerűségére is.
Màr a Méhészet -ben megjelent apróhirdetések alapjàn ismeretes szàmos kaptàrgyàrtó. Közöttük sokan olyanok akik NB 16, 18, 24, keretes kaptàrok gyàrtàst ajànljàk, mindez EU- os pénzelési segítség nélkül. Most àlmodjuk, és képzeljük el, hogy az NP ben szerepel a korszerűsítés elsődleges eszköze a kaptàr, annak EU -os szabványosítàsa. Akkor közhírré tennék: minden EU -os szabvànykaptàr megvàsàrlàsàhoz pl 50% -os visszatérítést jàr.
Ezek utàn kik rendelnének mégis dràga NB fekvő kaptàrokat ? Hàt a magyar méhészet szakértő vezetősége! Nekik az a jó, hiszen a nagyapàik is azzal méhészkedtek. Aki pedig nem ért velük egyet az a méhészek ellensége. A Méhészet szaklap szerkesztősége szigorúan ügyel, ne kerüljön más vélemény a köztudatba.
Szerencsére van egy Európai Méhész honlap amely nem zàrkozik el az újdonsàgoktól, a kívülről érkező hírektől, hibajelző biràlatoktól, pedig ott is szigorúan fölszólították: hagyjon föl az ilyen egységromboló bírálatok publikàlàsàval! Làsd Dr T. GY. körlevelét !
Joseph.bencsik@free.fr
Lyon : 2008 november
Idézet:




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=303