A korszerű méhészet eszközeinek és technikájának ésszerűsítése

Dátum 2008.11.14. 20:37:00 | Téma: Európai Méhész hírei

Dr.Tóth György










A korszerű méhészet eszközeinek és technikájának ésszerűsítése

Technológiánk és technikai eszközeink ésszerűsítésével időt és fáradságot megtakarítva, növelhetjük a méhészettel elérhető nyereségünket. Tanulmányában Karl-Reiner Koch, az ismert méhészeti eszköz-forgalmazó és az Imkerei-Technik Magazin kiadója a lap 2008. első negyedévi számában a méhészeti üzemracionalizálás módozatait és technikai berendezéseit veszi számba.
A megfelelő kaptártípus-választás, ill. annak használata a méhészet eredményessége és egyáltalán, a méhekkel történő munkavégzés szempontjából alapvető fontosságú. A méhész kényelmes munkavégzést szolgáló, ugyanakkor a méhcsalád fejlődésének kedvező kaptárnak egyszerű szerkezetűnek, nem sérülékenynek, hosszú élettartamúnak, tehát fából készültnek kell lennie. A minőségi méztermelést az eltérő keretméretű, egymástól szigorúan elkülönített fészek és mézkamra szolgálja. A gyors tavaszi fejlődésnek teret adó összefüggő (nagy keretes) fészek jelentőségére Ádám testvér már 1953-ban rámutatott: ”az a vélekedés, hogy két, azonos lépfelületű fészekfiókkal ugyanazt az eredményt lehet elérni, mint a Dadant-fészekkel, egyszerűen hibás. Igaz, így is lehet méhészkedni, de igazi csúcseredmények nem várhatók. Valódi tenyészválogatás, valós teljesítmény-összehasonlítás ugyanis lehetetlen akkor, ha az anya termékenységi rátáját, petézését korlátozzuk”. A fentiek miatt a szerző a két, világszerte legelfogadottabb kaptártípus közül az Európában leginkább elterjedt Dadant-Blatt (DB) mellett teszi le a garast.
Különösen a német nyelvterületen azonban se szeri, se száma a kérdéses értékű kaptártípusoknak és az azok használatát állítólag megkönnyítő segédberendezéseknek. A különböző, nem egyszer szabadalommal védett találmányok gyakran nem érik meg a pénzüket, a méhészeti eszköz-tervezők és -gyártók pedig többnyire figyelmen kívül hagyják az ergonómiai szempontokat. De mi is az ergonómia? Egy meghatározás szerint „ a munkakörülményeknek az emberi szervezethez igazításának a tudománya...annak kutatása, más tudományágak ismereteinek hasznosításával, hogyan érhető el az optimális munkateljesítmény a maximális termelés és a dolgozó ember védelmének igénye mellett”. Az optimális, ergonómiai szempontú, tehát a lehető legkönnyebben kivitelezhető munkavégzés a méhészetben is fontos, és nem csupán a hivatásos méhészek számára. Nézzük pl. a kaptárt! A DB-típus, amellett, hogy korlátlan fejlődési lehetőséget nyújt a méhcsaládnak, egyszerű szerkezetű, így legrosszabb változatában is mindössze 12 fészekkeret felületes vagy alkalmilag alaposabb átvizsgálását követeli meg a méhésztől. A fészekénél kevesebb számú kerettel fölszerelt mézkamrafiókok kezelése még könnyebb, nem beszélve a vastagabb lépek gyorsabb fedelezéséről. A szerző példaként említi Sebastiano Costa szicíliai méhésznél néhány évvel ezelőtt tett látogatását, amikor 2 személy, három telephelyen 240 méhcsaládot vizsgált át és bővített reggel 7-től este 7-ig, miközben még 300 km-t utazással kellett tölteniük..
A fedelezés hosszadalmas munkafolyamat, ami, ha szorít az idő, a méhészt és segédszemélyzetet szinte az őrületbe kergeti. Korszerű, üzemi méhészet fedelező kést, mégpedig elektromos, thermosztátos fedelező kést használ. Az elektromos fedelező kések vitathatatlanul a legjobb típusa a kaliforniai Pierce-cég „Speed King” kése. Ennek teljesítménye 550 Watt, vágó éle rozsdamentes acél, ill. egy beépített rézréteg, amely a hőt a spirálból a vágó élre vezeti. Gyakorlott személy, ha lépkarusszel és fedelező kád rendelkezésre áll, óránként akár 180 lépet tud fedelezni vele. A jó fedelező kád megfelelően nagy méretű, állítható magasságú, leeresztő csappal, a két oldalt összekötő, keményfából készült támasztó traverzzel, benne nyílásokkal a fedelező szerszámoknak. A lépkarusszel vagy fedelezettlép-leállító gördíthető, forgatható, kónuszos mézgyűjtő tálcával, ami alá vödör helyezhető. Segítségével a fedelezés folyamatos, a fedelezett lépek pörgetőbe rakása gyors. Természetesen ezek a berendezések, akárcsak a többi, mézzel érintkező felszerelések, rozsdamentes acél anyagúak.
Különösen a hízlalt mézkamralépek késsel való (gyorsabb) fedelezése során nagy mennyiségű fedelezés, egymástól csak rövid időn belül és körülményesen eltávolítható méz-viasz-keverék keletkezik. Ma e keverék szétválasztására a fedelezés-centrifuga használatát tartják a legjobbnak.(Az ún. fedelezés-szeparátorok nagy áramigényűek, a nagy nyomáson dolgozó fedelezésprések használatával pedig a viasz keserű anyagai átjutnak a mézbe, így az csak méhek feletetésére alkalmas-ref.). A különböző átmérőjű centrifugáknak nagy rázkódásokat kell elviselniük, ezért robusztus, masszív felépítésűeknek kell lenniük. A különböző gyártmányok közül a hivatásos méhészek között világszerte elismertséget vívott ki a franciaországi Thomas gyakorlatilag elnyűhetetlen berendezése.
Nagy méhészetekben, különösen személyzethiány esetén meggondolandó a fedelező gép beszerzése. Különböző típusai előállítótól és konstrukciótól függően eltérő elven működnek. Ilyenek a rotáló ütőkéses felépítésű (Fritz-rendszerű), a rotáló ütőláncos (Thomas-rendszerű) , ill. az elektromosan vagy gőzzel fűtött rezgőkéses elvű (Lega, Penrose, Cowen, Beequip) berendezések. A fedelező gépek rendszerbe állításának akkor van értelme, ha a megfelelő perifériális eszközök is működnek. Nincs értelme drága, lassan megtérülő fedelező gépbe beruházni (- mint azt sok magyar méhész tette- ref.), ha pl. hiányzik hozzá a méz és a viasz hatékony szétválasztását lehetővé tevő fedelezés-centrifuga.
A pörgető esetében igen fontosak az ergonómiai szempontok, gondoljunk csak annak gyors megtöltésére ill. a pörgetett lépek abból való kivételére. Az ergonómiailag ésszerűen tervezett – sajnos, ma inkább kivételnek számító- pörgetők sík, a csap felé lejtő aljzattal készülnek (ez a pörgető gyors ürítését segíti). Állítható lábmagasságúak, tetejük teljes felülete gázrugós nyitószerkezettel nyílik, így az említett mézeslép-berakás és kivétel gyors. Negatív példa: egyes előállítók úgy építik pörgetőiket, hogy a csap alá mondjuk egy 40 kg-os tartály állítható. Látszólag ez nagyon praktikus, de csak gondoljunk bele, az ilyen pörgető felső széle 120 cm magasan van, aminél még egy átlagos termetű felnőttnél is a lépek ki- és berakása igencsak megterhelő.
A fedelezéshez és pörgetéshez használt berendezéseket ésszerű elrendezésben kell elhelyezni, a pörgető után nagy méhészetekben kettősfalú melegítő-szűrőkáddal és mézszivattyúval, nagy befogadóképességű ülepítő-tárolótartályokkal kiegészítve (ld. a mellékelt ábrákat).

Logisztikai eszközök: a méhcsaládok szállítása

A megfelelő szállítási eszközök a vándorlás során nagyban megkönnyíthetik a legmegterhelőbbnek számító kaptármozgatási-rakodási feladatokat (nyugaton és általában világszerte, az üzemi méhész(et)ek nem ismerik a nálunk kedvelt konténereket. Azon kevesek, akik pedig már láttak ilyet – ez személyes tapasztalat!-, megtérülési és üzemeltetési okokból eleve rossznak tartják az ötletet-ref.) A szállítási-rakodási eszközök választéka Európa-szerte nagy, a terepjáró kaptáremelő és –hordozótól a villás targoncákon át a tehergépkocsira vagy utánfutóra szerelt, kinyúló karos darukig terjed. A terepjárásra képes villás targoncák egyébként sok célra használhatóak, pl. a súlyos mézes hordók mozgatására is. Elképesztően egyszerű, egykerekes, terepjáróképes kaptárrakodóval jelentkezett egy 2007-es rendezvényen a szállító- és emelő-berendezésekre szakosodott Jakel-cég.hobby- és kisebb méhészeteknek szánt APILIFT kaptárhordozója azzal tűnik ki a többi közül, hogy akkumulátoros emelője révén a komplett kaptárak, ill. a mézkamrafiókok terepen való mozgatása, föl- és lerakodása mellett, oldalkarmai segítségével pl. a mézkamrafiókok felemelése után a fészekben a szükséges műveletek közvetlenül elvégezhetők. Villás rakodóvá is alakítható, úgy terepi, mint pörgetőhelyiség-beli alkalmazásra. Üzemmérettől függően ajánlható mindazoknak, akik pl. egyedül rakodnak, de gerincüket, erejüket kímélni akarják.
A méhészeti célra szánt hidraulikus daruk egyik legismertebb típusa az ausztráliai eredetű, a nemzetközi szakkiállításokon rendszeresen szereplő EASY LOADER. Az európai gyártású berendezések közül figyelmet érdemel a francia Matrans LUCIOLE 420 kg összsúlyú, terepjáróképes, négyütemű, 13 LE-s Kawasaki-motoros rakodója, amely 1,60 m magasra képes rakodni; a szállítás alatt árbóca 30 fokkal hátra dönthető. Bővebb információk a www.matrans-concept.com honlapon. Felépítésében ehhez hasonló a 300 kg hasznos terhelésű BONAPI, viszont az ugyancsak franciaországi előállítású, teljesen hidraulikus GRILLON-targonca – egyes, kis szériában gyártott olasz típusokhoz hasonlóan – hernyótalpas kivitelű. Ún. „prése” (ami a rakodott kaptárakat felülről lefelé nyomja) lehetővé teszi a viszonylag gyors mozgást bármilyen hepehupás terepen.

A mézkamrafiókok elvétele

Üzemi méhészetben alapvetően csak két eszköz jöhet szóba: ez a méhszöktető vagy a méhlefújó. A hagyományos, kefés mézeslép-elvétel nagy stressz a méhcsaládnak, fárasztó a méhésznek. Az anyai feromonok méhcsaládot összetartó hatását kiaknázó, rámába épített szöktető segítségével a mézkamra fiókok egy nap alatt kényelmesen méh mentesíthetők – annak szigorú figyelembe vételével, hogy bennük fiasítás nem lehet! A különböző használati értékű szöktetők közül a nagyobb méhészetek az olcsó, trapéz formájú, műanyagból készült Nicot-típust kedvelik (az általam korábban importált, hasonló szöktető-változatok közül azonban ennél is jobbnak találtam a fémből készült, csigamenetes felépítésű Lega-terméket – ref.)
A méhlefújók közül a szerző az eredetileg lombfúvónak készült Stihl BG 45 ill. BG 56 típusokra esküszik, amelynek légáramlási sebessége (56 m/sec) a gázpedállal emelhető, ill. csökkenthető. A nagy légnyomással a léputcákból a méhek sérülésmentesen kiűzhetők; nem rossz, ha az anya véletlen kifújását elkerülendő, anyarácsot használunk. A szöktetés időben két munkaművelet, míg a lefújás csak egy; mindenesetre zajos. (E témáról, ill. egyéb berendezésekről bővebben ld. a referáló „Tapasztalatok korszerű méhészeti eszközökkel és a Dadant –Blatt kaptárral” c. kiadványát!)




Dr. Tóth György




APILIFT akkumulátoros kaptárhordozó, kaptár- és
fiókemelő funkcióval (előállító: Jakel, Németország)




BONAPI terepjáróképes villás targonca (750 kg
összsúlyú, 300 kg hasznos terhelésre képes
(Franciaország)








Francia gyártmányú, hernyótalpas, terepjáróképes
GRILLON targonca
(Franciaország)






Speed King típusú elektromos fedelező kés
(gyártó: Pierce & Co., Kalifornia, USA)









Kisteherautóra szerelt EASY LOADER

(Ausztrál gyártmányú, európai terjesztésre
Franciaországban szerelik össze)







Alacsony építésű, állítható lábú, teljes egészében nyitható
fedéllel ellátott professzionális pörgető



Lépkarusszel, a fedelezett mézeslépeknek
a pörgetőbe rakásuk előtti leállítására




A pörgetés sematikus munkamenete: teli mézesfiókos tér – fedelezés - fedelezés-centrifuga -lépleállító(k) -pörgető(k) -kettősfalú szűrős kád – szivattyú – tartályok -letöltés



Kisebb, pl.50 – 100 családos méhészet pörgető helyiségének
berendezései: fedelező kád (fedelezés késsel) – fedelezés-centrifuga –
-pörgető – kisebb méretű, melegített, kettősfalú ülepítő-szűrőkád-
-szivattyú- 200 kg-os rm. tartályok

A nagyüzemi „pörgetőszalag” első előállítója a 80-as években az amerikai Cook&Beals volt. Európában a francia Thomas gyárt hasonló berendezést a 90-es évektől. Az automatizált mozgású szalagon a lépeket kétszer kell kézbe venni: először, amikor a fiókokból kiveszik és a fedelező gépbe adagolják, másodszor, amikor a kipörgetett, üres lépeket ismét a mézkamrafiókokba rakják. A pörgető vízszintes tengelyű. Az egészet egyetlen személy képes kiszolgálni, rendkívül termelékeny. Különböző teljesítményű és felszereltségű változatait rendelheti meg a legalább 600 családos méhész. Helyigénye jelentős: a pl. 120 lépes pörgetővel ellátott szalag 18 m-es, igaz, óránként 1.5 tonna méz fedelezésére és pörgetésére alkalmas.

A képen balról jobbra, felül:

A kijövő üres lépek – a vízszintes tengelyű (köszörűs/malom) pörgető – a rakodólift a teli lépeket a pörgetőbe tolja, az üreseket onnan kitolja -. automata továbbítóval ellátott fedelező berendezés.-

A képen balról jobbra, alul:

A pörgetőből kifolyó méz a fedelező alatti gyűjtőbe folyik – a fedelező gépben keletkező méz-fedelezésviasz – méz – keverék szivattyúval nagy teljesítményű (SPINOMEL) centrifugába jut.



Forrás:Imkerei-TechnikMagazin katalog



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=305