Tudni Érdemes III.

Dátum 2008.11.19. 13:42:13 | Téma: Európai Méhész hírei





Bencsik József
Úgy tudni , a Méhészet mint szaklap magántőke kezében, ráadásul ugyancsak monopolhelyzetben van. Amennyiben annak kiadása veszteséges lenne már régen megszűnt volna (30% -al drágább mint egy- egy francia szaklap). Valakinek tehát hoz a konyhára, valakinek avagy valakiknek tehát érdeke e szaklap működtetése. Ugyanazoknak érdeke olyan írásokat közölni mintha minden megmozdulásában a magyar méhészek érdekeiben működne. Miután az olvasóknak nincs választása, vagyis nem olvashat más véleményt így tökéletesen manipulálható, befolyásolható. Mi sem jobb mi sem hasznosabb az egységes monopol vállalkozásnak. A saját malmára hajtja a vizet. Könnyű dolga van azt a vizet senki nem téríti ki, senki nem zavarja. Aki mégis így tenne az a magyar méhészek ellen tesz, megbontja a magyar méhészek egységét.
A naiv olvasók nagy többsége így manipulálva, befolyásolva az «egységesek » közé számítja magát, a monopol mellet áll ki. Egységben az erő, egységben az igazság! Nem is kíván más újságot olvasni. Örüljenek a magyar méhészek hogy még ilyen (nagyszerű!) egységet, egységes békét az ő békéjüket hirdető szaklapot olvashatnak.
Most képzeljük mi történne akkor ha egy új független tehetséges szakemberekkel szerkesztett szaklap indulna be. Micsoda erőfeszítéseket kellene akkor kifejteni a Méhészet tulajdonosainak a szerkesztőségnek szaklap fönnmaradása érdekében? Első lépésben minden bizonnyal minden erőt a verseny fél megsemmisítésére összpontosítanának. Ja kérem a verseny tettekre kényszerít, sok esetben halálos tettekre. Sikeres megsemmisítés esetén a tulajdonos és csapata dörzsölhetné markát. Megmenekült a monopolhelyzet, megmaradt a könnyű jövedelemforrás. Sikertelenség esetén azonban rendkívül oda kell figyelni; mit hogyan tesz a verseny fél. Ezúttal az erőfeszítéseket kénytelen tenni pontosan ebben az irányban. Hogyan igazodni hogyan túlszárnyalni a versenyfelet . No persze így tesz a másik oldal is. Igyekezni kénytelenek egymást túlszárnyalni. Ebből a feszültségből születik a haladás a fejlődés. Nem véletlen tehát ha a Délmagyarországi majd a Magyarországi Méhész , a Méhész újság című szaklap a monopol OMME elnökétől, egyben a Méhészet főszerkesztőjétől semmiféle segítséget inkább kritikát kapott : Ezek a szaklapok « Megbontják a magyar méhészek egységét » ! (mint magam is a megjegyzéseimmel !) Hivatkoznak előszeretettel ilyen képmutató érvelésekre.
Valójában az “egység” a monopol előnyeiben kételkedők veszélyeztetik a Méhészet, és a szerkesztőség, a felelős szerkesztő, a főszerkesztő létét jövedelemforrását magagának a szaklap létét. Következésképpen a Méhészet -ben hirdetett szakmai közérdek, képmutatás. Csak akkor és addig kerülhet a szaklapba míg a tulajdonosoknak az érdekelteknek, szerkesztőségnek, hasznára van.
Szerencsére ma létezik internetes honlap amely segítségével meg lehetne kerülni .
Ezen írás alapvető célja egyrészt fölhívni az elmaradottságra, megszüntetni annak okait, ösztökélni a változásra, másrészt fölzárkóztatni a magyar szokásokat az EU- os szokások, azok szellemiségéhez. Legyen szabad megjegyeznem hogy az összes korábbi írásaim, korbácsoló kritikáim is ugyan ezen célt szolgálták és szolgálják ma is. Elvégre is Magyarország hivatalosan is lekötelezte magát az EU -os megállapodásokra való fölzárkózásra az akadályok lebontására. Nos hát ha már egyszer elfogadta az ország, akkor gyerünk rajta, mire várunk? Szüntessük meg a monopolhelyzetet, igyekezzünk bátorítsunk versenyre .

Folytatása következik.




Idézet:


Tudni érdemes .
I.II.



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=309