Műholdas felügyelet a méhészetben

Dátum 2008.11.20. 16:58:29 | Téma: Európai Méhész hírei




Bencsik József



A 2D3D.GIS nevezetű cég, www.2d3d-gis.com (Système d’information geographique au service de l’apiculture) igen tanulságos ajánlattal jelentkezett a 17. francia méhészek kongresszusán.

Mit is ajánl a cég, elsősorban nem egyéni méhészeknek, hanem regionális, országos, méhész társulatoknak, szervezeteknek :
Röviden és pontosabban : ajánl számos, pontos és pillanatnyi rendkívül hasznos értesüléseket. Teszi ezt egy szolgáltató műholdas hálózat központján keresztül. A cég alapítói előadást tartottak a Madagaszkár szigeten végzett sikeres kísérletekről. A hálózat megszervezésében egy ismert francia méhész, Gilles RATIA működött közre a helyi méhészek (160) közreműködésével míg a technikai berendezést maga a cég biztosította.

Milyen értesülések kerültek máris a föltérképezett hálózatra többek között:

- Természetes környezetváltozások
- Környezetrombolási zónák
- mezőgazdasági ültetvények, repce, napraforgó, kukorica,…
- Mérgezés veszélyes ipari mezőgazdasági zónák
- Természetes növények, hársfa, gesztenye akác,…
- Ez utóbbiak virágzásának beindulása, befejeződése
- Klimatikus körülmények, nedvesség, eső, hőmérséklet,…
- Árvízveszély, földcsuszamlás,…
- Közlekedési körülmények, megközelítő utak,…
- Nektárképződés
- A méhesek, a telepek azonosítása, pontos elhelyezése vándorlás előtt
- Vándorlásra kedvező telephelyek azonosítása azok elfoglaltsága
- Kaptársűrűség, túlzsúfoltság, kihasználatlanság,…
- Fertőzöttségi zónák betegségek szerint
- STB…

Természetesen könnyű volt beszélgetésbe eredni a cégvezetővel, hiszen a kiállítás e célra szolgált. Jeleztem, hogy szerintem sajnálatosan hiányzik a listájukon egy fontos szolgálati ajánlat, vagyis a lopás elleni védekezés. Mondanom sem kell egy korábbi elgondolásom alapján (lásd. a mellékletben) rögvest föltettem a kérdést : lehet e az ajánlott hálózat segítségével lopás ellen védekezni. Természetesen lehet, volt a válasz de miután Franciaország területén, hálózat kiépítése a kezdet kezdetén áll, így még nem kerülhetett napirendre. A cégvezető igen lelkesen hatott vissza és azonnal kézbe vette az ügyet.
Ugyanakkor és ugyan azon a kiállításon egy német cég (CAPAZ) pedig olyan kaptármérleget ajánlott amely mobil telefonhálózaton keresztül továbbított értesüléseket, felméréseket szolgáltat a méhésznek. A berendezést lehet műholdas közvetítővel is megrendelni. Ez utóbbi cég is rendkívül nagy figyelemmel kísérte a lopás elleni hálózat kiépítésének ajánlatát. Mi több a két cég azonnal fölvette a kapcsolatot egymással már a helyszínen.
A lopás elleni védekezés kérdése annál is inkább az érdeklődési körömbe került, mert Magyarországról nap mint nap kaptárlopásokról olvashat a méhész. Időközben többen is jelentkeztek nálam lopás elleni biztosítást illetően. Az érdeklődőknek küldtem ajánlatokat is, még a tavasszal hogyan védekezni biztosan és gazdaságosan a lopás ellen. (lásd később) Visszahatás se jó se rossz nem jött. Újabb bizonyíték a Magyarországon uralkodó általános “letargia járványra ”
Különben és valójában a föntebb jelzett két cég eljárása már csak azért is megragadta a figyelmemet mert úgy tudom, hogy Magyarországon valamikor már működött egy “kézműves” vagyis nem műholdas értesítő hálózat. Legalább is ami az akácvirágzás kihasználását illeti. Az akkori értesülés szolgálat, hálózati rendszer, (nem tanácsadó hálózat!!!) Méhészeti Kutató Intézet irányítása alatt működött. Miután a francia méhészek napirendjére került ilyen kérdés, naiv fejjel azt gondoltam talán a magyar méhészek is gondoltak egy ilyen műholdas hálózati rendszer megvalósítására, működtetésére. De azt hiszem tévedtem, csak képzelődök. A letargia járvány javában dühöng az országban, senki ilyen gondolatokkal nem foglalkozik, nincs visszahatás.
A volt megfigyelőhálózat újraszervezésére nincs szükség hiszen van már egy remekül jól működő Tanácsadó Hálózat, legalábbis hivatalosan úgy hírlik. Márpedig ez az igazság Bizonyíték is van rá hogy jól működik, hiszen maga az intézmény is állítja önmagáról.
Megfigyelőhálózat műholdas megoldása tehát semmiképen nem kerülhet be az újabb méhészetfejlesztési NP be. De pontosabban azért még sem tudni ; mi történik a hátsó konyhában.
Sajnos nem létezik egy második OMME aki szemben az elsővel ilyen és új ajánlatokkal is elő állhatna. Közöttük pl. a kaptárok EU-os szabványosításával, konténeres, guruló méhések pénzelésével... Évtizedek óta reklamálom a magyar méhészet “kétségét” vagyis két egymástól független OMME-t. Nélkülözhetetlen feltétel a hatásosság, az előrehaladás, a tévedések elkerülése a nagyobb biztonság felé. Mindhiába! Az OMME “egység”, mert megteheti, senki ellent nem mond, kijelenti: fő célja a méhészek érdekvédelme és azt szavatolja is. Valamikor a Pártunk és Kormánya is “egységesen” szavatolta a ragyogó biztos jövőt. De az események ennek ellenkezőjét igazolták.
A lecke azonban nem volt elég. Ma a szakma szervezetén belül ugyanazon “egységpolitika”folyik mint 20 évvel ezelőtt, de ezúttal folyik ilyen cinikusan, a “nempolitizálás” nevében. Természetesen a másként gondolkodókat a bírálókat ellenségnek nyilvánítanak mint régen. Be kell tiltani szavukat Lásd Dr. T .GY. körlevelét.
Nem véletlen tehát ha rázós kérdések, valóságok, bírálatok folytán az « ingesek » szemében halálos ellenségnek számítódok. Bár ajánlataim egyezzenek meg a magyar méhészek érdekeivel, azok előtt be kell zárni ajtót, ablakot. Ne is álmodjanak a magyar méhészek lopás ellen műholdas védekezésről, megfigyelő hálózatról, a konténeres méhészkedés támogatásáról, a kaptárok EU- os szabványosításáról…
Mit ér a magyar méhészet egysége ha visszautasít minden bírálatot, minden előrelépő ajánlatot? Azzal még közel sem lépett előre. Mit ér, az « ügyvezetés » elnökének nagyvonalú tette amikor hivatalosan is fölöltötte az “ingesek” ingét (lásd a 08/07/30. nyilatkozatát )
Legyek vak és ne bíráljak! Tapsoljak két kézzel az « egység », a csillogó eredményeinek és akkor jó fiú leszek. Melyik eljárás lenne őszinte és melyik hasznosabb, és melyik ösztökélne előre lépni ? A történelem lesz a tanúm, de mire mennek a történelemmel a mai magyar méhészek ? Semmire! Ha semmit nem tesznek nekik úgy van jól ahogy van, maradjanak “egységben» !
joseph.bencsik@free.fr
Lyon, 2008 november

Idézet:




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=311