Utópia vagy méhészálom

Dátum 2008.11.30. 18:15:24 | Téma: Európai Méhész hírei





Bencsik József

A professzionális méhészeknek úgy mint a műkedvelőknek igen fontos a mesterség fáradalmainak csökkentése. Nem hiába húzódoznak sokan ilyen kemény szakmába belevágni. Pedig a modern időkben már számos művelet gépesítése megvalósult. Sajnos maradt belőlük éppen elég amelyeket ez idáig nem sikerült gépesíteni, se kikerülni.
Például a méhész, legyen az professzionális vagy műkedvelő kénytelen kaptárt nyitni azért hogy biztos értesüléseket szerezzen méhcsalád állapotáról. Az ilyen eljárás, huzamosabb fizikai erőfeszítéseket is igényel különösen akkor amikor több száz kaptárt kezel a méhész.
A mikor például anyabölcsőt kell keresni a kereteken, akkor teljesen fölforgatja a kaptár belsejét. Kiemelhet fiasításos keretet akár többet is helyébe műlépes kereteket helyezhet. A méhészek többsége szerint ilyen műveletekre a rajzási idény alatt 10 naponként kerül sor. Csak nehezen képzelhető el mennyi energiába, mennyi időbe kerül a családnak az összes, vagyis 10 naponkénti zavargások felfordulások sokaságának rendezése.
Sajnos a méhésznek nem áll rendelkezésére más, megbízható módszer a rajzás idény uralására. (a fiasítás és vele a kézre eső táplálékok állandó fejre állítása a forgófészkes kaptárral sem nyugalmi állapot) A méhész azonban nem tudja fölmérni észlelni megfelelő “hőmérő” nélkül a rajzási “lázt” se annak előrehaladottságát, ezért kénytelen kaptárt bontani azzal alapos fölfordulást okozni. Könnyen előfordulhat az is, hogy vagy nagyon korán vagy későn bont kaptárt amikor már kibújtak a fiatal anyák a bölcsőkből. Ezért nem biztonságos a rajzás külső jeleiből megítélni a helyzetet.
Tudjuk hogy az értesülések a kaptáron belül egyrészt kémiai hordozókon másrészt fizikai közvetítőkön keresztül rendkívül gyorsan haladnak. Kezdjük azzal a ténnyel, hogy valahány kaptárnyitás zavargást felfordulást okoz a családnak. Nemhiába tanácsos jól működő füstölő használata, mert rendkívül gyorsan terjednek a riadót fújó értesülések. Egy agresszív család azonnal és tömegesen támad mihelyst a méhész leemelte a keretfedőt.Vigyázat! jön a méhész, terjed a hír!
Ilyenkor vagy lemond a kezelésről vagy fölgyorsítja a műveleteket. Ha ez utóbit válassza azzal alaposan megnöveli nem csak a méhek izgalmát, tehát agresszivitását, hanem megnöveli egyben a pontatlan elhamarkodott mozdulatok által okozott károkat. Ezzel arányosan megnövekedett a család rendezni, javítani valója. Kijavítani a kerteken a viasz károkat, kijavítani a megrongálódott sejteket kihordani a sebesülteket, a felnőtt és lárva hullákat, újraszervezni a népességet, nekiállni a műlépes keretek kiépítésének…
Természetesen adódik sok más ok és alkalom kaptárnyitásra pl. tudni az anya jelenlétéről, munkájáról képességeiről, esetleges betegségek jelenlétéről, vagy éppen anyaváltásról…Mennyire hasznos lenne pontos értesüléseket szerezni a család állapotáról kaptárbontás nélkül? A méhész megtakaríthatná e műveletre fordított időt és fáradságot ugyanakkor a méhcsalád is az újrarendezésre fordított időt és energiát. Egyben nem történne megállás, visszaesés a család fejlődésében. Várható következmény; magasabb hozam.
Tudjuk azt is, hogy a méhcsalád , fölépítése, működése, a munkamegosztás rendkívül kifinomultan megszervezett. Nem kitérve a részletekre leszögezhetjük hogy a folyamatos működés lényegében az értesülések áramlására alapozódott. Az információk közlekednek cserélődnek folyamatosan és bőséges áramlatban. Ezek egyben állandóan változnak, cserélődnek, torzulnak, különösen a méhész évad alatt. Az áramlás történik egyrészt kémiai másrészt fizikai hordozok segítségével. Ma már tudjuk hogy nem az anyakirálynő irányítja a tennivalókat annak ellenére hogy ő termeli az egyik legfontosabb és legerősebb kémiai értesülési elemet a “pheromont”
Miután elismertük a tényt, amely szerint a méhcsalád hatásos működésének rendezője az értesülések áramlása, még egy nélkülözhetetlen feltételt hozzá kell tennünk; El kell ismernünk, hogy a család minden tagja képes kell, hogy legyen a kaptáron belül forgalomban lévő kémiai, és fizikai értesüléseket érzékelni, elemezni, rögzíteni és reagálni, eljárását a kapott eredmények alapján módosítani, arról értesüléseket betáplálni az információk áramlásába. Ezen alapvető feltételhez ugyancsak lényegesen szükséges és oly annyira fontos cselekvési elsőbbségek ranglistájának meghatározása, legalábbis a közösségi vonalon, egy bizonyos mértékben egyénenként is. Ezen feltételek beteljesülése nélkül zűrzavar uralkodna a családban. Márpedig káosz = halál.
A család pedig él, legalábbis amennyiben a szükségletei biztosítva vannak. Amikor az értesülések áramlása zavartalanul működik, a cselekvési elsőbbségek folyamatosan és szűkség szerint meghatározódnak. Az áramlás tehát lehet erős (a szezon alatt) vagy kicsi a nyugalmi állapotban. Az is bizonyos hogy ezen áramlás állandóan változó, rugalmas, hajlékony, formálható és nem utolsó sorban jellegzetes. Magába foglalja a családon belül árulkodó értesülések minőségét, úgy mint a család “személyazonosságát”, pillanatnyi állapotának jellegzetességét és minden olyan értesüléseket amelyek létszükségesek, avagy háborgatok, zavarok lennének. A család tagjai fölismerik az értesüléseket az áramlatban mozgásban lévő adatokat, tudni valókat, hiszen azok függvényében cselekednek és maguk is táplálnak abba értesüléseket . Ezen eljárás folytán irányítják a tennivalójukat alkalmazkodnak.
Most képzeljük el milyen átfogóan forradalmi előrelépés lenne ha a méhész is valamilyen módon meríthetne a család jellegzetes értesülésáramlatából jellegzetes információkat, elemezni tudná a szerzett értesüléseket, legalábbis azok jelentőségét. Álom vagy utópia?
Elképzelhető a felfordulás, a torzulás az értesülések áramlásában akkor is, amikor például a családba egy mérgező molekula érkezik. Az értesüléseket közvetítő áramláson okozott torzulás, mondjuk legyen jellegzetes a mérgező anyagra, molekulára. Elképzelhető, nagyon is lehetséges, hogy a mérgező molekulák a kémiai összetételük szerint más és más torzulást, visszahatást váltanak ki. Amennyiben ilyen jellegzetes torzulások kimutathatok, akkor az is megállapítható, hogy milyen mérgezésben szenved a család. Alom vagy utópia?
Karl von Frisch, nóbel díjas kutató már kimutatta (1972) a méhek emlékezőképességét, bizonyos értesülések közlésének képességét . Előfutár volt a méhek bizonyos meghatározott képességei körül végzett kísérletekben, megfigyelésekben. Vajon ma 36 évvel később hogyan lehetne tovább lépni, részleteiben is megérteni a méhek szókincsét, nyelvtani szabályait azok jelentését?
Egyes kutatok már próbálkoztak a méhcsaládok kémkedésével mikrofonok segítségével rögzített hangfelvételekkel. Eredmények ugyan lettek de csak részlegesnek. A méhek megtalálták a módját hogyan védekezni. Az első alkalommal beragasztották a mikrofonokat méhszurokkal.
De ami az elgondolást illeti, az továbbra is él és tettekre késztet. Azon a napon amikor egy kutatónak sikerül megfejteni a kaptáron belül folyó értesülés áramlat jellemzőit, azon a napon Karl von Friche magaslatára ért. Attól a naptól óriás lépést tett a méhészet gyakorlatában.
Természetesen nem arról álmodik a méhész, hogy a kaptárjait mézterestől “scanerozza” és képernyőre vetítse az eredményeket, mindezt kint a természetben, a méhesben. De bizonyára nem vetné meg, ha a kaptárjai között mozogva a vállán szíjra erősített kis fényképezőgép nagyságú készülékkel a kaptáron belül közlekedő értesülések áramlatára kapcsolódjon egy gombnyomással. Mi több készüléke olyan értesüléssel szolgálna amelyről éppen tudni szeretne. Például van vagy nincs anya, húztak e anyabölcsőt, mennyi idő múlva válik esedékessé a rajzás, lesz e kettő is, van e valami betegség milyen eredetű a mérgezés, költésrohadás annak erőssége, a tartalékok mennyisége, vagy éhínség, a család népessége, népességszegénysége… Lehet e álmodni többről?
Talán nincs is olyan távol az idő amelyben ilyen álmok beteljesülhetnek. Egy fizikus –matematikus – méhészből álló csapat 2008 nyár folyamán rövid próbakísérleteket végzett. Egy kaptáron 34 óriás felmérés alapján. A Nottingham – i egyetemen történt elemzések szerint reményteljes, kecsegtető eredmények születtek. Az ősz folyamán újraindult ezúttal két kaptáron egy egész évre kiterjedő felmérés számítógépes rögzítése.


A kísérletnek egyik érdekessége, hogy a méhészeti felmérések Francia földön történnek, míg a fizika – matematika elemzések Angliában a Nottingham - I egyetemen. Amennyiben a további eredmények is kecsegtetőnek bizonyulnak akkor a kísérletek kiszélesítésére is sor fog kerülni. Vajon hol kell, vagy kell e ilyen hírekről eredményekről a továbbiakban beszámolni?



Az “ügyvezetés” és vele a Méhészet szerkesztőségének elzárkózottsága folytán nem kerülhetnek ilyen hírek a magyar méhészek tudomására hacsak nem kerülő úton. Szerencsére létezik egy bátor független honlap a www.europaimehesz.atw.hu amely nyitva áll, úgy a berögződött, mint a nyitott szellemű haladásra vágyó méhészek előtt. A közel három éves tapasztalataim szerint e honlap megérdemli hogy koréje gyülekezzenek a haladásra vágyó méhészek. Tessék fölhívni az ismerősök figyelmét! Tessék bekapcsolódni ebbe a független, szabad értesülések áramlásába a méheink módjára.
Az ellentétekből származik fejlődés energiája ! Az elektromos motor sem működik egy pólussal!!! Bizonyíték a “kétség” (a két pólus) szükségességére Aki nem hiszi, járjon utána! De a hitetlenek oldalán a hatalom és az erőszak. Meg akarják akadályozni az értesülések áramlását, a “kétség” kialakulását (Pl : Dr. T. GY. körlevele.)
Lyon 2008-11-27 joseph.bencsik@free.fr


Idézet:






Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=316