Magyar méhészek Charlieu-ben

Dátum 2008.12.9. 19:47:30 | Téma: Európai Méhész hírei





Bencsik József


Az Európai Méhész honlapon megjelent felhívásomra három magyar méhész is jelentkezett a francia kisvárosban rendezett karácsonyi vásáron való részvételre. Hozzá kell tenni, hogy város vezetősége díszvendégként fogadta a meghívottakat. Számukra ingyen szállást, ingyen ellátást és ingyen kiállító standot biztosítottak. A méhészekkel együtt összesen öt standot tartottak font. Egy fafaragó, egy gyöngyfűző, egy « matyó » hímző és a Vereb falu termékeinek képviselői vettek részt összesen 16 személy.
Számomra jóleső érzés volt már a megérkezés napján a telefonhívást kapni meghívottaktól a számukra fönntartott szívélyes fogadtatása folytán. Állítólag igazi « champagne » (sampánye) pezsgett a poharakban, ki ki pedig megismerkedett a vendéglátójával.
Magam másnap a megnyitás napján érkeztem a délelőtt folyamán a « matyó » kiállítókkal. Ezen a napon sok volt a lótás futás, hiszen be kellett rendezni mindenkinek a maga standját. Nem győztem futkosni, tolmácsolni, a standok között. Szerencsére estére a megnyitóra minden rendbe jött. A meghívottak között egyesek már be is öltözködtek népviseletes öltözékeikbe.


A szervezők este 21 órakor hivatalos és ünnepélyes megnyitót rendeztek a városháza dísz termében . Volt ott sok hosszú sor asztal tele finomságokkal, italokkal. A vásár elnöke rövid köszöntő megnyitó beszédében máris örömmel üdvözölte a meghívott magyar díszvendégeket. Őket máris megtapsolta a közönség, becslésem szerint jóval több mint 100 jelenlévő. Ezek után a polgármester mondott mintegy 20-25 perces beszédet amelyben elsősorban magyar érdemeket és régi középkori híres kapcsolatokat emlegetett nagy lelkesedéssel. Természetesen előszeretettel kívánt újabb tartós baráti kapcsolatok kialakulását az EU szellemében. Úgy vélte hogy a város részéről egy lépés, egy első lépés máris megtörténhetett a Lyon- ban működő Francia - Magyar Baráti Társulat közreműködésének jóvoltából. Itt mint a Társulat képviselője magam pirosodtam el. Azután a polgármester úr átadta a szót. Ismét pirosodtam mert ilyen szívélyes fogadtatásra nem számítottam és nem készültem semmiféle beszéddel. No azért sikerült megköszönni a magyar díszmeghívottak nevében a szívélyes fogadtatást, a kiállítok hálás köszönetét. Megjegyeztem a vásár hirdető plakátján olvasható jelmondatot :” La connaissance mutuelle favorise l’entente cordial”amely egyben a társulatunk jelmondata is: Rosszul sikerült magyar fordításban: “Egymás ismerete elősegíti a baráti egyetértést “. Volt tehát mivel büszkélkednem hiszen a Társulatunk pontosan ebben a szellemben tevékenykedik, és ebben a szellemben szervezte meg a magyarok részvételét. ( lásd a www.europaimehesz.atw.hu honlapot megjelent fölhívást). Beszédem után egy magyar zenész ugrott elő egy friss csárdással majd a magyarok táncra perdültek míg a város lakói nem győztek tapsolni.

A csúcspontra akkor került sor amikor a magyar hölgyek táncra hívták a polgármestert és az örömmel el is fogadta. Volt aztán fényképeszkedés de akkor is amikor a polgármester úr maga köré csoportosította a magyar vendégeket pontosan abból a célból.
A vásár még javában folyik és remélem sok sikerrel a magyar méhészek részére is.
Pénteken december 12-én este a város lakóinak vetített képes előadást tart a társulatunk Magyarországról, a magyar kultúráról, történelemről szokásokról. Természetesen szeretnék beszámolni a további eseményekről, fejleményekről. Újabb terveink is vannak. Ajánlatokon dolgozunk de ajánlatokat várunk olyan tettre kész, kezdeményező magyar méhészektől akik úgy tartják “nem jó úgy, ahogy van” lehetne jobb is, de azért tenni kell!
Kelt Lyon-ban 2008 december 9.-én.
joseph.bencsik@free.fr

Idézet:





Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=322