Több mint hasznos a Charlieu- i karácsonyi vásár

Dátum 2008.12.16. 11:07:40 | Téma: Európai Méhész hírei





Bencsik József
Több mint hasznos tanulságokat érdemes levonni a Charlieu - i karácsonyi vásár magyar résztvevői részéről. A « Magyar méhészek Charlieu -ben » című megnyitó beszámolómban már jeleztem a rendkívül barátságos fogadtatást, a meleg, a szívélyes és hangulatos megnyitó ünnepséget amelyet a városháza dísztermében tartottak.
A vásár a városháza terén a szabadban tíz napig tartott nyitva. Ki -ki a maga kis külön- külön standján állt a vásárlók a kíváncsiak a rendelkezésére. Sajnos az időjárás közel sem volt a kiállítás magaslatán. Gyakran esett, az eső, a hó, reggelenként néha mínusz 7° Mindez természetesen nagyban befolyásolta a látogatottságot. Mindezek ellenére a Magyar résztvevők nagy része legalább úgy ítélte meg a részvételét mint: megérte a fáradságot. Természetesen az a méhész aki hordós mézet is hozott nem tudta se kimérni se értékesíteni az ilyen áruját, mint előre látható és érthető okokból. Másoknak viszonylag jól fogyott a 300g -os francia kéziratos, címkézett, különleges mézük kb. 10 € /kg áron Ugyancsak mások (fafaragók, matyó hímzők) megelégedésről nyilatkoztak.
Nem utolsó sorban különleges figyelmet érdemel a kialakult meleg baráti kapcsolat a meghívottak és a meghívok között, mindez a nyelvi nehézségek ellenére. Legalábbis erről tanúskodott úgy magyar mint francia részről a legtöbb résztvevő. Igen természetesen a magyarok ajándékokkal érkeztek, amelyek mértéke meglepő volt a fogadóknak. Persze ők is tartottak meglepetést, igazi Champagne pezsgős fogadtatást. Arról is tudok hogy a “matyókat” fogadó francia család figyelmességével, a kedveskedni akarással odáig ment hogy elvitték a matyó fiatalasszonyt az áruházba csak azért hogy kiválassza magának, és a gyermekeinek szánt ajándékokat.
Ilyen meleg barátságos kapcsolatok kialakulásáról tanúskodott pl. a Kovács Attila fogadói is. Ebben az esetben azonban további tervek is szövődtek. Akarva akaratlanul a tudomásomra jutottak érdemleges dolgok, hiszen a tervek tolmácsolásában aktívan részt vettem. Az elgondolás annyira tetszetős, hogy kivitelezésében továbbvitelében és kibontakozásában is szíves örömest szeretnék részt venni.
Kovács Attila ugyanis szeretettel meghívta a Charlieu-i elszállásolóit a hazájába, a falujába, Domaszékre. Ő abban a szerencsés helyzetben van hogy már most megfelelően be van rendezkedve turisták fogadására, és akkor miért ne külföldiekre? Igen ésszerűen és előrelátóan gondolkodott és cselekedett amikor a méhészeten kívül ilyen vállalkozásba is belekezdett. Az ötlet, a falusi turizmus kialakítása nagyszerű és nem utolsó sorban időszerű vállalkozásnak fog mutatkozni előbb utóbb..
Az elgondolást a Lyon- i Francia – Magyar Baráti Társaság is szíves örömest fölkarolja, a Charlieu –i vásár is ezen Társulat közreműködésének köszönhető.
Mint a szervezési ügyekkel foglalkozó megbízott, máris felhívással fordulok az Európai Méhész honlap olvasóihoz: csináljanak, ajánljanak a Társulatunk részére a magyar méhészeti, falusi turizmus ajánlatokat; kisebb csoportok elszállásolásával, étkezéssel turista programok szerkesztésével, megszervezésével. Ideális lenne a programok összpontosítása központi megszervezése. Az is lehet hogy ilyen már van csak éppen a Társulatunk nem tud róla, avagy elveszett az értesülés a tisztviselés a már ismert útvesztőiben. Amennyiben valóban így lenne tessék a Társulatunkat értesíteni, jelezni azt a www.europaimehesz.atw.hu honlapon már csak azért is, hogy mások is közeledni tudjanak a tervek megvalósításához.
Bizonyára bőségesen lesznek olyanok is akik nem jó szemmel néznek ilyen elgondolásokra, tervekre, no de az már ő dolguk! Lehet hogy pontosan éppen azért kapnak fizetést. Természetesen a jelentkezés, a részvétel nem kötelező! Akinek úgy van jó ahogy van az ne tervezzen, az maradjon azon a ponton ahová éppen a sors sodorta, ahová éppen véletlenül érkezett. Nincs szükség se gondolkodásra, se filozofálásra. A józan ész, már régen eltemetve.
Lyon 2008-12-16 joseph.bencsik@free.fr



Idézet:






Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=324