Miért "hydromel"és miért nem mézbor? III.

Dátum 2006.10.7. 6:46:59 | Téma: Európai Méhész hírei

A természetben talàlhato erjesztokkel irànyitott "mézviz".


A természetben talàlhato erjesztokkel irànyitott "mézviz".
Megszàmlàlhatatlan vàltozatban talàlhato. Megfelelo labo ismeretek, avagy kisérletek alapjàn konnyen kivàlaszthato. A gyakorlatban én két erjeszto csoportot hasznàlok:
1. Viràgpor élesztok
2. Gyumolcs élesztok
A figyelmes méhészek tudjàk hogy a méhek àltal begyujtott viràgpor esetenként akàr a lépek sejtjeiben is megerjed. Nem kell hàt bizonyitani a viràgpor éleszto mivoltàt. A probléma csak az hogy a viràgpor gyujtovel nyert anyag vàltozatos, vegyes, vele az erjesztés eredménye is bizonytalan, kivéve amikor a méhész mondjuk pl hàrsfaerdore vàdorolt.
Bevallom repcèvel nem probàlkoztam de annàl inkàbb hàrsfàval, bodzàval. Mi tobb bodzaerdo, hàrsfaerdo hijjàn, magàval e két viràggal remek eredményt sikerult elérnem. A gyakorlatban elegendeo néhàny bodzaviràg tànyérjàt, avagy néhàny maroknyi hàrsfaviràgot az ures erjeszto edénybe szorni és ràonteni az erjedésre szànt folyadékot, majd szigoruan betartani a fontebb leirt erjedési folyamatot. Ha mégis ritkàn hasznàlok ilyen viràgpor élesztoket az onnan adodik, hogy amikor ilyen viràgzàs àll fenn, még nem rendelkezek elegendo maradék mézekkel, a tartàlyaim màr régota tisztàn vàrjàk az uj termést
Gyumolcsgombàval erjesztett mézviz
Az àltalam leggyakrabban alkalmazott és nagyszeruen bevàlt eljàràs.
A méhészeti évad a végére jàr, az edényeket a porgetot, a felszereléseket ki kell takaritani , el kell mosni. Ilyenkor àll rendelkezésre szàmtalan apro gyumolcs is, a fekete ribizli, a màlna, a kokény, a csipkerozsa érett, megpuhult bogyoja… 20 éves gyakorlat szerint ez utobbiak nyujtjàk a legzamatosabb, legizesebb italokat. Nem meglepo, hiszen ezek természetes biotermékek, azokat senki se permetezte!
25 liter sterilizàlt mézvizhez elegendo egy kilo (jobb ha tobb!) gyumolcsot kissé osszetorni majd a mézvizet ràomleszteni, az erjesztési eljàràst szigoruan betartani. Kedvezo korulmények kozott hàrom honap elegendo az elso erjesztéshez. Majd hideg pincében ulepitjuk. A kitisztult réteget le lehet fejteni a "soprut" pedig lehet akàr disztilàlni. Az elnyert àtlàtszo tiszta ital szinét a mézviz, és a hozzàadott gyumolcs szine hatàroza meg. A zamatok minoségében a folhasznàlt méz minosége is komoly szerepet jàtszik. A tovàbbi erjedést megakadàlyozàsa nélkul ujabb ulepedés torténik, idovel ujra le kell fejteni!
Fogyasztàsa foleg étvàgygerjesztoként hidegen esetleg jégkockàval elonyos!
Az eljàràst igazàn nem nehéz betartani, a méhész pedig buszkén ajàndékozhat baràtainak, joismeroseinek egy egy uveg "mézviz"et, ök pedig szivesen visszkérdeznek: nem lehetne ebbol vàsàrolni is?


Bencsik Jozsef 23, bd des Castors F-69005 LYON



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=33