Miért "hydromel"és miért nem mézbor? III.
Dátum 2006.10.7. 6:46:59 | Téma: Európai Méhész hírei
| A természetben talàlhato erjesztokkel irànyitott "mézviz".
A természetben talàlhato erjesztokkel irànyitott "mézviz". Megszàmlàlhatatlan vàltozatban talàlhato. Megfelelo labo ismeretek, avagy kisérletek alapjàn konnyen kivàlaszthato. A gyakorlatban én két erjeszto csoportot hasznàlok: 1. Viràgpor élesztok 2. Gyumolcs élesztok A figyelmes méhészek tudjàk hogy a méhek àltal begyujtott viràgpor esetenként akàr a lépek sejtjeiben is megerjed. Nem kell hàt bizonyitani a viràgpor éleszto mivoltàt. A probléma csak az hogy a viràgpor gyujtovel nyert anyag vàltozatos, vegyes, vele az erjesztés eredménye is bizonytalan, kivéve amikor a méhész mondjuk pl hàrsfaerdore vàdorolt. Bevallom repcèvel nem probàlkoztam de annàl inkàbb hàrsfàval, bodzàval. Mi tobb bodzaerdo, hàrsfaerdo hijjàn, magàval e két viràggal remek eredményt sikerult elérnem. A gyakorlatban elegendeo néhàny bodzaviràg tànyérjàt, avagy néhàny maroknyi hàrsfaviràgot az ures erjeszto edénybe szorni és ràonteni az erjedésre szànt folyadékot, majd szigoruan betartani a fontebb leirt erjedési folyamatot. Ha mégis ritkàn hasznàlok ilyen viràgpor élesztoket az onnan adodik, hogy amikor ilyen viràgzàs àll fenn, még nem rendelkezek elegendo maradék mézekkel, a tartàlyaim màr régota tisztàn vàrjàk az uj termést Gyumolcsgombàval erjesztett mézviz Az àltalam leggyakrabban alkalmazott és nagyszeruen bevàlt eljàràs. A méhészeti évad a végére jàr, az edényeket a porgetot, a felszereléseket ki kell takaritani , el kell mosni. Ilyenkor àll rendelkezésre szàmtalan apro gyumolcs is, a fekete ribizli, a màlna, a kokény, a csipkerozsa érett, megpuhult bogyoja… 20 éves gyakorlat szerint ez utobbiak nyujtjàk a legzamatosabb, legizesebb italokat. Nem meglepo, hiszen ezek természetes biotermékek, azokat senki se permetezte! 25 liter sterilizàlt mézvizhez elegendo egy kilo (jobb ha tobb!) gyumolcsot kissé osszetorni majd a mézvizet ràomleszteni, az erjesztési eljàràst szigoruan betartani. Kedvezo korulmények kozott hàrom honap elegendo az elso erjesztéshez. Majd hideg pincében ulepitjuk. A kitisztult réteget le lehet fejteni a "soprut" pedig lehet akàr disztilàlni. Az elnyert àtlàtszo tiszta ital szinét a mézviz, és a hozzàadott gyumolcs szine hatàroza meg. A zamatok minoségében a folhasznàlt méz minosége is komoly szerepet jàtszik. A tovàbbi erjedést megakadàlyozàsa nélkul ujabb ulepedés torténik, idovel ujra le kell fejteni! Fogyasztàsa foleg étvàgygerjesztoként hidegen esetleg jégkockàval elonyos! Az eljàràst igazàn nem nehéz betartani, a méhész pedig buszkén ajàndékozhat baràtainak, joismeroseinek egy egy uveg "mézviz"et, ök pedig szivesen visszkérdeznek: nem lehetne ebbol vàsàrolni is?
Bencsik Jozsef 23, bd des Castors F-69005 LYON
|
|