Ahogy azt Móricka elképzelte .

Dátum 2008.12.20. 20:34:10 | Téma: Európai Méhész hírei





Bencsik József
Móricka nagy kiabálva szalad a rabbihoz (avagy a plébánoshoz ?)
Rabbi, rabbi, csoda történt !!!csoda történt !!!
Rabbi: olyan nincs!! De igen, de igen, állítja erősködve Móricka.
Rabbi ; olyan nem létezik no de mondjad ;
Móricka : ma reggel a lekváros kenyerem leejtettem de nem esett pofára !
Rabbi : Hum, Hum, az nem úgy van : Te kented a lekvárt a nem jó oldalra !
Tanulság :nem úgy van az ahogy azt a Móricka elképzelte.
Nem történt csoda a Charlieu-i vásáron egy magyar méhész elképzelése szerint.
Előzőleg jelezte telefonon hogy ő bizony hoz magával hordós mézet is a Charlieu- i vásárba. Akkor, előbb telefonon majd Mail üzenetben is fölhívtam figyelmét: az eladás nem fog menni a helyszínen üvegbe csurgatott mézzel. De ő csak erősködött: majd megveszik a francia méhészek hordóstul! Tovább nem ellenkeztem. A kolléga meg is érkezett három egyenként 30 kg-os bödön akácmézzel. A plasztik kannára 260 €/30 kg= 8.66/kg ár míg az üveges mézre 10 €/kg volt kitűzve. Na a plasztik bödönre senki rà se nézett, és persze senki francia méhész se jelentkezett.
Ugyanis a francia méhész, de úgy tudom (rosszul!) a magyar is, ha nagyban ad el, akkor azt a kereskedőnek szánja, kicsiben pedig a ház körül, de leginkább a piacon üvegezve értékesít. Tesz így elsősorban és szinte kizárólagosan a saját mézével. Vagyis a francia méhész nem fog pl. a kínai vagy az argentin vagy éppen a magyar hordós mézet vásárolni , legyen az közvetlenül termelőtől, csak azért hogy azzal kiüljön a piacra. Gondolkozzunk egy kicsit!
Egy másik, tegnap történt eset. A Méhészet 2008/12 HÍREK FRANCIA FÖLDRŐL 23. oldal: “Csak a hazait árulják” című paragrafusból idézet,: “Figyelemre méltó(legalábbis Magyarföldön!) : amikor megkérdeztük azt, hogy miért nem vesznek tőlünk magyaroktól mézet, ha egyszer nincs elég nekik akkor azt a választ kaptuk: mert ők csak francia mézet árulnak, árulhatnak”
A írás szerzője; a magyar méhészet képviselője, tehát pontosan úgy gondolkodott mint a Charlieu- i vásár egyik magyar méhésze, nem hiába egységes a Magyar méhészet . Ezen egységes felfogás arra enged következtetni hogy Magyarföldön az őstermelő méhész pl. kínai mézzel nyugodtan kiülhet a falu piacára amikor már a mézét eladta. Olyankor kiírja: “kínai termelői méz” Elnézést kérek az olvasótól a tájékozatlanságomért.
Tudni érdemes hogy a francia őstermelő nem tehet így, nem ülhet ki a piacra magyar mézzel mert akkor mézkereskedői rangra lép. Következés képen kötelező számlázás a kereskedelmi könyvelés, ÁFA ki-be fizetés, kötelező kereskedelmi vállalkozói biztosítás...
Ugyanakkor a Magyar termékre nem írhatja föl hogy “saját termelői méz” mert akkor mézhamisító lesz. Magyarföldön úgy látszik mindkét eljárás lehetséges őstermelői szokás! Minden esetre a XVII. francia méhészkongresszuson megjelent magyar delegáció idézett kérdése alapján megalapozottan feltételezhető.
Talán mégsem véletlen az ilyen magyaros elgondolási mód, amikor az országban méz hamisítási tűzvész pusztít. A meglepő csak az, hogy ebben a tűzvészben maga a magyar “tűzoltó” kiküldött “gyufát”, vagyis csalási alkalmat kínál a francia őstermelő méhészeknek a hamisítás tűzének meggyújtására. Meglepő lehetett a francia kollégáknak ilyen ajánlatot hallania
Egyébként sok más “ferde” értesülés is kering a beszámolóban amelyek fölsorolása hosszadalmas lenne. Jellemzők pl .a lekicsinylő megjegyzések. Idézet:” szerény eszközkiállítás is kísérte a rendezvényt. A francia eszközgyártókon kívül csak egy olasz cég jelent meg.”
A hivatalos beszámoló 70 kiállítót tartott nyilván, közöttük nem csak olasz de spanyol, belga, német (több is) céget is. Magam személyesen is tárgyaltam többekkel; pl. egy német elektronikus kaptármérleg gyártóval. Kb. 5000 látogató volt és vett részt három napos egyetemi nívós előadásokon
A magyar delegáció “tárgyilagos” lekicsinylő megfigyelései és beszámolója alapján feltehető hogy VI. Magyar méhészkongresszus sokkal nívósabb volt. Kíváncsian várom legalább annyira “tárgyilagos” és bőséges beszámolókat, ott történt nemzetközi megbeszélésekről, a bőséges külföldi eszközgyártók jelenlétéről, a bel és külföldi kutatóintézetek előadásiról, a mézhamisításról, a tömeges méhpusztulásról...
A magyar méhész csakis egy forrásból kaphat szakmai értesüléseket és azok természetesen éppen olyan ferdék lehetnek amilyenre szabják a szerkesztők. Senki azokat nem kifogásolhatja. “Egy csak egy legény van talpon a vidéken meddig a szem ellát puszta földön, égen” (Arany János:TOLDI) www.europaimehesz.atw.hu Míg Méhészet megvásárlásával (30%- al drágább mint egy francia szaklap, a minőség össze se hasonlítható) a magyar méhész “ferde” monopol híreket vásárol és fizeti a ferde híreket szerző kiküldöttek külföldi részvételének költségeit is. A tőlem származó hírekért senkitől pénzt semmilyen előnyöket nem vàrok se érdekem se szándékom azokat “elferdíteni”. Mind a mellett elismerem tévedhetek is, elvégre is, én is lehetek rosszul tájékozódott mint Móricka.

2008 december joseph.bencsik@free.fr


Idézet:






Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=330