A szemfüles magyar méhész

Dátum 2009.02.18. 17:50:02 | Téma: Európai Méhész hírei





Bencsik József

Tanuljunk a méheinktől ! Ők az élet igazi mesterei, mi vagyunk a tanoncok. Legyünk szemfülesek tanuljuk el az élet mesterségét! Valójában a méheink kihasználnak minden nektárt termelő virágzást a képességeikhez képen maximálisan. Rablásra, kutatásra csak hordástalan időkben, éhínségben “gondolnak” avagy kényszerülnek.
Idézet:


Jelen esetben, kiinduló pontként vegyünk figyelembe az utóbbi időkben történt méhészeti foglakozásban bekövetkezett tömeges méhpusztulásokat, szinte Európa szerte.
Köztudott, az ország világ előtt hangoztatott felmérési tények szerint Franciaországban helyenként 60 % -os téli kipusztulást tapasztaltak 2007-2008 telén. A XVII. országos francia méhészkongresszuson elhangzott, és a méhészlapokban, honlapokon www.rhone-apiculture.fr közzétett értesülések szerint az esemény nagy port vert fel . Közel ilyen arányú, olvashatott az előző években előfordult hasonló esetekről az USA -ból. Míg a « keletinek nevezett országokból kevés jelentés érkezett feltehetően a szervezetlenségi okokból.
Magyarországon, ahol Európa legerősebb legegységesebb, leghatásosabb méhésszervezete működik a méhészek ugyan nem rendelkeznek szaklappal de rendelkezik jól megszervezett szaktanácsadó hálózattal benne minden megyében egy egy tisztviselővel. Márpedig a hivatalos kijelentések szerint 2007-2008 telén 15%- os volt a veszteség az országban. Ha ezen kijelentés igaz, akkor a veszteség alig haladta meg a 10 éves átlagot (évi 10% ?) Végül is ilyen hírek hallatán feltehetően sokkal kedvezőbb helyzetben vannak a magyar méhészek mint a nyugat európaiak. Legalábbis nem divik tömeges méhpusztulás az országban, hónapok óta költésrothadásról sem hallani helyesebben olvasni.
Amennyiben ezen kedvező hírek megfelelnek a valóságnak az minden bizonnyal a szaktanácsadó hálózat hivatalnokok pontos felméréseinek és beszámolóinak köszönhető, úgy mint köszönhető az egységes méhésszervezet kifogástalan ténykedésének. A magyar méhészek ezen kiváltságosan kedvező helyzetéből könnyen előnyöket is lehetne szerezni .
Hogyan ?
A francia adatok szerint az országban rendelkezésre álló kaptárok száma közel egy millió amelynek 60%-a üres. Márpedig a károsult méhésznek érdeke betelepíteni az üres kaptárjait mielőbb, különben máris jelentős jövedelemcsökkenésre számíthatnak. A belső piacon azonban nem található olyan könnyen méhrajok legalábbis amennyire szüksége lenne és nem véletlenül hiszen sokan mások ugyancsak hasonló hiányhelyzetbe kerültek.
Akkor jön a szemfüles magyar méhész aki semmit, vagy igen keveset veszített a jól karbantartott egészséges állományából. Ezen jelentős tényre, a magyar méhek egészségének tényére támaszkodva most természetes és egészséges magyar méhrajok szolgáltatásával jelentkezik a francia, a német, az olasz… méhészeknek részére. Ilyen ajánlatokkal mielőbb jelentkezni lenne érdemes a nyugati méhészek előtt.
Jelen pillanatban a francia és nemzetközi összeköttetéseim, nemzetközi méhészeti körökben kelt hírnevem a magyar méhészek szolgálatára áll, annak ellenére, hogy hivatalos helyeken, (OMME, FVM…) a magyar méhészek ellenségének nyilvánítanak. Teszek így mint számtalanszor minden fizetségi kötelezettség nélkül, lásd példának a Charlieu – i karácsonyi vásár szervezését. A labda ismét a magyar méhészek pályáján pattog, kérdés lesznek e olyan szemfüles játékosok akik azt lekezelik és kihasználják ? Egy fecske nem csinál nyarat de több méhész, ki mit ajánl, összajánlatával már lehetne érdemleges ajánlatokat tenni. Még nincs késő, messze a rajzási időszak. Ki mit tud ajánlani ?
Jelentkezéseket, ajánlatokat a www.europaimehesz.atw.hu honlapon tessék jelezni.
Kelt Lyon ban 2009 02 14 joseph.bencsik@free.fr






Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=352