Az egészség minden pénzt megér ! I.rész

Dátum 2006.10.21. 20:07:56 | Téma: Európai Méhész hírei

Kicsiny kellék nagy hatás.
Kicsiny kellék nagy hatás.
Először a Revue Française d'Apiculture N° 539 àprilis 1994 szàmàban jelent meg egy iràsom "Kicsiny kellék, nagy hatàs" cimen. A későbbiek folyamàn többször ujra a porondra került a téma, legutobb 2001 àprilisàban. Ez a tény magàban is bizonyiték arra hogy a "Revue Française d'Apiculture" szerkesztősége minden esetben érdemlegesnek és figyelemre méltónak tekintette e kellékhez füződő ajànlataimat, iràsaimat. Nincs kizàrva, hogy e sorok olvasàsa utàn a magyar méhészek is fölfigyelnek e kellék jelentőségére, előnyeire, kipróbàljàk, ràtérnek annak mindennapi hasznàlatàra.
Valójàban, először csak egy olyan egyszerü méhészeti kellék műszaki leiràsàról volt szó amely a méhatka elleni védekezés egyik alapvető eszkozeként szerepelt. Az első idevonatkozó iràsom megjelenése óta azonban ezen eszköz hasznàlata nagyon sokat fejlődött, szinte megsokszorozódott, ujabb és ujabb alkalmazàst nyert, ujabb és ujabb érdekfeszitő megfigyelésekre szolgàltatott alkalmat. Ezuttal az elkovetkező fejezetekben ismertetni szeretném a magyar méhészekkel is annak müszaki leiràsàt, és a gyakorlati hasznàlatàt.
Rövid müszaki leiras:
Eredetileg egy közönséges fa lécekeretek kozés szoritott 3 x 3 mm lukbőségu szita-hàlóról van szó amely hàló ma màr rozsdamentes acélbol készül. Az uj EU szabàlyok nem is engednek meg màs anyag hasznàlatàt. Itt màris megjegyezném hogy példàul a keretek huzalozàsàhoz is kizàrólag rozsdamentes un "inox" huzal hasznàlandó!
Valójàban és eredetileg ezen keretes hàlók szinte kizàrólag a rakodó kaptàrak alà való helyezésre készültek holott a mai formàban tökéletesen bevàltak keretfedó hàlo hasznàlata ként is. Sajnos nem igy az NB fekvőkaptàrok esetében, jegyezném meg màris.
A kezdeti irànyelv abból indult ki, hogy a Dadant szabvàny kaptàrok osszetevo részein semmiféle módositàst ne kelljen eszközölni. Ezt az irànyelvet akkor (1987, az atkàk megjelenése a lyoni méhészetemben) sikerult is betartani. Valojàban ezen alapelgondolàshoz igyekeztem ragaszkodni a leg messzemenően, a ma alkalmazott vàltozatban is.
A mellékelt vàzlatrajz igyekszik illusztràlni a lényeget. Természetesen az eredeti vàzlatrajzot kénytelen voltam àtrajzolni, "magyarositani".
A szita szövete ugynevezett "déployé" tipusu hàló amely nem szövéssel hanem torzitó kibontakoztatàs módszerével készül. Az alsó teljes léckeret 6 mm vastagsàgu 24 mm es gyalult falécből àllitandó össze, mig a fölső ugyancsak gyalult fàból készült léckeret vastagsàga 8 mm. Ez utóbbi keret azonban nem teljes mert hiànyzik egy léc a rövidebbik oldalon. Ez a keretléchiàny lessz azutàn a méhek bejàrata. A keretek kiszabàsa ugy készül hogy azok a sarkokon fedjék egymàst, mi több szorosan szögezve legyenek mert ezzel is megerosödik a keretek merevsége, habàr maga a "déployé" hàlo màr eredetileg is elegendő módon merev. A léckeretek közé helyezett hàló temészetesen 4-5 helyen szögekkel is a tartólécek közé lesz szoritva.
Rendkivül egyszerü kellékről van tehàt szó, amelyet valójàban hàzilag minden méhész könnyedén összeàllithat. Mindamellett, a kaptàr alà való helyezése màr sokkal több figyelmet igényel.
Folyt.köv.
joseph.bencsik@free.fr



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=36