A méhek ma ismert feromonjai

Dátum 2009.03.4. 19:42:41 | Téma: Európai Méhész hírei





Csuja László
Biológus
Méhek nagyon összetett kommunikációs rendszerének része a feromonok rendszere. Mai ismereteink szerint a méhek 15 mirigye termel feromont.

A feromonok folyékonyak és továbbítódnak közvetett vagy közvetlen kapcsolattal, folyadék vagy gőz formájában. Feromonok lehetnek illékonyak és nem illékonyak. A feromonok olyan kémiai üzenetek amik hatnak az anyára, herére, munkás méhekre, a nem petéző és a petéző munkásméhekre, sőt sokszor csak a munkásméhek egy-egy csoportjára. A feromonok olyan kémiai üzenetek, amit kibocsáthat az anya, a here, a nem petéző dolgozó méh vagy a petéző dolgozó méh, de a lárva is, hogy választ kapjon más méhektől. A kémiai üzenetet a méh az antennájával vagy egyéb testrészével érzékeli. Mézelő méh (Apis mellifera) feromonjait lehet csoportosítani a rövid és hosszú távon ható feromonokra is.

A primer feromonok élettani (fiziológiai) változást okoznak és megváltozik a feromont befogadó méh viselkedése is. Gyorsan ad választ a feromont fogadó méh. Feromon nem egyetlen vegyi anyag, hanem számos vegyi anyag különböző arányú keveréke.

Veszélyt jelző feromon

Két fő riasztó feromont azonosítottak mézelő méh dolgozóinál. Az egyik az, melyet az Koschevnikov mirigy termel, a fullánk mellett. Több mint 40 kémiai vegyületből áll, beleértve izopentil-acetát (IPA), butil-acetát, 1-n-hexilalkohol, n-butanol, 1-oktanol, hexil-acetát, oktil-acetát, n-pentil-acetát és 2-nonanol. Ezek a kémiai vegyületek alacsony molekulatömegűek, erősen változóak, és úgy tűnik, kevéssé egyedi feromonok. Alarm feromon szabadul fel, amikor egy méh megszúr egy állatot. Ez vonza vonzza a többi méhet, hogy a többi méh is védekezzen. A fa égésekor felszálló füst elfedheti a méhek riasztó feromonját. A másik riasztó feromont a mandibuláris mirigyekből bocsátja ki a méh, (2-heptanone), ami szintén egy nagyon illékony anyag. Ez a vegyület visszataszító-visszatartó hatású, és azt javasolja az idegen méheknek, hogy meneküljenek. Érdekes, hogy a 2-heptanone mennyisége nő az életkorral, a méhek így lesznek védettebbek az idegenek ellen.

Fiasítás feromonja

Ez a feromon felelős azért, hogy a dolgozó méhek gondozzák utódokat, a fejlődő méheket. Mind a lárva, mind a báb bocsát ki fiasítás feromont. Összetételtől és az arányoktól függően gátolja a petefészek-fejlődést dolgozó méhekben, és segíti, hogy a dajka méhek különbséget tegyenek a dolgozó, here és a lárva, valamint a bábok között. Ez a feromon tízféle kevert zsíros-sav észtereből áll. Szabályozza a dolgozók munkamegosztását, továbbá a lárvatáplálási magatartást is. A lárvaferomonok összetétele változik az egyedfejlődés során a kifejlődő méhben. A mesterséges fiasítás feromonokat Yves Le Conte, Leam Sreng, Jerome Trouiller és Serge Henri Poitou szabadalmaztatta 1996-ban.

Észak Amerikában nagy méhészetekben folyik kísérlet a fiasítás feromonokkal, hogy a méhészek munkáját segítő terméket állítsanak elő.

Hereferomon

A hereferomon vonza repülő heréket elősegít a párzást.

Dufour mirigy feromon

A Dufour a mirigy a hüvelyi falon nyílik. Dufour mirigy és szekréciója rejtélyes. A mirigyváladék lúgos termék a hüvelyi testüregekbe áramlik, és azt feltételezik, hogy a tojásrakást változtatja meg. A Dufour váladékai teszik lehetővé a dolgozó méhek megkülönböztetését a termékeny anyától. A feromonkomplexum több mint 24 különböző vegyi anyagból áll és segíti dolgozókat, hogy az anyás és anyátlan állapotot elkülönítsék. A dolgozó Dufour váladéka hasonló az egészséges anyához. A mirigyváladék az anyás családban hosszú láncú alkánokat, páratlan számú szénatomot tartalmaznak, de a petéző anya és az anyátlan családok is hosszú láncú észtereket tartalmaznak.


A petézést jelölő feromon

Ez a feromon, hasonlóan a fent leírthoz, segíti a dajkaméheket a felismerésben.

Láblenyomat feromon

Ez a feromon mindenhol ottmarad a méhek után, ahol végiggyalogolnak és segíti a nektár felkutatását a Nasonov feromonnal együtt.

Az anya tarzális mirígyében keletkező olajos váladék, ami szétkenődve a lépen gátolja anyabölcső építését és a rajzást is, de egyben az anya élettartamára is hatással van.


Gyűjtő feromon

Etil oleátot az idősebb gyűjtő méhek bocsátják ki, ami érleli a dajka méheket és kijáró méh állapotot idéz elő. Ez a primer feromon nagyon erősen szabályozza a dajkaméhek és a gyűjtőméhek arányát a méhcsalád szükségleteinek megfelelően.

Nasonov feromon

Ezt a feromont a dolgozó méhek bocsátják ki és irányítja közös mozgásukat.


Egyéb feromonok

Feromonokat termel a méhek végbelében levő feromon mirigy, továbbá a tarsus feromonmirigy, valamint viaszmirigy és a lép feromon, sőt tergite feromon mirigy is.



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=361