Újabb kezdeményezések szolgálati ajánlatok

Dátum 2009.03.19. 12:23:55 | Téma: Európai Méhész hírei





Bencsik József
Nem az első eset, hiszen általam jártak a Magyar méhészek és kézművesek a Charlieu –ben rendezett (2008) karácsonyi vásáron tíznapos díjmentes szállással ellátással, Miközben kialakult egy falusi turizmus “méhészút” a franciák részére Magyarországra. Ugyanakkor ezen események folytán a francia méhészek műrajok, színjelzet méhanyák szolgáltatására ajánlatokat kértek, pontosabban a www.europaimehesz.atw.hu honlap közreműködésével. Az alábbi sorok között ismét a nyugati kapcsolatok kialakulására újabb lehetőségekre nyílna alkalom. A Magyar méhészek sajnálatára és hátrányára az ajánlataim csak korlátolt számú méhészhez juthat el. Oka “mond ki az igazat betörik a fejed”, miatt talán meg is fojtana az “ügyvezetés” és hívei, az igazmondásaim miatt ha otthon élnék.
Ezúttal a Méhészet 2009/01 és 02 megjelent Janovics István panaszkodó írása késztetett visszahatásra ! A címét a szerkesztőség nem közölte, ő maga nem mutatkozott be, milyen a beosztása, milyen szervezetben. Lényeg : számomra, írása sok igazságra enged következtetni.
A magyar méhészek úgy látszik valóban éhesek lehetnek értesülésekre. Nem véletlen ha a tevékeny szaktanácsadók, füleit rágják, elvégre is ez utóbbiak azért kapnak fizetést. A méhészek mentségére szolgáljon egy tény : nekik nincs hol értesülni, hiszen nem rendelkeznek saját szaklappal se semmiféle értesítővel. Tehát nem lehet nekik ajánlani ; olvassák a szaklapjaikat. A méhészetben a hivatalos tárgyalásokról, tervekről, stratégiáról, megállapodásokról semmiféle beszámoló. Minden lényeges a hátsó konyhában a méhészek, a tagság háta mögött és tudta nélkül történik.
Ugyanígy nem lehet a segítő ajánlataimról sem értesülni. No persze van ez így éppen a méhészek önhibájából is, olyan « ügyvezetést » választottak amilyen nekik jó. Azok persze ügyelnek is arra, hogy sehol kritika őket ne érje ! Nincs is hol kivéve Európai Méhész honlapot, amelyet éppen ezért ugyancsak szívesen megfojtanának. Ezúttal ajánlom azoknak a Magyar méhészeknek akiknek nem jó úgy ahogy van, tegyenek úgy mint magam is, nyilatkozzanak ezen a honlapon, ha kell névtelenül avagy álnéven amennyiben valóban attól tartanának hogy “beverik a fejüket. Ilyen eset elkerülése érdekében az Európai Méhész honlapja már regisztrálva van az EU- os illetékes helyen.
Míg az egyetlen szaklap a Méhészet, magánvállalkozás ! Abban csakis olyan írásoknak, hirdetéseknek van hely, amelyek következtében a tulajdonosok zsebére haszon várható. Lásd pl. a Bayer cég egész oldalas hirdetéseit. No bezzeg, jól megfizeti e cég a Méhészetet nem számít ha mellesleg méhészeket károsít, méhéket pusztít. (Franciában, Német földön, a cég hazájában de Franciában is méhmérgezés miatt bíróságon ítélték el !)
Tudni érdemes, hogy a francia méhészek rendelkeznek egy millió méhcsaláddal mint a magyarok. Ezen kaptárszámra esik három-négy országos szaklap és egy tucat helyi értesítő, ki -ki a maga szervezetének tulajdona. Ezek egymással versenyeznek, ki tud színvonalasabb, írásokat, fontosabb híreket leközölni. Nem így, Magyarföldön, a monopol magántulajdon Méhészetnek nincs versenyfele, se szakmai, se gazdasági téren. Vajon mi lehet ezen szomorú helyzetnek az oka, miért nincs a Magyar méhészeknek még csak egy nyomorult értesítője se de még a profi méhészeknek sem holott rendelkeznek értelmes írni, olvasni tudó tagokkal?
Úgy tudom a magyar méhészet gerincét pontosan a profi méhészek alkotják. Van is nekik úgymond egy önálló egyesületük. Ezen Egyesület oly annyira “önálló” hogy minden alapvető határozat az FVM -től monopol jogokkal megáldott OMME “ügyvezetésének” jóváhagyása szükséges. Az FVM –OMME szoros “érdek” kapcsolata folytán most már ezen “bensőséges”megállapodásaikat megbolygatni se lehet. Azokat egyébként sorozatos miniszteri kormányrendeletek is megerősítik. Valóban aki nem veti magát ezen megállapodások alá az elveszíti az EU -os támogatást. Lássuk mennyire igaz.
Tegyük fel, hogy profi méhészek mégis egy kicsit gyakorolni is szeretnék önállóságukat. Mondjuk az írni olvasni tudó tagjaik segítségével független értesítőt, majd szaklapot nyitnának.
Most itt lenne egy újabb szolgálati ajánlatom.
Előzmény ként szeretném jelezni, hogy a francia UNAF méhész szövetségen belül működik egy profi méhész szervezet a CNTESA =Comission Nationale Technico-Economique Scientifique Apicole. Magyarul kb= Műszaki Gazdasági és Tudományos Méhészeti Tanács, amely külön értesítő szaklappal rendelkezik. Ezen értesítő, nem egy monopol szaklap magántulajdon hasznára, hanem és pontosan és elsősorban a méhésztagság részére, értesülésekkel szolgál, közel 25 éve. Tagdíj, értesítővel, 20 €/év. Lásd www.unaf.net honlapon. Szemlátomást nem olcsó mulatság de benne megtalálhatok a legfrissebb szakmai, tudományos, műszaki, gyakorlati, és szabályzati, piaci értesülések EU -os nívón.
Nos a profi méhészek szolgálatára szívesen fordítanék a szaklapjukban megjelent írásokból is, feltéve ha azok a magyar profi méhészek hasznára, független « értesítő »ben vagy internettes honlapján kerülnének nyilvánosságra .. Természetesen legyen az a monopol Méhészet- OMME « ügyvezetés » ének » beleegyezése, cenzúrája nélkül. Elvégre is csak így bizonyul egy szervezet önállósága.
Mint magyar méhészet gerince, tessék az FVM -ben is kikövetelni ugyan azon jogokat amelyeket az OMME élvez. (No persze nem olyan bensőségeseket amelyekkel mint a tolvajlás elleni hasztalan chipek pénzelése, úgymond a méhészek érdekében !!!) EU -os értesülésim szerint belülről kell kezdeményezni, de nagyon is ajánlatos azokat az EU- nál Bruxelles ben is jelezni, visszautasítás esetén megújítani.
Ugyanakkor, jelzem például a Lyon-i méhésszervezet honlapján www.rhone-apiculture.fr valamint a külföldi szaklapokban megjelent írásaim folytán, széleskörű francia és nemzetközi méhész ismeretséggel rendelkezek (még Chiléből is !). Rájuk bármikor hivatkozhatok segítségüket is kikérhetem.
A legutóbbi Lyon-i méhészegyesület szervezeti vacsorán Magyarországra újabb méhészeti és kulturális kirándulás szervezését ajánlottam 2010 év folyamára (mert 2009 Apimondia év !) amely kedvező visszhangot váltott ki. Kérdés tudná e fölkarolni egy önálló Profi méhész Egyesület ilyen francia méhész kirándulási tervet ? Tudni érdemes, hogy a 90 -es években kétszer vezettem sikeres méhészkirándulást Magyarországra. Ezen a téren is, most megint egy újabb ajánlattal jelentkezek.
Más kezdeményezés :
Egyéni méhész –vendégeket fogadók ajánlatai után is érdeklődöm lásd a www.europaimehesz.atw.hu honlapon. Ebben az esetben a francia méhészek egyéni, családi kirándulások előkészítéséről szervezéséről van szó. A hálózat máris országszerte közel tíz taggal rendelkezik. Már egyes francia méhészek is fölvették velük a kapcsolatokat. Feltehetően a profi méhészek között érdekelve lennének szállást ajánlok, vendégfogadók számosan, de hogyan értesíteni őket amikor tudomásom szerint még csak önálló értesítővel sem rendelkeznek? A fölsorolt szolgálati ajánlatokat jelen pillanatban csak a magam nevéhez fűződik, de lehet ilyen ajánlatokat egy független a profi méhész szervezet nevében is kezdeményezni!
Szeretném megjegyezni hogy ezen szolgálati ajánlataimért nem kérek, soha nem is kértem, tehát nem is várok fizetséget!
A Janovics úr, négy oldalra terjedő panaszkodásai után, tehetek-e egy kicsit én is úgy, de csak egy kis bekezdésben, és még csak nem is a Méhészetben ?
Vannak akik a Méhészet szaklap, mint magánvállalkozás monopol helyzetéből hasznot húznak, akik ezen haszon fönntartásáért sok mindent már eddig is megtettek. Nyomást gyakoroltak pl. a Méhész Újságra, úgy mint a Magyarországi Méhész szaklapra, azok olvasóira. De még ma is így járnak el, lásd a www.europaimehesz.atw.hu honlapon, Dr. T Gy nyilvános fölszólítását, hozzá az OMME elnök aláírását, nem is említve a szóbeli fenyegetéseket. Tesznek így, úgymond a méhészek érdekében!
Sokak szerint a magyar méhészeknek olyan « ügyvezetésük » van amilyet megérdemelnek !
Nem akarom elhinni! Az “Egypárt” rendszer szelleme, módszerei húsz év múltán ma is élnek és virulnak. Nem volt elég 40 év + 20, az első nemzedék leváltódása sem.

Bencsik József, 23, bd des Castors, F-69005 Lyon, T: 00 33 478 25 04 22
Lyon, 2009 március joseph.bencsik@free.fr

Idézet:





Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=365