A méhcsalád zümmögése

Dátum 2009.04.2. 15:59:29 | Téma: Európai Méhész hírei






Bencsik József

Mint a legtöbb élőállat, a méhek is rendelkeznek szokásos érzésszervekkel, még többel is, ha figyelembe vesszük a geodéziai tájékozódó képességeiket is. Érzékelnek, elemeznek, leadnak, közvetítenek számos értesülést, közöttük a (hertz-)rezgések által is.
Jelen esetben vizsgálódjunk röviden a méhcsalád « zümmögése » körül . Tárgyilagos feltevés szerint ezen rezgések magába foglalnak különleges, a család pillanatnyi helyzetére jellemző értesüléseket. Ezen rezgések természetesen a család tagjai idézik elő, ki- ki a maga beosztásában. A kaptáron kívülről jövő értesülésekkel beérkezett gyűjtő méh vibráló tánca is valójában és egyben egy különleges rezgés-értesülés is. Az uralkodó környezet, évad, és időjárási viszonyok szerint a család « rezgései » lehetnek gyengék vagy erősek, bátorítók vagy fékezők. Télen például a zümmögés egyszerűbb és sokkal gyengébb mint az évad csúcspontján. Ezek folyamatában, rejlenek olyan szálak, sávok, amelyek ki- ki a maga sajátos tulajdonságával, jelentőségével rendelkezik. Mostanáig a méhész a családjai zümmögéséből csak gyaníthatott annak jelentőségére, miután annak elemzésére nem rendelkezett semmiféle gyakorlati eszközzel.
Azt is tudjuk, szabad szemmel is látható : egy méhecske tetszése szerint rezegteti szárnyait. Következés képen az is feltehető, hogy tesz így, nem ok nélkül. Így jár el minden valószínűség szerint amikor bizonyos jeleket ad le bizonyos okokból a társainak és nem a méhésznek. (Nem is lenne rossz ha a méhész is képes lenne ilyen jelekből pontos és fontos értesülésekhez jutni !) Az így leadott jelek bizonyára nem hiábavalók, valaki azokat fölveszi, megérti, elemzi, és visszahat. Következés képen a csoport minden egyes egyede képes így eljárni. Most képzeljük el a családon belül áramló értesülések tömegét annak bonyolultságát megszakítás nélküli állandó folyamatát és képzeljünk hozzá a biokémiai jelzők, értesülések sokaságát. Akkor ismét elámulhatunk azon a valóságon amely szerint a méhcsalád egysége ilyen óriási értesülés tömegére támaszkodik, azon alapul.
Esetenként igen sok egyed « kiabál » terjeszti meggyőződését, vagyis egy olyan értesülést, amely nagyon fontos és sürgős mint például a kirajzást megelőzően, avagy az anya hirtelen elvesztését. Ilyen értesülések egyébként megerősödnek, földuzzadnak biokémiai értesülésekkel pl. Phéromone hiány…
A család zümmögése a rajzást megelőzően, a rajzás alatt, a kiszállt rajban, a betelepített rajban közel sem azonos holott egy és ugyanazon méhegyedekről van szó. A helyzet ugyanis teljesen különböző. Bizonyíték arra hogy a zümmögésnek megvan a maga különleges jellegzetessége, értesülési jelentősége a méhcsalád életében. Van amikor kifejezi a család egyensúlyát, avagy jelez valami rendellenességeket, talán még annak minőségét, okát, eredetét is. A méhész is több mint érdemleges értesülésekhez fog jutni abban a pillanatban amikor a családon belül áramló értesülések folyamatába bekapcsolódhat annak jeleit megérti.
Jelen esetben a Jarnioux (F-69640)- ban elhelyezett kísérleti megfigyelő telepemen már kísérletek folynak két kaptár zümmögése összetételének folyamatos felmérése összehasonlítása, tanulmányozására érdekében. Az őszi, téli felmérések állandó és folyamatos rögzítése még az ősszel (2008) beindult míg azok elemzése a nyár folyamán várható. Az ez idáig tapasztalt felmérések határozottan érdemleges eredményekre engednek következtetni. A méhész a továbbiakban, jobban könnyebben, egyszerűbben, pontosabban kap értesüléseket a méhcsalád pillanatnyi helyzetéről. Az egymást követő felmérések folytán pedig lehetőség nyílik nem csak egy egy család, hanem az egész állomány fejlődésének fölbecsülésére, pontosítására. Az előnyök tetejének tetejére is kerül egy hatalmas érdem: az ilyen értesülések elnyeréséhez nem szükséges kaptárnyitás. Mindezek következtében igen jelentős előnyökre számíthat a méhész aki rezgésfelmérő és elemző felszereléssel rendelkezik. Kevesebb időt, kevesebb munkát kevesebb energiát kell befektetnie ugyanazon állomány gondozására, következés képen hatásosabban és kevesebb költséggel termelhet.
A fejleményekről továbbra is www.europaimehesz.atw.hu honlapon lehet értesülni.


Például: várható értesülések kaptárnyitás nélkül

Rendellenesség- betegség –egészségjelzés
Betegségkezelés, visszahatások, eredményesség
A család ereje képességei, erős, átlagos, gyenge
Tartalékok, sok, hiány, éhínség
Etetés szükségessége
Etetés eredményessége
A család lendületessége, lustasága
A család szelídsége, ingerlékenysége
Az anya jelenléte vagy hiánya
Helyszűke túlnépesedés
Mézfiók nyitás ideje
Álanyás család jelzése
Nyitott anyabölcsők jelenléte azok sokasága
Zárt, érett anyabölcsők jelenléte, sokasága
Rajzás veszély, készülődés
Várható rajzási időszak
A várható raj erőssége, gyengesége
Várható másodlagos rajzás
A befogott raj erőssége
A befogott raj egészsége, betegsége
stb……….
Idézet:




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=369