Az egészség minden pénzt megér ! II.

Dátum 2006.10.26. 22:39:02 | Téma: Európai Méhész hírei

Kicsiny kellék nagy hatás .
. Előszöris a kaptàr ajlzatàból kivesszük a fenékdeszkàt. A igy kapott keret nyitott (röpdeszka)oldalàt osszefogjuk egy léccel de csak a keretmagassàg felében. Ugy az eredeti kaptàrfenékből nem mardt meg csak egy üres keret a belső hornyaival amelyben àtalakitàs előtt volt a fenékdeszka. Erre az ajlzatkeretre kell azutàn helyezni a föntebb leirt kerethàlót amelynek keretléchiànyos oldala oly módon kap elhelyezést hogy 2 cm es eltolódàs keletkezzék a kaptàrfenék kereten, a régi kijàrat oldalàval szemben, vagyis a hàtso oldalon . Ez a 2 cm es eltolódàs lessz tehàt a méhek uj röpdeszkàja. Ily módon az ajlzatkeret hornyaiban kényelmesen ki be csuszkàlhat egy "ofset" fémlemez , mint egy fiók mintàra. Ilyen fémlemez szinte minden nyomdàban alkalmazott, fénykép nyomtatàshoz alkalmazott, hasznàlt fémlap, amelyet nagyon olcsón sokszor ingyen is be lehet szerezni. Természetesen a kaptàrfenék hàtoldalàn fönmaradt hézagot a kontrollemez hasznàlata alatt le kell zàrni, azért hogy kutato méhek oda ne hatolhassanak be, hogy ott föl ne szedjék a lehullott esetleg még élő atkàkat .
Az ily módon szerkesztett kerethàló alkalmazàsàhoz tehàt nem volt szükség kaptàrmódositàsra a kaptàrfenékdeszka eltàvolitàsàn kivül. Az eredmény ugyanakkor minden vàrakozàst tulhalad. A berendezést egész évben télen nyàron mükodésben ajànlatos tartani, a méhcsalàd lehullott "hàztartàsi" szemetének megvizsgàlàsàbol rendkivuli jelentős és pontos értesülésekre lehet szert tenni.

Alkalmazàsa àltalàban.
A szobanforgo kellék idoközben, a sajàt méhészetemben sokrétü aklamazàsra talàlt és rendkivül hasznossà vàlt. Ma szinte nélkülönözhetetlen méhészeti eszközök közé sorolhatom. Valojàban két féle módon vàlt hasznàlatossà : egyrészt az ajlzatkeretre helyezve, màrészt ugy mint keretfedo hàló.
Soroljunk fel eloszor csak roviden néhàny fontosabb alkalmazàst:
ajlzatkeretre helyezve:
1.) lehetové teszi a csalàd "hàztartàsi" hulladékainak vizsgàlatàt, kiüritését.
2.) az atkafertőzés ellenörzését a lehullot atkàk megszàmolàsàt...
3.) az àttelelés folyamatànak ellenörzését a méztartalékok fölbecsülését a fiasitàs beindulàsànak, kiterjedésének megfigyelését...
4.) a méhcsalàd elhelyezkedésnek, kiterjedésének megfigyelését
5.) a csalàd, a fiasitàs egészségi àllapotànak ellenorzését
6.) a meghibàsodott, penészes keretek jelzését
7.) a lucskosodàs, a csalàdok izzadsàgi tulajdonsàgainak megfigyelését...
8.) a megfigyelések folyamatossàgàt függetlenul az időjàràstól.
9.) a fölsorolt fontos értesülések beszerzését kaptàrnyitàs nélkül...
10.)...
Költőtérre, keretfedőként alkalmazva:
1.) Betekintést enged a csalàd àllapotànak fölbecsülésére kaptàrnyitàs nélkül
2.) Lehetové tesz egy előfüstölést kaptàrnyitàs előtt
3.) Lehetővé tesz bizonyos gyógyszerezését a keretsorok közé való szuro-froccsentéssel, kaptàrnyitàs nélkül.
4.) Lehetővé teszi a csalàd etetését (félkemény lepénnyel) a kerethàlón keresztul, kaptàrnyitàs nélkül.
5.) Lehetővé tesz fölsó pàrologtatàsos gyógyszerezét kaptàrnyitàs nélkül.
6.) Megkönnyiti a csalàd nyàri hőgazdàlkodàsi nehézségeit
7.) Megkönnyiti a csalàd szellőztetési, vizpàrologtatàsi munkàit.
8.) ...
A magam részérol rendkivülien fontos jelentoséget tulajdonitok annak a ténynek amely szerint a kerethàló alkalmazàsàval nincs szükség kaptàrbontàsra. A könnyen és gyorsan munka nélkul megfigyelhető értesülések rendkivül értékesek és pontosak. Bizom a gyakorlott magyar méhészek megitélő képességében: mennyi időt, fàradsàgot, takarithatunk meg egy ilyen egyszeru kellék alkalmazàsàval.
Természetesen màris le kell szögezni, hogy a kerethàló alkalmazàsàval mindezen előnyök kizàrólag rakodókaptàros rendszerben erhetők el. Màr egyedül ez a tény ràvilàgit a vizszites kaptàrrendszer, csak egy, vitathatatlan de nagyonis jelentős hàtrànyàra.

Foyt.köv.
joseph.bencsik@free.fr



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=37