Tisztelt Kertai Úr, tisztelt Méhésztársak!

Dátum 2009.05.17. 21:43:33 | Téma: Európai Méhész hírei





Bencsik József
Tisztelt Kertai Úr, tisztelt Méhésztársak!


Természetesen örömmel olvastam a Kertai Úr üzenetét, ajánlatát, kérelmét a kereteken ülő mesterséges rajok szolgáltatására a francia méhészek részére.

Legyen szabad megjegyeznem hogy ilyen kérelemmel már többen jelentkeztek nálam. Mindenkinek válaszoltam is. Maga a válaszokra fordított idő és fáradság ma arra ösztökél, hogy ezúttal egy un. levél típusban válaszoljak. Különben ki tudja még hányan fognak ebben az ügyben üzeneteket küldeni?

A helyzet a következő:

Először is minden esetben pozitívan álltam és állok most is a kérelmekhez, az ajánlatokhoz. Ezúttal is igyekszem olyan gyakorlati megoldást ajánlani a fölmerült problémák megoldására amely sokaknak hasznára lehet.

A korábbi írásaimban már több alkalommal jeleztem a Francia földön kialakult tömeges méh pusztulások folytán kialakult állomány hiányt. Azt is jeleztem például hogy az Ikovitz méhészeti kellékeket forgalmazó cégnél milyen ár viszonyok közepette lehetett még december és január folyamán kereteken ülő mesterséges rajok vásárlására föliratkozni. Ha jól emlékszem még azt is jeleztem hogy márciusban egyeseknél már nem lehetett újabb megrendelést tenni, holott arról is tudok hogy egyes árusítok a déli féltekéről, Argentínából várnak tömeges szállítmányt. Nos, már csak ezért is gondoltam és miért ne Magyarországról?. A feltételezéseimet az a tény is alátámasztotta hogy ugyanakkor olvastam a Méhészet-ben 7.900 Ft = 26 € ajánlatokat hasonló kereteken ülő mesterséges rajok szolgáltatására, amelyekért 100 €-t kérnek Franciába. Egyes "jóakaró" magyar méhészek szerint (Dr. Tóth Gy) a magyar méhészeknek nem érdemes figyelmet és fáradságot fordítani ilyen reménytelen jövedelem források után fölösleges és értelmetlen lépéseket tenni. Elégedjenek meg a francia méhészek argentin szolgáltatóval. Legyen szabad megjegyeznem hogy amennyiben az argentin méhészek is Dadant és Langstroth kaptártípusokkal dolgoznak azok alkalmazása tehát elterjedt nem csak Kanadában, USA- ban szerte Európában de még a messze déli féltekén is. Lehet e tényből arra következtetni hogy ezen kaptár - típusok alkalmazása előnyős? Lám Magyarországon ilyen következtetésekre még csak hivatkozni se lehet.

Nos akkor az ilyen következtetések után, mint a magyar méhészek "rosszakarója" a helyi méhész szervezetnél is érdeklődtem; hogyan szolgáltatni Magyarországról szabvány műrajokat. Sajnos azonban a gárdából senki nem jelentkezett egy esetleges közös megrendelés lebonyolítására. A senki között magam is számítom, de nem ok nélkül. 76 éves létemre arra valahogy még csak képes vagyok, hogy az "számítógépem" betűskálájának gombjait úgy ahogy sok hibával nyomkodjam, de arra már nem merek vállalkozni hogy magam szaladgáljak a megrendelők után mikor ki hová jöjjön a megrendelő az "áru" megérkezése folytán, hol raktározzam azokat és milyen költségvisszatérést követeljek, holott nincs is kereskedői engedélyem. Tudni érdemes hogy a helyi szervezet cooperatív lerakata hetenként egyszer félnapon keresztül tart nyitva.

Nem így a méhészeti kellékek hivatásos árusítói. Egyébként pontosan tőlük kaptam a szolgáltatási felvilágosításokat árfeltételeket. Most tehát azt ajánlanám a Magyar méhészeknek, hogy szervezkedjenek és tegyenek ne egyéni hanem szervezett tömeges szolgáltatásra ajánlatokat nem csak a francia hanem más (nyugat)európai méhészeti kellékeket, szolgáltatoknál mint pl: a Thomas, az Ickowitz, a Lega... és méhnevelő szolgáltatoknál.

Sajnos igen nagy a bökkenő: A Magyar méhésznek nem jó az EU- os szabvány kaptár! Ilyen tömeges szabványkeretekkel nem rendelkeznek. Majd tárgyalnak a franciák az argentinokkal. A Magyar méhészeknek így jó! Már nem az első alkalom ha ilyen megállapításra jutottam.

Ráadásul itt az alkalom is a Montpellierben szeptemberben tartandó Apimondia is. Mindezen szolgáltatok jelen lesznek, kiállítanak, lesznek jelen méhnevelők is tárgyalni lehet velük is. Mint a Magyar méhészekkel szembeni "rosszakaró" viselkedésem bizonyítékul ajánlkozók fordítónak. Amennyiben az egészségem megengedi, négy napon keresztül jelen leszek hivatalosan is miután mint ingyenes kisegítő, a szervezői gárdában is részt veszek.

Úgy tudom lesz Magyar pavilon is, azt is sejtem, hogy az "ügyvezetés" szemében tüske leszek. De ígérem mint a Magyar méhészek "rossz akarója" nem keresem a botrányt. Franciaországban szabad szólás van nem így az "ügyvezetésnél" ahol persze, bojkottálják a szavamat. (lásd B P Dr. T Gy nyilatkozatait) Ők tudják hogyan kell eljárni a Magyar méhészek érdekében. Senki ne álljon elő tévedésekkel, más ajánlatokkal. az "ügyvezetés" -ben az egyetlen, biztos, és tévedés mentés méhészeti jövő volt ez így már régen is, máshol is.




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=385