Fejlemények az Apimondia 2009 és a « Méhcsalád zümmögése » körül

Dátum 2009.06.14. 21:56:08 | Téma: Európai Méhész hírei




Bencsik József




A « Méhcsalád zümmögése » című írásom megjelenése óta (www.europaimehesz.atw.hu 2009 / 04/02) a jelzett, megfigyelések és kísérletek, természetesen tovább folytatódtak.

Mint a legtöbb élőállat, a méhek is rendelkeznek szokásos érzésszervekkel, még többel is, ha figyelembe vesszük a geodéziai tájékozódó képességeiket is Érzékelnek, elemeznek, leadnak, közvetítenek számos értesülést, közöttük a (hertz-) rezgések által is. Mostanáig a méhész a családjai zümmögéséből csak gyaníthatott annak jelentőségére, miután annak elemzésére nem rendelkezett semmiféle gyakorlati eszközzel. A közelmúltban azonban már megváltozott a helyzet. Bizonyos eljárással, korszerű eszközökkel, rögzíteni, pontosan, elemekre lehet bontani a méhek zümmögését.

Ma már egyes feltevések bebizonyultak, mások, alaposan kiszélesedtek. Ismét mások a szóban forgó jelenség bizonyos beigazolódás folytán egyre nagyobb jelentőségre tettek szert. Megismerni, megérteni méheinket, mit, hogyan, miért, mikor, tesznek, nem jelentéktelen kicsinység. A méhek élete, szervezkedésének kiinduló pontjai az értesülések áramlása, az értesülések elsődlegessége, fontossági sorrendje érdekfeszítő, túl a méhészeten is. Vajon mindezen fölmerült kérdések érdektelenek lennének a méhészet gyakorlatában ? Vajon az Apimondia 2009 Méhbiológia Tudományos Tanácsa érdemlegesnek tart ilyen kérdéseket fölvetni nemzetközi tudományos konferencián ? Úgy látszik igen !

Mint ahogyan azt a föntebb jelzett írásomban jeleztem, a méhek rezgésazonosítási kísérletekre, a Márton fiam, a Nottingam-i Egyetem fizikatanára hathatós közreműködése folytán kerülhetett sor. Két kaptárban történő rezgések folyamatos párhuzamos felvétele és számítógépes rögzítése két év óta folyamatban van. Jarnioux faluban (Rhône megye) helyezkedő « tanyám » kertjében berendezett méhes a bázis. Míg a rögzítések elemzése, tanulmányozása a Nottingam -i Egyetemen folyik.

Az ez idáig végzett kísérletek kecsegtető eredményei rendkívül sokatmondó jelentőségre engednek következtetni . így került sor arra az elgondolásra, amely szerint az Apimondia2009 tudományos bizottsága figyelmébe kellene ajánlani az esetet. Ez meg is történt március elején. Mi több a Bizottság azt május elején már el is fogadta. A nyilvános előadásra szeptember 16.-án 15 H 50 és 16 H10 közötti időszakban fog sor kerülni, a méhbiológiai kutatások tanácskozása során, “Non-invasive monitoring” címen, Bencsik Márton előadásában. A beszámoló, a Karl Clarisheim (Ausztria) méhbiológia tanács vezette I. számú szimpózium tudományos tanácskozás keretein belül történik. Mint ismeretes a rendezőség jelentései szerint több mint 300 tudományos közleményajánlat érkezett be. Közülük a válogató illetékes tanács nyilván a legérdemlegesebbeket emelte ki.

E tény még közel sem jelenti azt, hogy a Magyar méhészek is az Apimondia2009 Tudományos Bizottsága véleményével egyet ért ebben az ügyben. Ellenkezőleg. Bizonyíték is van rá. A “Méhek zümmögése” című írásom sehol semmi érdemleges visszhangot nem váltott ki. Igaz ugyan, hogy egyedül a bátor szókimondó www.europaimehesz.atw.hu honlapon jelent meg. Váljék becsületére le meri közölni az ellenvéleményeket is. Mail üzenetek segítségével közel száz méhész közvetlenül is megkapta. Érthető, ha a valós érvekkel alátámasztott vemhes kritikáimat nem kívánják terjeszteni, de a számos szakmai téma, kutatás, kísérletek, közöttük négy világnyelven megjelent írásaim nem tartalmaznak bírálatokat. Lám az Apimondia2009 se habozott a programjába venni a “Méhek zümmögésé”-t.

A Magyar méhészek vezetőségének így jó. Jobb szeretnek, elzárkózni. Elvégre is a monopol jogaik folytán, egyedül ok tudják mi a jó a Magyar méhészeknek (és nem utolsó sorban saját maguknak). Részükre az “egység” a fontos és nem a fejlődés, nem az előrelépés, még kevésbé hazánkfia nemzetközileg is elismert méhészeti kutatásai. Míg a kis Szlovénia méhészeti kutatói két helyen, két tudományos tárgyban is szerepelnek, addig Magyarországról senki kutató nevét nem találtam kongresszus műsorán. Van-e összefüggés e tény és a Magyar méhészek “egysége” között

A Méhészet 2009/05 olvasható egy igen rövid beszámoló (fél szövegoszlop) az április 5.-én tartott OMME küldöttgyűlésről. Köztudott, hogy pontosan erre az időszakra esik a méhészeti csúcstevékenység eleje. Ennél ésszerűtlenebb időpontot nem is lehetett volna kitűzni egy szakmai közgyűlés megtartására, ismét vemhes bírálattal élve. Avagy történ ez így pontosan azért, hogy minél kevesebb legyen a résztvevő, annál kevesebb gond lesz: meg ne inogjon az “egység”! Jellemző eljárás!

Ugyanakkor a 2009 -es Apimondia műsoráról sehol egy szó a magántulajdonban lévő monopol szaklapban. Megjelent ugyanakkor egy hivatalos ajánlat az Apimondia 2013 megrendezésére. A rosszindulatú sejtelmeim szerint annak időpontját az “ügyvezetés” minden bizonnyal, “intelligens” módon ugyancsak áprilisra fogja ajánlani. Na ott már aztán biztos nem lesz hely “A méhek zümmögése”hez hasonló kutatásoknak se a Nottigham-I fizikatanárnak, mert így lesz jó Magyar méhészek “egységének”, no meg főleg és nem utolsó sorban az “ügyvezetésnek“. A többi meg teljesen lényegtelen!

Lyon 2009 június joseph.bencsik@free.fr



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=388