Apimondia 2009 .

Dátum 2009.09.21. 21:41:33 | Téma: Európai Méhész hírei



Bencsik József




Röviden néhány szóban

Tegnap este érkeztem vissza az Apimondiáról természetesen hulla fáradtan. Félnaponként szolgálatba voltam a kerekasztal találkozó kistermekben. Sajnos a fényképfelvételeim nem a legjobban sikerültek . A mellékelt fényképen a Place de la Comédie látható. A város (kb. 250 ezer lakos ) főtere, hatalmas kizárólag gyalogforgalmas tér, (250 X 100 m). Ide nyílik az Esplanade CH de Gaulle sétány amely ugyancsak igen széles és közel egy km hosszú. Itt kaptak elhelyezést a szabadtéri sátoros kiállítok a sétány teljes hosszában. Az Esplanade végében kapott helyet a belső fedett kiállítás egy hatalmas négyszintes épületben, Benne három óriási színház egyben előadóterem és 5-6 kis előadó –kerekasztal terem. Közel 500 kutató jelenlétében Kb. 200 előadás hangzott el különböző témában. A Látogatók, a résztvevők összegezett száma még nem ismeretes. A szervezők 10 ezerre becsülték számukat. Hirekkel tele a TV az újságok, a rádió…a kiállítás alatt.




Magyarokkal három belső helyen lehetett találkozni a Balaton Termelőnél, az Anivet (forgófészkes) no meg az OMME -nél.

A magam részéről rendkívül elégedett vagyok , mert a Márton fiam tudományos előadásán zsúfolásig megtelt a szimpózium « Einstein » nagyterem ; Az előadás nagy tapsos sikert aratott, számos lelkes érdeklődő kutató intézet jelenlévő képviselője jelentkezett közreműködésre. Rhone-Alpes vidék méhészeit képviselő elnök máris meghívással fordult a Márton-hoz egy újabb regionális tudományos napi előadás tervének érdekében. Egy német elektronikus kaptármérleg-gyártó már -már beépítési tervekről álmodik. A felfedezés számos méhészet- gyakorlati ágazatra lesz kihatással (lásd a méhcsalád zümmögéséről készült írásom.


Minden valószínűség szerint egy ideig még ismét fontosabb dolgokkal leszek terhelve, ezért ne csodálkozz ha az írásaim megritkulnak. A kiállításon azért sikerült a Balaton standnál időként beszélgetni a magyar kiállítókkal de a nagy érdeklődő tömeg miatt rövidíteni kellett. Nem panaszkodtak nekik is sikerük volt. A régi méhész ismerőseim közül egyedül a Frits Ottóval találkoztam. Kiosztottam néhány névjegykártyát, fölhívtam a figyelmet az európai méhész honlapra. Most már sajnálom hogy nem gondoltam a felhívásom sokszorosítására azok szétosztására a magyar méhészek között. Állítólag több busz érkezett tele magyarokkal. Hallottam is gyakran magyar beszédet.

Nagy sikere volt a « A méh a környezet őrszemén » című kerekasztal előadásnak, a feltett kérdéseknek… (lásd az idevágó írásom ) Kérlek írd meg a milyen téma érdekli a magyar méhészeket. Valószínűleg és gyakorlati tapasztalatok szerint semmi. Nekik úgy van jól ahogy van. Ennyit egyenlőre. de fényképeket küldök külön -külön is.

Fotó: Bencsik József



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=397