Az egészség minden pénzt megér IV.

Dátum 2006.11.11. 11:45:55 | Téma: Európai Méhész hírei


MÉHEGÉSZSÉGÜGYI KÖVETKEZTETÉSEK
Eredetileg a kerethàló tervezésére, megvalósitàsàra, a méhatka megjelenése ösztökélt, valamikor a 80 as évek közepén. A folyóiratok a szaklapok ugyan tanàcsoltak olyasféle hàlók alkalazàsàt, amelyek segiségével a méhcsalàdok elszigetelődnének a kezeléstől lehullott atkàktól, rajtam kivűl szinte senki nem célzott arra, hogy a szóbanforgó rendszert lehet màs célokra, màs formàban is fölhasznàlni. A kereskedelemben azonban nem lehetett (valójàban ma sem lehet) vàsàrolni az àltalam ajànlott kerethàlo fajtàkat. A francia méhészek àltalàban kicserélik a hagyomànyos kaptàraljataikat hàlósra mig az àltalam alkalmazott kerethàlók segitségével nincs szükség a hagyomànyos aljzatok kicserélésére, legfeljebb azok àtalakitàsàra, történetesen a fenékdeszka kiemelésével.
Most hanyagoljuk el a kerethàló kezdeti, az atkàk elleni küzdelem viszonyait és annak fejleményeit. Tudjuk, hogy a lehullott atkàk mennyiségébol értékes bizonyitékokat kaphatunk a fertőzés nagysàgàról, a kezelés hatàsossàgàról... Szenteljünk több figyelmet inkàbb arra, hogy hogyan alkalmazható a költőtér fölé avagy alàhelyezett kerethàló, ma és milyen egészségügyi megfigyelések, következtetések hajthatók végre e kellék segitségével.
Ma többféle kémiai gyógyszerezési mód hasznàlatos a méhcsalàdok kezelésében: Emlitsuk meg közölük a leggyakrabban alkalmazottakat. Ilyenek pl, a füstöléses, pàrologtatos, vagy a betétlapocskàs módszerek; de vannak màs ritkàbban alkalmazott megoldàsok is mint a permetezéses, a beöntéses, vagy éppen a heresejtek eltàvolitàsnak kezelési modszerei.. Ez utobbiaknàl mint a betétlapocskàs kezelésnél is kaptàrnyitàst szukséges, mig a fostoléses, mint a pàrologtatos a keretek kozé valo befroccsentés modszerei tokéletesen elvégezheto a kerethàlon keresztul, kaptàrnyitàs a keretek kiemelése, bolygatàsa nélkul. A tetofedél levételével ugyanis még nem zavartuk meg a csalàd belso életét.
A költötér alà helyezett kerethàló esetében tanàcsos és hasznos a lehullott atkàk megszàmlàlàsa legalàbbis azok mennyiségének fölbecslése. Természetesen a kerethàló alkalmazàsàval a füstölési, a pàrologtatatàsi műveletek is könnyen és hatàsosan elvégezhetők. Igen egyszerü a hasznàlt vegyszert a kontrollemezre egy kis pàrologtató edénybe helyezve a csalàd alà csusztatni, vagy éppen közvetlenül a kontrollemezre önteni. Ugyan ilyen könnyü pl a konrtollapra helyezni a füstölőcsikot vagy éppen befüstölést végezni legyen az a hagyomànyos füstolövel. Ilyen kezelésekre àltalàban még az öszi meleg napokban szokott sor kerülni. Miutàn minden kaptàrnak megvan a kerethàlója, igy könnyen összehasonlitàsokra is sor kerulhet. Kiszemelhetjuk azokat a csalàdokat amelyek a legkevésbbé érzékenyek az atkafertözés területén azokat szaporithatjuk majd, az uj évad folytàn.
A méhcsalàdjaink szenvedhetnek azomban nem csak atkafertozésben hanem màs betegségekben is, pl külonféle virusos betegségekben, költésmeszesedésben... A csalàd szeméthulladékainak alaposabb megfigyelésével ilyen betegségek jelenlétée, kiterjedése is tökéletesen megfigyelhető mint ahogyan arról a koràbbiakban màr szó volt.
Amikor pl elpusztult meszes làrvàk talàlhatók a lehullott szemétben akkor azok mennyiségéből még arra is következtetni lehet hogy mennyire sulyos mennyire kiterjedt az elmeszesedés a csalàdon belül. Miutàn ismeretes az a tény is amely szerint egy csalàd fiasitàsos keretei között lehetnek betegségmentes keretek is, azok elhelyezkedése ugyancsak tökéletesen felderithető a controllemezen hiszen ilyen keretek alà nem hullik elpusztult meszes làrva.
Ugyancsak nagyszerüen felderithető esetleges virusos làrvabetegségek nyomai, azok kiterjedése is. Valojàban a méhek a beteg, a sérult làrvàkban talàlható nedveket előbb fölszivjàk, mielőtt a fönnmaradt részeket szétràgnàk és kidobnàk. Ilyen jelenség nagyszerüen megfigyelhető amikor kaptàrkezelés közben a megsérult làrvàkat még kezelés közben körbeveszik a méhek és élénken szivjàk a làrvàk testében talàlható nedveket. Nem igy a làrva bőrét amelyet szétroncsolva kihordjàk a kukàs méhek. A kerethàló segitsége folytàn, ilyen làrvabőrke foszlànyok azutàn àtesnek a rostàn és nagyszerüen megfigyelhetok a hulladékok kozott. 126/e fénykép
Ugyancsak emlitésre méltó jólértesult szakértők a vadak ürülékének megfigyeléseiből szàrmazo fontos értesülései. Miért ne lehetne ugyezen az alapon érdemleges értesülésekhez jutni a méhek ürülékének vizsgàlataiból?
Valojàban még a làrvàk emésztési zavarairól, betegségeiről is kaphatunk képet.Az ürülékek a normàlis szine àltalàban sàrgàsbarna, szinte olyan mint a fedelezés szine. Az a csalàd amelynek làrvai valamilyen emésztési rendellenességben szenvednek, azok ürülékének szine sokkal sötétebb, szinte fekete. Tehàt messzemenően eltérő a normàlisnak minősithetőtől.
Ez a jelenség is tehàt nagyon szépen megfigyelhető a controllemezre lehullott szemétból. Következtetés képpen tehàt az ilyen csalàdoknàl valamilyen emésztési rendellenesség àllhat fönn. A fő kérdés csak az hogy mit csinàljunk megfigyelésekkel amennyiben nem ismerjuk ezen kézzel fogható jelenségek pontos okait ossszefüggéseit, nem ismerjük az emésztéssel kapcsolatos betegségeket, okait? Minden estre az àltalam ismert nemzetkozi szakirodalomban e témàrol ezidàig nem talàltam emlitésre mélto iràst. Pontositom, nem a felnőtt méhek emésztési zavarairól van szó, hanem a làrvàkérol.
Talàn érdemes figyelembe, megjegyezni, hogy az emberi gyógyàszatban érdemleges és jelentős értesülésekhez jut az orvostudomàny a laboratoriumban végzett székletvizsgàlatokon keresztül. Sajnos a làrvàk emésztési betegségeiről szerzett ismereteim több mint hiànyosak, nullàval egyenlők. Ezen a téren tehàt, jelenleg részletesebb értesülésekkel nem tudok szolgàltatni. Ellenben kihasznàlva az alkalmat amely ezen iràs ismeretével jàr felhivàst intéznék a Magyarorszàgon mükodo méhészeti, àllatgyogyàszati kutató intézetek programm feleloseihez, tegyék napirendre a méh làrvàinak ürülékvizsgàlatait. Az innen szàrmazo értesülések jelentősége minden bizonnyal megfog felelni a vàrakozàsoknak. Szerény véleményem szerint a méhlàrvàk egészségének ismerete legalàbb annyira fontos mint a szàrnyak "kubital" arànyainak feltàràsa! Hiàba a jó kubitàlaràny, ha nincs egészség!
Sajnos a magyar méhészetben az NB vizszintes kaptàrok alaklazàsa az uralkodó, a becslések szerint 2/3 részben. Màrpedig a föntebb leirt eszközök, rostakeret alkalmazàsa a kaptàrok alatt lehetetlen az ilyen kaptàrokban. A magyar méhész ezuttal is és ismételten elesik a föntjelzett közel sem elhanyoagolható előnyöktől, tovàbbra is keserves többletmunkàval termel. Elesik ugyancsak egyben a rostakeret beszerzésére forditható EU segitségtől is.
Folyt.köv.


joseph.bencsik@free.fr



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=43