Óriási lépések rezgésméréssel a méhészetben.

Dátum 2010.12.9. 7:16:12 | Téma: Európai Méhész hírei



Bencsik József



Óriási lépések rezgésméréssel a méhészetben.
Egy méhcsaládon belül rendkívül nagy mennyiségű fontos és pontos értesülések folynak állandóan. Már a nagyapáink is tudtak erről, amikor pl. kora tavasszal a fülüket a kaptárfalára szorították majd megkopogtatva megtudták ítélni él e, erős vagy gyenge a család. Folynak azonban a méhcsalád által képzett rezgésekben, számos fontos és rendkívül értékes értesülések is, csakhogy azokat fölismerni ezidáig nem volt mód.
2008-2010 folyamán, Franciaföldön, Jarnioux-ban, két családon majd Besançon vidékén 17 családon végzett rezgésméréseket sikerült számítógépen rögzíteni. Majd azokból speciális matematikai elemzés útján a Nottingham-i Műszaki Egyetemen sikerült azonosítani teljes biztonsággal a rajzási láz beálltát.
A méhészet gyakorlatában egy különleges rezgésmérő segítségével, rövidesen és biztonságosan észlelhető lesz a rajzási láz, már 12-14 nappal előzetesen. Korszakfordító eljárás, miután a felmérés, kaptárnyitás nélkül, hideg rossz idő esetén is, éjjel is elvégezhető.
Méhészeti körökben köztudott eset amikor egy hosszabban tartó hideg, rossz idő beálltával tömeges rajzás áll be. Nem is olyan ritka az ilyen eset. A nagyban méhészkedők telephelyein is, ilyenkor elkerülhetetlenül, nagyban áll be a rajzási láz. Akkor azután a méhész nem tudja hová adja a fejét, no meg kezét-lábát is, futkoshat a rajok után. Azok nagyrészt rossz, nehéz balesetveszélyes helyeken szállnak meg, azután ,végül is közölük sokan megszöknek. Történik ez így, hiszen a nagy méhesgazda nem lehet jelen egyszerre több méhesben. Márpedig ugyancsak köztudott : ha kirajzott a család = nincs hozam, ráadásul sok raj elvész, míg befogottaknak műlépes kereteket, kaptárt kell biztosítani no és betelepíteni. Nagy gondnak bizonyul a rajzás, szinte ezen a ponton dől el a méhész munkájának sikere.
Természetes okok miatt, a rajzási folyamatot ezidáig nem sikerült hatásosan uralni. Óriási lépés lesz az előre, amikor egy zsebtelefon nagyságú készülékkel a kézben végigjár a méhész a kaptárok sorai között, legyen az esőben, akár az éjszaka folyamán. Minden egyes kaptárjára rátartja a rezgésmérő készülékét és rögvest értesül, a készülődésről. Egy kis szerencsével még azt is megtudhatja, melyik napra várható a kirajzás.
Ugyanakkor sok más, életbevágóan fontos és, jelentős értesülés folyik a méhcsaládon belül nem csak hormonhatások folytán, hanem rezgések által is. Szinte biztosra vehető, hogy pl. az anyavesztésnek, az anyátlanságnak is megvan a maga sajátságos rezgési jele. A tervezett további kutatások még sokkal messzebbre szeretnének jutni, pl. a család egészségi állapotának rezgésbeli megnyilatkozásainak ismeretében. Megállapítani teljes biztonsággal az egészségi zavarokat, betegségeket, vegyszer mérgezéseket…
A Nottingham-i Műszaki Egyetemen, Dr. Bencsik Márton vezetésével egy újabb EU- os nemzetközi kutatócsoport van alakulóban. A magyar kutatóknak is kínáltak helyet. Az FVM –t is értesitették. Az illetékes főtisztviselők azonban önkényesen gátló, és abszurd feltételeket szabtak ki. Ráadásul se a Debreceni, se a Szegedi se más egyetemnek kutató intézetek kutatóit nem értesítették. Talán még nem késő? A kezdeményezők legalább szeretnék kikérni a magyar kutatok, méhészek és szervezeteik véleményét, szeretnék elnyerni bátorításukat, biztatásukat.
Marad egy rezgésmérő műszer megtervezése, a kutatócsapat közreműködésével, annak szabadalmaztatása és Magyarországon való gyártásának lehetősége. A nemzetközi értekezések angol nyelven folynak, ezért az érdeklődés angol nyelven történjen.
Dr. Bencsik Martin, címén: martin.bencsik@ntu.ac.uk
Physics and mathematical Sciences
Nottingham Trent University





Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=455