Apimondia vilàgkiàllitàson bemutatott kaptàrkezelő

Dátum 2006.11.24. 10:56:34 | Téma: Európai Méhész hírei


EGY "SOKAT TUDÓ" SZERSZÁM RAKODÓ KAPTÀROKHOZ
Bevezető
A harmadik évezred hajnalàn a fejlett orszàgok lakóinak tevékenysége szinte kizàrólag különféle segédszeközök, szerszàmok, sokszor önmüködő gépek segitségével történik. Erdekes módon ugyanezekben az orszàgokban nem igy a méhészetben. Kint a helyszinen, a kaptàrok kezelése szinte kizàrólag mindenki emberi energiàval sok fàradsàggal, derékfàjàssal, sok izzadsàggal, és sokszor szàmos méhszuràsok közepette szabad kézzel, gépesités nélkül végzi a méhész. Nem véletlen ha a méhészet ma az egyik legfàradsàgosabb mesterségek közé tartozik. Mindezek ellenére Magyarorszàgon közel 15 ezren fàradoznak igy.
Nem igy mindazok részére akik kiprobàltàk és hasznàljàk az 1995 ben tartott Lausanne i Apimondia vilàgkiàllitàson bemutatott kaptàrkezelô szerszàmomat. Az akkori magyar méhésznemzedéket azonban ugylàtszik nem érdekelte a munkaerő a fàradsàg a derékfàjàssal való takarékossàg. Legalàbbis közülük akkor senki nem fordult hozzàm. Nos làm, akik nem ismerik, vagy akik figyelmét elkerülte e szerszàm kapacitàsa azok ma is tiz év óta tovàbbra is emberi energiàt, fàradsàgot pazarolnak a méhesükben. De legyunk derülàtok, jobb későn mint soha! Lehet hogy holnap ràébred, főleg az uj, a nyitottabb nemzedék, hogy valoban lehet konnyebben is méhészkedni. Magam részéről önmagamnak hàlàlkodok amikoris nyugdijba kerültem, màr rà is huztam tizenkét évet és a kaptàrkezelő szerszàmom segitségével ma is derékfàjàs és különlegesebb fàradsàg nélkûl vigan méhészkedek 73 éves koromban. Miért ne méhészkednének igy a magyar méhészek értelmesebb rétege is, többet ésszel mint erővel!

A szerszàm képességei, előnyei.
Valójàban a rakodókaptàrok kezeléséhez szükséges összes gyakorlati, kezelési müveleteket el lehet végezni minden fàradsàg nélkül. Legyen a kezelendő kaptàr rakodó, több emeletes, és 3-4 emeletes, tele mézzel, legyen az a földre, avagy maxi 40 cm magasra helyezve, legyen a talaj bàrmilyen irànyban lejtős.
Példàul lehetővé teszi:
1.) az emelési müveletek motoros elvégzéset egyszerü akkumlàtoros hàzifuróval
2.) szükség esetén az emelési müveletek kézi csörlővel való elvégzését
3.) a kezelendő fiók vagy fiokok egyenként vagy együttes föl-le emelését
4.) ujabb fiók, fiókok, közbeiktatàsàt
5.) a teljes kaptàr fölemelését, az ajldeszka kicserélésénél, viràgporelszedő aljdeszka elhelyezését, elvételét kicserélését…
6.) a fölemelt elemek hàtra és visszabillentését, a billentés rögzitését olyannyira, hogy a helyben maradt fiok keretei kiemelhetők, cserélhetők, kezelhetők legyenek.
7.) a hàtrabillentett elemek a szerkezet vizszintessé vàlt rakfelületére eresztését
8.) a leemelt elemek alsó és felső ideiglenes lezàràsàt pl a (lapos) kaptàrtető vagy keretfedő alà csusztatàsàval, a hàtrabillentett elemek ràillesztésével.
9.) a szöktetővel méhtelenitett méztér együttes leemelését majd túlbillentéssel egészen a szàllitó eszköz rakfelületére, ha az nem tul magas pl talicskàra helyezését,
10.) a leemelt elemek, szàllitàsàt talicska modjàra.
11.) a lakott kaptàrok, àthelyezését, teherkocsihoz talicskamodra szàllitàsàt, raklapra billentését…
12.) Összecsukhatósàgànàl fogva kevés helyigénnyel jàr; könnyen szàllitható akàr személykocsiban is.
Lásd képtár !

Müszaki leírás folyt.köv
joseph.bencsik@free.fr



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=46