Legyünk alkalomvadászok mint a méheink.

Dátum 2011.01.26. 0:42:37 | Téma: Európai Méhész hírei


Bencsik József


Legyünk alkalomvadászok mint a méheink.
A méhészek között köztudott : a méheink gyűjtési lendületbe jönnek valahányszor arra alkalom nyílik. De ok veszik is a fáradságot és keresik az alkalmakat. Vajon így lenne ez a magyar méhészek között is ? Avagy nekik úgy jó ahogy van ? Elvégre is ők nem bogarak !
Most figyelemre érdemes apróhirdetés olvasható a Méhészet 2009/12/ 20. oldalon a « határon átnyúló együttműködés » ügyében. Vajon szabad külföldről, Franciaországból, mint a Lyon-i Francia Magyar Baráti Társulat alelnöke lelkesen visszahatni ? A jelzett apróhirdetésben talált elgondolás alapján a Társulatunk már 20 éve élénken tevékenykedik és tapasztalatokkal is rendelkezik. Pl. és többek között már 1992, majd 1994 évben francia méhészeknek szakmai kirándulást szerveztünk és sikerrel megvalósítottunk az akkori magyar méhésszervezeteken közreműködésével. Későbbiekben is ilyen műsorkérelmekkel jelentkeztünk a Lyon-i Méhésszövetség részére ezúttal kényszerűségből egy független honlapon a www.europaimehesz.atw.hu keresztül. A Gödöllő-i kutató intézeten kívül azonban senki nem hatott vissza.
Most úgy látszik ismét újabb nemzetközi kapcsolat próbálkozásra nyílik alkalom föntebb jelzett apróhirdetés alapján, amennyiben a megkeresésünk a www.sellyemehesz.hu honlapban is visszhangra talál. Lehet hogy meglepő lesz az elgondolás kiszélesedése folytán.
A www.voyageagricoleviticole.com/voyage_pour_etuduants.ws honlap ajánlatai messzemenő figyelmet érdemelnek. A mezőgazdaság különböző ágaiban, kertészet, szőlészet, … állattenyésztés,… méhészeti,.. oktatásban részesülő diákok, tanulok számára , nemzetközi szakgyakorlati kirándulást ők már több esetben szerveztek. Miért ne Magyarországra is megfordítva ? Ezek megvalósításához EU- us pénzelés áll rendelkezésre. Minden bizonnyal Magyarország EU- us tagországban is így. Talán csak éppen az alkalomra kellene vadászni !
A Társulatunk tapasztalatai szerint természetesen nyelvi nehézségek akadályokat gördítenek a kapcsolatok folyamatosságában. Lásd a mellékelt francia nyelven írt megkereső levelünket a VM államtitkárához.
Elgondolásunk a következő gyakorlati tapasztalatokon alapul.
Olyan, a mezőgazdaság különböző ágazataiban működő oktatási intézmények szakiskolák kapcsolatát keressük amelyekben létezik francia nyelvoktatás.
1. Kitűnő alkalom nyílna a francia nyelvet tanuló diákok számára franciába érkező diákok között tolmácsként közreműködni legyen az kezdő nívón.
2. Az ilyen vállalkozó szellemű diákok részére ugyancsak nagyszerű alkalom nyílna nemzetközi szorosabb kapcsolatokat teremteni.
3. A ilyen diákok a francia szakgyakorlatra induló diáktársaikat is elkísérhetné mint tolmács és egyben gyakornok is.
4. Természetesen a francia nyelvtanárok is tagjai lehetnek a gyakorlatcserének.
5. A francia nyelvoktatás hiányában kikérni az olyan szakiskolák közreműködését ahol ez van.
Természetesen örvendetesnek találjuk a Seillye-i oktatási intézmény kezdeményezését és sok sikert kívánunk az elgondolás kivitelezéséhez. Kérjük Simon Éva kezdeményezőt vegye figyelembe indítványunkat, és továbbítsa ajánlatunkat az érdekelt oktatási intézmények felé.
Ugyanilyen kérelemmel fordulunk a www.europaimehesz.atw.hu honlap olvasóihoz is.
Ugyancsak természetesen segítséget ajánlunk, és megteszünk minden tőlünk telhetőt a tervek megvalósulása érdekében.
Minden becsületes magyarnak kívánunk jó egészséget és a terveik sikeres megvalósulását az új esztendőre
Bencsik József AFHRA alelnök
Kelt Lyonban 2011 január 24.-én



ASSOCIATION AMITIES FRANCE HONGRIE
M Pascal Merlin
Président
Dr Àngyàn Jozsef
VM Secrétaire d’Etat
1055 Budapest Kossuth Lajos tér 11 Jozsef.angyan@parlament.hu
Jozsef.angyan@vm.gov.hu
Copie ; Ambassade de la République de Hongrie
Monsieur Somogyi Norbert dr.
sciences.par@kum.hu
Lyon le ………. 2011
Objet : recherche développements


Monsieur le Secrétaire d’Etat,

Depuis 1992 et parmi les objectifs principaux de notre Association figurent les relations à développer entre la France et la Hongrie. C’est ainsi, qu’en tant que nouveau président de l’Association, je me permets de solliciter votre aide et votre assistance.

Selon les informations www.voyageagricoleviticole.com/voyages_pour_étudiants.ws les étudiant français en formation dans divers branches d’activités agricoles, viticoles, jardinage, arboriculture… élevage d’animaux…peuvent bénéficier des subventions pour effectuer des voyage et stages professionnels dans des pays étrangers tel que la Hongrie et inversement.
Afin de faciliter de tels échanges entre nos deux pays, nous cherchons à obtenir les adresses courriels des établissements d’enseignements professionnels de la branche en Hongrie. Pour des raisons pratiques nous nous intéressons en particulier aux établissements, dans lesquels la langue française est enseignée. Comment obtenir de telles informations ?

En vous remerciant de l’attention que vous voudrez bien consacrer à notre démarche, je vous prie de recevoir, Monsieur le Secrétaire d’Etat, mes salutations distinguées.




AMITIES FRANCE-HONGRIE RHONE-ALPES - N° de registre 11202 - Préfecture du Rhône
Siège social: Maison Franco-Hongroise – 7 rue de la Poudrière - 69001 LYON
Tél/fax : 04 78 29 41 39 - site web : http://francehongrielyon.org -
Permanences : Mercredi  : 15h-17h - Bibliothèque : Lundi  : 15h-18h
courriel : hongrie.lyon@laposte.net







Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=507