Segits magyar méhész magadon az EU is megsegit !

Dátum 2006.12.10. 8:42:34 | Téma: Európai Méhész hírei

Kontárkodás a magyar méhészek érdekében.
Úgy vettem észre , hogy az OMME ujonan vàlasztott vezetőségére jellemzők a nyiltszivü ronkonszenves nyilatkozatok, törekvő akarat, törtető lendület. A francia szaklapok is elismerik. Ezen hozzààllàs részemről, ujabb bàtoritàst érdemel. Ismételten és nyomatékosan jelzem, hogy a kifogàsoló megjegyzéseim, biràlataim célja nem rombolàs, nem leépitést, hanem ellenkezőleg hathatos előrelépésre ösztökélés.
Abból a tényből indulok ki, hogy magam, szivesen megbecsülöm amikor biràlat éri vélekedéseimet, mert azok kiigazitàsra késztetnek. Következés képpen ugyvélem, hogy a biràlat elfogadàsa mindazok érdeke akik előre, a tökéletesedés irànyàba törekednek. A biràlatok, egyben tàjékoztatòk is, nélkülük oda is érhet valaki ahovà menni se akar.
A magyarvonatkozàsu méhészeti értesüléseim nagyrészt az egyetlen orszàgos àllami szaklapbol, a Méhészet ből szàrmaznak. Legutobb a 01/2005 sz. ban talàlt iràsokra, részben màr visszahatottam a 165.sz. megjegyzéseimben. A tüzetesebb olvasàs utàn ugyvélem a sorok közé került értesülésekből is lehet szavakban le nem irt igazsàgokra bukkanni
Az « OMME-hirek » ben érdekes felhivàst olvasható a tovàbbi folytatolagos tüntetési tervekről. Összesen hat különjàrat indulna, hat külömböző dàtummal, hat különböző megyéből. Óriàsi pénzösszeget, megannyi fàradsàgot, időt igénylő vàllalkozàs. A tüntető tàblàk màr készen àllnak, a tüntetés módszere, helye ismeretes. A « céljaink elérhetők » àllitja a vezércikk, folsorolva azokat néhàny szóban.
A folyamatos tüntetés első meglàtàsra valóban kulturàltabbnak, hatàsosabbnak tûnik mint a tömeges. A nehézség, a hatàstalansàg csak abbol adódik, hogy a döntéseket hozó COPA-COGECA, EU bizottsàg amelyre a tüntetés szeretne kihatni nem ül össze évente csak kétszer és nem az OMME àltal beütemezett tüntetési időpontokban.
Tudni érdemes, hogy az EU irànyszabàlyok, közösen megszavazott döntések, nem rendeletek csak igazgatàsi irànyzatok amelyekhez valo igazodàs minden EU tagorszàg önmagàt felelősen kötelezi. Az EU mint olyan, eleve nem rendelkezik végrehajto szervekkel, nincs rendőrsége, nincsennek börtönei ! Legfeljebb birsàgolàst vethet ki.
Nem igy Magyarföldon ! A FVM főtisztviselői urai önkényes rendeletet hozhatnak és hoznak is (2004/V/04) a nélkül hogy bàrki véleményét kikérnék. Hacsak nem OMME vel ôsszhangban ? Ja, hàt persze, pontosan nem lehet tudni, hiszen a magyar méhészek nem rendelkeznek önàlló orszàgos értesitővel. Ami kis zsenge független szaklap volt is (a Méhészujsàg) azt is hagytàk kimulni. A magyar méhészeknek tehàt sehol sincs alkalmuk tiltakozni főleg nem a Méhészet ben ! Màrpedig a nehézségek gyökereit valojàban és elősosorban a helyszinen kell keresni. Segits magyar méhész magadon az EU is megsegit ! Nem az első alkalommal hangoztatom !
* * *
Mint föntebb emlitettem a COPA-COGECA EU bizottsàg, évenként két alkalommal tanàcskozik. Ekkor vetik össze, vitatjàk meg az EU os küldöttek, közöttük magyar méhészek küldöttei, pl az OMME « javaslatait » majd szavazàssal hatàroznak. Tehàt elsősorban a nemzeti megbizottakon keresztül érvényesülnek, vagy esnek el a nemzeti követelések.
Legutóbb december 13 àn történt ilyen COPA-COGECA gyülés amelyről az Abeilles et Fleurs 2005/01, 8.old.szàmàban jelent meg egy tàjékoztató, Henri CLEMENT, az UNAF egyik orszàgos méhészeti szakszervezet alelnökének tollàból. A beszàmoló màr a màsodik bekezdésében a magyar küldöttek meglepő dinamizmusàrol tanuskodik. Majd fölsorolja a gyülésen tàrgyalàsra került ügyeket. Az eredményekről remélhetőleg a magyar küldöttek is részletesen beszàmolnak majd, a sajàt értesitő hiànyàban a Méhészetben!
Megelőzve a magyar méhészek EU os küldöttek beszàmolojàt màris jelzem, vannak EU os jóhirek is : a kaptàrtermékek hirveréséhez EU os pénzelési lehetőség lépett érvénybe (EU 2004/12/17). Vajon milyen rendeleteket hoz majd a FVM főtisztviselősége annak érdekében, hogy e segitségből minél kevesebb jusson a magyaroknak ? Van rà példa (2004/5/04 sz FVM rendelet)
A francia, spanyol, olasz, portugàl, belga méhészek màris azon dolgoznak őssze, hogyan kihasznàlni az igy kialakult lehetőségeket. Szàlljon be az OMME is az EU méhészei egyeztető tanàcsàba. Otthon pedig követelje az EU segitség kihasznàlàsàt korlàtozo FVM rendeletek azonnali visszavonàsàt.
A beszàmolóban szó esett EU közös tüntetési tervekről is. Màrpedig ha màr egyszer a magyar méhészek is minden àron tünteni akarnak akkor érdemes lenne az EU méhészekkel összehagoli a követeléseiket. Miért ne egy kis csoporttal példaadóan közéjük àllni ?
* * *
A magyar méhészetnek van egy különleges alapvető problémàja : a magyar akàcméz hirnevének, minőségének, megőrzése. Ebben a témàban az utolsó tiz év alatt szàmos alkalommal sürgettem intézkedéseket, ajànlottam eljàràsokat de senki nem mozdult. A magyar akàcméznek nincs gazdàja, 2003/06/30 EU rendelet előtt bàrki büntetlenül keverhette.
Ezuttal megint egy ujabb elgondolàssal jelentkezek : A 164 sz. iràsomban jeleztem, a francia DGCCRF (Concurenciàt Ellenörző és Hamisitàst Visszaszoritó Igazgatosàg) vizsgàlatainak eredményeit : a déli féltekéről szàrmazó növények viràgporàt talàltak, két forgalomba hozott « magyar akàcméz » ben. E hivatalos vizsgàlati eredményre tàmaszkodva több hirnévvédő, ezzel egyben velejàró hathatos hirverő eljàràst lehetne kieszközölni. Elôzôleg megtudni ki a hamisitó, majd igazsàgügyi eljàràst inditani ellene ! Még pénzelés is akadna rà amennyiben a hat Brüsszelbe induló hatàstalan tüntető busz közül egynek a költségeit erre a célra fordulna. A becsületes magyar mézkereskedők, az MT is besegithetne. Nem Bruxelles-ben hanem a hamisitàsàt észlelôő orszàgokban kell intézkedni. Nem könnyü a dolog, de azért tenni lehet, ismeretség, és gyakorlat hiànyàban is.
Példàul : Közismert dolog, a francia méhészek legutóbb többnivós pert nyertek a « gaucho – regent » csàvàzó vegyszerek gyàrtóival a Bayer nemzetközi mammuth céggel szemben. Tessék kikérni előbb az UNAF testvérszakszervezet tanàcsàt, majd kikérni ügyvédjük, Maitre Fau véleményét egy igazsàgügyi eljàràs sikerének valoszinüségéről. Ugyanakkor segitségül hivni a Francia Fogyasztok Erdekvédelmi Egyesületét is !!!....
Amennyiben kàrtéritésre itélnék a tettenért alperest, visszatérülnének az eljàràs költségei, mig az itélet folytàn a magyar akàcméz hirneve jelentősen kiszélesedne. A magam részéről a francia szaklapokban olvasott beszàmolokon tul nem követtem nyomon az ügyet. Tüzetesebb felvilàgositàsok a DGCCRF nél. Időközben megtörténhetett, hogy a hamisitot màr megis büntették, de az is lehet, hogy semmi sem történt !De meg lehet őket büntetni 2X is !
Ugyanakkor a hamisitó cégek helyébe tessék Magyarorszàgon üvegezett és cimkézett és garantàlt mézet kinàlni nemzetközi üzletlàncolatoknàl. A 158 sz iràsom ban jelzett EU Mezőgazdasàgi Miniszterek Tanàcsa ra hivatkozva EU segitséget kérni a « magyar akàcméz » helyszinen valo üvegezésének pénzelésére. Valoszinüleg a legujabb EU 2004/12/17 irànyrendelkezés ad modot az ajànlott eljàràs végrehajtàsàra. A legfôbb kérdés : milyen akadàlyokat fognak gôrditeni a FVM főtisztviselôi ezen EU segitség kihasznàlàsa elé (az OMME vel ôsszhangban ?).
Tisztelt levelezô tàrs amennyiben, ugyérzi, hogy az olvasottak valoban a magyar méhészek érdekeit képviselik, kérem tovàbbitsa ûzeneteimet a cimlistàjàn szereplô érdekeltekhez, ugyanakkor ajànlhatja lekôzlésre is bàrkinek.

Szerkesztette Bencsik Jozsef, Lyon, 2005 januàr

A mellékletben talàlhato szôvegrészletet a « Megjegyzések a kôrnyezet, a méhészet és a biokultura mentén » cimû 150 oldalas iràsombol való, amelyet a méhésztàrsaim szives figyelmébe ajànlom . (a teljes szôveg kiadàsàra alkalmat, ajànlatot keresek !)
joseph.bencsik@free.fr



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=51