Méhészegyesületek Nemzetközi Szövetsége

Dátum 2006.12.13. 20:39:24 | Téma: Európai Méhész hírei

APIMONDIA


Méhészegyesületek Nemzetközi Szövetsége

Az APIMONDIA támogatja a méhészet tudományos, technikai és gazdasági fejlődését

Az APIMONDIA a méhészet érdekeit képviselő világszervezet.

Az APIMONDIA elősegíti a kapcsolatépítést a méhészek, tudósok és mindazok között, akik a méhészetben érintettek.

Az APIMONDIA ezt azáltal éri el, hogy:

nemzetközi kongresszusokat szervez
APIMONDIA kongresszusokra kétévente kerül sor
2007 szeptemberében az ausztráliai Melbourne-ben
2009 szeptemberében a franciaországi Montpellier-ben

kiadványokat készít
A negyedévente megjelenő Apiacta a legújabb kutatási eredményeket teszi hozzáférhetővé a méhészek számára angolul on-line formában.

szimpóziumok szervezése
pl. Apimondia Szimpózium Szófiában (Bulgária) „A méhanyák tenyészkiválasztása és nevelése“ címmel 2006. szeptember 1-3. valamint az Apimedica 2006 – I. Nemzetközi Fórum a méhészeti termékek egészségi hatásairól – 2006. október 12-15. Athén, Görögország. További információkért látogasson el a következő honlapra: www.apimedica2006.gr

tanácsadás jogalkotók számára
Az Apimondia nemzetközi szinten képviseli a méhészetet számos szervezetnél, pl. a GATT-nál, az ENSZ (FAO) Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezeténél, továbbá képviseli a fogyasztói és mezőgazdasági érdekeket is.

Az APIMONDIA eredete az 1893-ban megalapított Méhészeti Kongresszusok Nemzetközi Bizottságára vezethető vissza, amely első kongresszusát 1897-ben tartotta Belgiumban. Az APIMONDIA-t jelenlegi intézményi formájában 1949-ben hozták létre Hollandiában. Az APIMONDIA egyik egyedülálló jellemzője, hogy erős kapcsolatokat tart fenn a kelet-európai országokkal: ma az APIMONDIA munkája teljesen nemzetközinek mondható. Az APIMONDIA egyik különleges jellemzője a munkanyelvek széles választéka a publikációkban és a megbeszélések során.

APIMONDIA KONGRESSZUSOK

A Nemzetközi Méhészeti Kongresszusokat minden két évben az APIMONDIA szervezi. Ezek a legszélesebb körű nemzetközi összejövetelek a méhészetben érintettek számára. Minden egyes kongresszusnak több ezer résztvevője van. A tudósok számára ez egy fontos lehetőség, hogy bemutathassák legfrissebb kutatási eredményeiket. A méhészek számára a kongresszus lehetőséget nyújt, hogy elmélyítsék ismereteiket, megismerjék a méhészkedést a világ más helyein és hogy új kapcsolatokat teremtsenek. Továbbá mindenki számára kiváló lehetőségeket kínál az APIMONDIA, hogy új kollégákat és barátokat szerezzen.

A kongresszusokat egy helyi szervező bizottság készíti elő, amely árajánlatot nyújt be a kongresszus vendégül látásának elnyerésére legalább öt évvel a tervezett dátum előtt.
A kongresszusi üléseket az APIMONDIA állandó bizottságának hét témája szerint szervezik: méhészeti termékek egészségi hatásai, méhbiológia, méhészeti gazdaság, méhészet szerepe a vidékfejlesztésben, méhészeti eszközfejlesztés, méhegészségvédelem valamint méhlegelő és megporzás.

A kongresszusi programok minden méhekkel foglalkozó számára vonzóak: méhészek, megporzást végzők, kutatók, szaktanácsadók, rajszállítók, eszközgyártók, apiterápiával foglalkozók és szakelőadók. A kongresszusi programok tudományos előadásokat, szimpóziumokat, kiselőadásokat és kiállítás formájában bemutatásra kerülő további ismertetőanyagokat tartalmaznak. Workshopok, szakmai kirándulások, folklór programok és kiállítások is színesítik a rendezvényt.

Minden Apimondia kongresszushoz kapcsolódik egy ApiExpo kereskedelmi bemutató is. Ez egy nemzetközi termék és felszerelés kiállítás, ezen a területen a legnagyobb nemzetközi rendezvény.

Az APIMONDIA működése számos ország méhészeinek és tudósainak együttműködésére épül.

Az APIMONDIA Főtitkársága Rómában található és mindenekelőtt a méhekkel és a méhészettel kapcsolatos információs anyagok terjesztésével foglalkozik. Az APIMONDIA-t a Végrehajtó Tanács vezeti. Tagjai a következők:

Elnök: Mr. AS Jørgensen (Dánia)
Alelnök: Mr. L Martinez (Argentína)
Főtitkár: Mr. R Jannoni-Sebastianini (Olaszország)

Az állandó bizottságok elnökei:

Méhészeti termékek
egészségi hatásai: Dr. T Cherbuliez (USA)
Méhbiológia: Dr. K Crailsheim (Ausztria)
Méhészeti gazdaság: Dr. DQ Tam (Vietnám)
Méhészet a vidékfejlesztésben: Dr. N Bradbear (Nagy-Britannia)
Méhészeti eszközfejlesztés: Mr. G Ratia (Franciaország)
Méhegészségvédelem: Dr. W Ritter (Németország)
Méhlegelő és
megporzás: Dr. M Sommeijer (Hollandia)

Az APIMONDIA magába foglalja a FIITEA Intézetet, ami Bukarestben (Románia) található.
E-mail címe: apifound@apimondiafoundation.org , honlapja:www.apimondiafoundation.org
A FIITEA az Apimondia Méhészeti Technológia és Gazgaságtan Nemzetközi Intézete. 1970-ben alapították, mint az Apimondia műszaki intézetét. Jelenleg a FIITEA főként az APIMONDIA kiadói és fordítói részlegeként működik, különböző kiadványokat publikál (pl. az Apimondia kongresszusok jegyzőkönyveit), valamint tolmácsokat biztosít az Apimondia nemzetközi kongresszusaira. Az Apimondia tudományos és gyakorlati lapja az Apiacta, jelenleg csak on-line formában elérhető angol nyelven. Az egyes számok ingyen letölthetők az Apimondia honlapjáról: www.apimondia.org

Az APIMONDIA egy méhészeti szövetség: a Méhészegyesületek Nemzetközi Szövetsége. Az APIMONDIA tagjai méhészegyesületek. Ugyanakkor társult vagy egyéni tagként csatlakozhatnak más méhészeti szervezetek és cégek valamint egyének is. A tagsági díj 150 és 1750 euro közötti összeg lehet a tagságra jelentkező szervezet nagyságától függően.

Az APIMONDIA képviseli a világ különböző részén levő tagszervezeteket és egyben függ is támogatásuktól.
Egyesülete, szervezete vagy cége csatlakozási szándéka esetén, kérjük lépjen kapcsolatba a Főtitkársággal Rómában. (Jelenleg több mint 70 méhészegyesület a tagja a szövetségnek: ellenőrizze a honlapon, hogy az Ön egyesülete Apimondia tag-e már).

APIMONDIA tagszervezeteknek lehetőségük nyílik az APIMONDIA döntéseinek alakítására a közgyűlésen való szavazással, amelyre az egyes kongresszusokon kerül sor.

A 2001-es dél-afrikai Apimondia Kongresszustól kezdve, a kongresszus résztvevői, akik az APIMONDIA-hoz tartozó szervezetek tagjai, kedvezményes díjfizetéssel vehetnek részt az APIMONDIA Kongresszusokon.

Az APIMONDIA Kongresszusok általános látogatottsága a világ minden részéről érkező 1500-2000 résztvevő között van.

KAPCSOLATFELVÉTEL:

APIMONDIA
Főtitkárság
Corso Vittorio Emanuele II, 101
I-00186 Roma, Italia
Tel: (+39) 066852286 - Fax: (+39) 066852287
Posta elettronica: apimondia@mclink.it
Internet: www.apimondia.org

További részletekért látogasson el az Apimondia különböző nyelvű honlapjaira :

www.beekeeping.com/apimondia (angol)
www.apiculture.com/apimondia (francia)
www.apicultura.com/apimondia (spanyol)
www.imkerei.com/apimondia (német)





Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=52