A méhek valósággal szerelmesek ebbe a növénybe!(Levendula)

Dátum 2011.02.17. 3:49:44 | Téma: Hírek


Tudod, milyen virágba szerelmesek a méhek? A levendulába!

Levendula (Lavandula angustifolia)
A földközi –tenger környékén már az ókorban ismerték a levendulát. A görögök és a rómaiak illatszerként, kozmetikumként, gyógyszerként és fűszerként egyaránt használták. Mára szinte minden fűszerkertben találkozhatunk legalább egy változatával a sok közül.
Levendula méz
A méhek valósággal szerelmesek ebbe a növénybe! Ennek köszönhetjük a nemes mézek legnemesebbjeit, a gyógynövények virágjaiból gyűjtött mézeket. Igazi levendulamézet kevés országból tudunk beszerezni, mivel a nagy levendula-mezők csak a megfelelő klímájú vidékeken találhatóak meg. Franciaország, Provence egyik büszkesége az igazi levendulaméz, valamint Horvátországban, különösen Hvar szigetén, amelyet a Levendula Hazájának is neveznek, találhatunk csodás illatú, óriási mezőket ebből a különleges gyógynövényből. Mindösszesen hat hétig tudnak szerelmesen legelészni a vadméhek a levendula-mezőkön, ennyi idő alatt kell összegyűjteniük a nemes méznek való virágport.

Mi mindenre javasolt a levendula-méz fogyasztása?
A tiszta, selymes levendula-méz minősége nagyban függ attól, milyen volt egy adott évben a termés. Semmilyen adalékanyagot nem tűr meg ez a finomság, amelyet az erdei vadméhek gyűjtenek be, és tőlük "szerzi meg" a leleményes gazda. Méz ízű és levendula illatú finomságot kóstolhatunk, ha ezt a csemegét választjuk. Fahéj és vanília íz is érezhető a kóstolásakor, és az első alkalommal mi is a szerelmesei leszünk a levendulaméznek, amely desszertként, valamint gyógyhatása miatt is fogyasztható. Nyílt sebek gyógyítására kiválóan alkalmas, valamint álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen és hajhullás ellen is hatékony. Fertőtlenítő, gyulladás gátló hatású, jó a rovarcsípésekre és az égési sérülésekre is. Fejfájás-elleni szerként is ismert, valamint hangulat-javító, koncentráció-növelő és szorongás-csökkentő hatása is ismert.
Mire jó még a levendula
Illóolaját a természetgyógyászatban, főleg az aromaterápiában nagy jelentőséget tulajdonítanak nyugtató, lazító és fertőtlenítő hatásának. Használatát depresszív kedélyállapotok, fejfájás stressz és általános levertségérzet kezelésére is használják. Segít ezen kívül a zúzódások és rovarcsípések elmulasztásában is valamint elriasztja a rovarokat. Segít a nyugtalan alvásban, ha pár csepp illóolajat a párnára cseppentünk. A szárított levendulavirág friss illatot kölcsönöz a ruháknak, ráadásul a molyokat is távol tartja. Számos parfüm és kozmetikai cikk is tartalmaz levendulát. Szárítva a híres Provence-i fűszerkeverék egyik alapanyaga. Kandírozva süteménydekoráció lehet. A friss virágokkal gyümölcssalátákat és eceteket aromatizálhatunk. Hosszasan sorolhatnám, még mire lehet használni. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki ennek a növénynek áldásos hatását.




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=525