Egy sokat tudó tangenciális mézpergető

Dátum 2006.12.30. 7:32:58 | Téma: Európai Méhész hírei

Rövid müszaki leirás .



Egy sokat tudó tangenciális mézpergetõ


Rövid müszaki leirás .


A hagyomànyos pörgetõedény

A hagyomànyos mézpörgetõknél a forgótengely àthatol a dob fenekèn; a meghajtàs is sokszor a dob alatt történik. Igy a forgomû csak nagyon nehezen szerelhetõ, emelhetõ ki Ugyanakkor a dob lyukasztàsa folytàn kizàrólag pörgetésre hasznàlható. E tulajdonsàgok következtében a hagyomànyos pörgetõk az év 2/3 részében hasznàlaton kivül àllnak ! A vàsàrlàsukra befektetett pénzösszeg is természetesen ez idõ alatt nincs kihasznàlva.

Az ajànlott pörgetõ esetében

Az ajànlott pörgetõ edény esetében a lyukasztàs helyébe egy rövidke csapszög van rögzitve, arra tàmaszkodik a tengely amely egyedül a tengelykilengés akadàlyozàsàra szolgàl. Miutàn a forgoszerkezet bàrmikor könnyen kiemelhetõ igy a pörgetõ edény tehàt minden folyadék befogadàsàra alkalmas, ugyanakkor az egész év folyamàn szàmos, màs célra is fölhasznàlható. Mi több, példàul gàzrezsó melegitéssel, akàr fözésre is kitünõen akalmazható.

Forgoalkatrész:

A csõtengelyre rögzitett àtlos pàlcàinak (1-2) alacsony keresztmetszete ellenére tõkéletes merevséget biztosit. Igy a szerkezet összsulya jelentõsen alacsonyabb mint a hagyomànyos rendszereké, müküdtetése tehàt jelentõsen kevesebb forgatóenergiàt igényel. Ugyanakkor könnyen kezelhetõ, könnyen kiemelhetõ hiszen a dob fenekén nincs rögzitve, hanem egy ugynevezett fölsõ àthidaló tartóra van fölfüggesztve.

Athidaló tartó

A forgoalkatrész fölfüggesztését az àthidaló tartó biztositja. Ez utobbi, szàrnyas csavarokkal a pörgetöedény külsõ peremére, egyben a làbazatra rögzithetõ. Hasznàlaton kivül bàrmikor könnyen leszerelhetõ, a forgoalkatrésszel együtt könnyen ki is emelhetõ. A motoros, ugy mint a kézi meghajtàs is kényelmes elhelyezést kaphat ugyanezen àthidaló tartón.

Meghajtó motor

A forgómü meghajtàsa, a ma minden hàznàl talàlható közönséges, akàr tölthetö akkumlàtoros, vagy hàlozati sebességàllitos, forgàsvàltos furóval (5-600 WW, àra 10 € !) történik. Ilyen megoldàssal müködik 35 éve egy és ugyanazon közönséges hàzi furóval a sajàt pörgetõm, amellyel kb 25 T mézet põrgettem. (11O V os feszültségcsökkentõvel a 220 V os motor szinte örökéletû!) Egyszerü kapcsolàssal bàrmikor leemelhetõ, visszahelyezhetõ. Nem kell elfelejteni, hogy egy beépitett motor esetében az év 2/3 részében kihasznàlatlanul àll, igy a befektetés is, mig a hàzi villanyfuró bàrmikor màs célokra is fölhasznàlható.

Làbazat:

A làbazat hàromdimeziós àtlósan merevitett szerkezet, amely közvetlen a pörgetõedény alatt megfelelõ magassàgban két közbensõ keresztàthidalóval rendelkezik. Itt kap elhelyezést (ipari) gàzrezsó amelyre esetenként egy vaslemez helyezendõ (közmàsodàs elkerülésére). A làbazat csak négy ponton (P1-3) érintkezik a pörgetõ edény alsó szélével (hõelvezetés csökkentése végett) és két ponton, (P5-6) a folso àthidaló tartón kap rögzitést.

Pergető

Hasznàlata a mézmühelyben pl:

- mézpõrgetéshez

- takarmànyszirup, lepény készitéséhez

- mézlikörök készitéshez

- mézolvasztàshoz

- méztàrolàshoz

- sonkolyfõzéshez…

Màshonnan pl:

- (nagybani) ételfõzéshez

- lekvàrfõzéshez

- alkalmi hentesmunkàknàl…stb


Képtárban nagyobb méretben megtekinthető a műszaki rajz
joseph.bencsik@free.fr



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=55