Bizonytalanság a mézpiacon az antibiotikumok miatt

Dátum 2011.03.26. 13:40:52 | Téma: Agromonitor hírei

Írta:agromonitor.hu
2011. március 24. csütörtök, 08:58





Leállhat a mézfelvásárlás, amennyiben a magyar állategészségügyi hatóság továbbra is nulla toleranciát alkalmaz a mézben előforduló antibiotikumokra – állítják mézpiaci szereplők. A méhészek a közelmúltban kétezer aláírással megtámogatott petíciójukban követelték, hogy a magyar hatóság vegye át azokat a mézvizsgálati határértékeket, amelyeket a magyar méz fő piacának számító Németország, Olaszország és Franciaország hatóságai alkalmaznak.


A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nevében válaszoló
Bizonytalanság a mézpiacon az antibiotikumok miatt
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nevében válaszoló Kardeván Endre, tárca élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára az Európai Unió (EU) követelményeire hivatkozva utasította el a kérést, mondván, hogy Magyarország nem térhet el a méz összetételét szabályozó uniós előírásoktól. Csakhogy – ahogyan azt Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke egy rádióműsorban elmondta –, az EU ugyan kimondja, hogy a mézben nem lehet antibiotikum, de az egyes tagországok úgynevezett cselekvési határértékeket állapítanak meg, és rögzítik, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból hány mikrogramm antibiotikumot nem tartanak veszélyesnek egy kilogramm mézben. Így például Franciaországban kilogrammonként 10, Olaszországban 5, Németország egyes szövetségi államaiban szintén 10 mikrogramm a határérték – sorolta a példákat az OMME-elnök. A méhészek szerint a magyar hatóságnak is ezt kellene tennie, mert így teljes a jogbizonytalanság: a mérőműszerek érzékenységétől függ, hogy mennyi antibiotikumot képesek kimutatni.

Az utóbbi időben jelentőset léptek előre a laboratóriumok: körülbelül egy éve még nem tudták akkreditált módon kimutatni, ha egy kiló mézben kevesebb, mint 10 mikrogramm antibiotikum volt, mostanra viszont két brémai labor is 0,5 mikrogrammig is képes mérni a szermaradványt. Eközben a magyar hatósági laborok akkreditációja tavaly november végén lejárt. Korábban az üzletek is elfogadták azokat az igazolásokat, amelyek az antibiotikum-mentességet csak a 10 mikrogrammon felüli értékig jelezték. Vagyis a polcokról az elmúlt hetekben antibiotikum-tartalom miatt leszedett mézek többségéről a letöltéskor senki sem tudhatta, hogy néhány mikrogramm antibiotikumot tartalmaz. A Klenáncz Méhészet több mint húsz, az élelmiszerbiztonsági jogsértések listájára felkerült mézeinek többségében például 1-2 mikrogramm antibiotikumot, elsősorban szulfadimetoxint mértek a műszerek. A bírság jelentős: a méz értékének 3-5-szöröse, ami például Klenáncz esetén elérheti a több tízmillió forintot is.

A méhészek szerint az is a hazai záró tolerancia feloldása mellett szól, hogy a méznél jóval nagyobb mennyiségben fogyasztott tejnél, illetve húsnál például a szulfonamidokra – amelyik csoportba a magyar mézekben problémát okozó antibiotikum tartozik – 100 mikrogramm az EU-ban meghatározott határérték.

A piac mindenesetre most is pang, de ez a szakmabeliek szerint főleg annak köszönhető, hogy nincs eladó áru. Félő azonban, hogy ha marad a jelenlegi helyzet, a szezonban sem lesz aki fel meri vásárolni a mézet, illetve olyan sem, aki el meri adni. A méhészek ugyanis joggal tarthatnak attól, hogy – ha maguk nem is kezelték gyógyszerrel az állományt, akár egy-egy állattartó telep itatójából is kerülhet szermaradvány a méhbe, majd a mézbe – állítják a szakmabeliek. A Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesülete az OMME honlapján közzétett állásfoglalásában kifogásolta, hogy az EU-ban sehol sem szokványos ultra finom mérések eredményeit alapul véve, visszamenőleges hatállyal szankcionál a hatóság. A mézkereskedők azt is kinyilvánították, hogy „az eddig még soha nem tapasztalt helyzetben, tulajdonképpen a mézkereskedelem teljes felfüggesztése mellett kellene dönteniük”.

A mézpiacon ugyanakkor azt tapasztalják, hogy a hatósági mézellenőrzések megszűntek, vagy legalábbis jelentős mértékben csökkent a számuk. Többen közülük ezt annak a jelének tekintik, hogy a méhészeti szezon kezdetére a VM is enyhítene a szabályozáson. Kérdés ugyanakkor, hogy a zéró tolerancia miatt jogsértőnek számító – de bőven a máshol jellemző kilogrammonkénti 10 mikrogrammos határérték alatti mézzel „lebukott” termelők, illetve kereskedők élhetnek-e majd jogorvoslattal jelentős büntetéseikkel kapcsolatban.

Forrás: agromonitor.hu





Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=557