Tömeges méhpusztulás magyarföldön is ?

Dátum 2011.05.20. 23:54:30 | Téma: Európai Méhész hírei


Bencsik József




Megrendítő hírek, tömeges méhpusztulásokról ! A tisztelt Farkasné Asszony kétségbeesett felhívása egyedül az Európai Méhész honlapján volt olvasható. A felhívás olvasottságából máris érdekes tanulságokat lehet levonni, holott az további eseményekről, részletekről sehol semmi hír. Annyi azonban bizonyos : a felhívás megjelent március 28.-án, majd rá egy hónapra, április 28.-án már több mint 90 visszahatást váltott ki. Meglehet, hogy közülük sokan valóban komoly és szokatlanul, tömeges veszteségek áldozatai lennének.
A Farkasné asszony megrendítő felhívása minden bizonnyal, nem hazugság, hanem valós hír. Lám, ugyancsak hasonló katasztrófáról számolt be, a DUNA TV egy helyszínen rögzített közvetítéssel április 22.- én a 13,30 óra kezdetű beszámoló műsorában. Mesterházi Álmos, Andrásfai méhész Vas megyében 70%- os pusztulást tapasztalt a méhesében. A környékről (Petőmihályfa) hasonló hírekről számolt be . Feltehető, hogy az ország területén, máshol is, hasonló esetek fordultak elő. Ugyancsak feltehető, hogy a helyszíni TV felvételek sem az újságírók elképzelése szerint alkotott mestersékelt, hamis hírek lennének.
A Tömeges méhpusztulás Magyarországon ma valószínűleg mindennapos, valós jelenség. Így van ez még akkor is ha arról a « vezetőség » és a « szaktanácsadók » hivatalosan hallgatnak. Végülis nem azért kapnak fizetést hogy ilyesmit figyelembe vegyenek, még kevésbé, hogy azokat a gondjak közé vegyék. Az ilyet értesüléseket csakis az egységes méhésszervezet rosszakarói híresztelnek, nem de ?
Nem így az kérem külföldön. No lám ilyen « ferde » értesüléseket terjesztettem magam is Francia földről, francia esetről. A 2008-2009 tél múltával a Rhone megyéből 69% -os veszteséget mértek föl. Ma azonban még rosszabb híreket hozott napvilágra az « Abeilles et Fleurs » méhészeti szaklap 2011 áprilisi számában (16-20 oldalon) ! Részletes beszámoló « Pyrénées Orientales» megyéből M Jean Andresto a megyei egészségügyi felelős, valamint Philipe Assens a helyi mezőgazdasági ügyek tanácsának tollából. Az előbbi szerző fényképekkel szemléltetett részletes beszámoló, helyenként 80% -os pusztulást állapított meg. A másik szerzőt maga a szaklap kérdezte ki : Milyen tervekkel rendelkezik az illetékes vidéki hivatalos Mezőgazdasági Tanács szemben a fölmerült problémával ? Hasonló hírekről számol be az Aveyron megyei Méhegészségügyi szervezet elnöke is, a 20. oldalon. Itt a fölmérések szerint átlag 60% -os, helyenként 80% -os veszteség keletkezett. A hivatalos francia kutató intézetek szerint az okokat « multifactoriel » vagyis többtényezős okokban keresendő. Viszont tudni érdemes hogy ezen intézetek nagyrészt a szergyártók pénzelési támogatásával működnek. A rovarirtó szereket és gyártóit tehát nem lehet vádolni, különben megszűnik az intézmény pénzbeli támogatása. Ilyen helyzetről olvashatók beszámolók az amerikai méhészeti szaklapokban is. Na és hogyan Magyarországon ?
No persze ilyen és hasonló értesülések nem olvashatok a Méhészetben egyetlen magán kézben lévő monopol helyzetben csillogó szaklapban. Nem hiába van ez így, hiszen senki nem fizet ilyen hírek terjesztéséért, főleg nem pl. a méreggyártók (a Bayer ) pl .a hirdetésekkel.? De az is meglehet, hogy ez utóbbi fizet, azért, hogy ilyen hírek ne terjedjenek ? De Farkasné asszonynak, és 90 társának, sem a magyar méhészek egészének nem szükséges arról tudni. Miután nincs ilyesmiről írás a Méhészet májusi számában sem, így, következés képpen tömeges méhpusztulás nincs Magyarországon ! A magyar méhegészségügyi szervek, a méhészeti « szaktanácsadó hálózat, és nem utolsó sorban a monopol méhészeti szervezetnek nincs tudomása ilyen esetekről. No persze ok nem látogatják a www.europaimehesz.atw.hu honlapot. Ott ugyanis csak « ferde » értesülések olvashatok ? A Farkasné asszony kétségbe ejtő fölhívása és 90 társának jelentkezése mind « ferde » értesülések áldozata, no meg a DUNA TV helyszíni közvetítése is ? Nem tanácsos ugyanis olyan értesüléseket híresztelni amelyek « kétségbe » vonnák, és egyben « kétségbe » vezetnék a szervezetet. Fontos az egység, a többi meg, nem számít ha rossz is. Valamikor a « Pártunk és kormánya » uralkodása idején is ilyen elvek alapján jutott csődbe a rendszer.
Ja de az kérem régen volt ! Azt már régen elfelejtették az országban. A magyar méhészeket ma nem fenyegeti csőd, csak éppen tömeges méhpusztulás ? Erről meg jobb nem tudni ? Amiről pedig nem tudunk, az meg talán nem is létezik, ugyebár ?
A Farkasné asszony fölhívása a károsultak összefogásra rendkívüli figyelmet érdemel. Tessék, lehet érdekvédő társulatot alapítani. Ilyenek léteznek Európa szerte, de még Amerikában is. Számos pert nyertek pl. Németországban, Franciában de még Amerikában is. Egy valós érdekvédelmi társulat alapítása fönntartás működtetése csak akkor tűnik drágának amikor nincsenek károk. Éppen ezért az óvatos, és okos méhész, máris betársul, még mielőtt ki nem tort a méhesében a tömeges méhpusztulás. Legyünk hát okosok, értelmesek előrelátók, vegyünk részt a Farkasné asszony érdekvédő mozgalmában. Ö minden bizonnyal azért fordult a www.europaimehesz.atw.hu honlaphoz, mert tudatában volt annak, hogy ott elfogadják fölhívását, nem úgy a Méhészetben sem a szervezet honlapján. Lehet hogy, már gyakorlatban is tapasztalt ilyen hozzáállást. Abban reménykedett tehát, és nem hiába, hogy az Európai Méhész honlap nem fogja visszautasítani a kétségbeesett felhívását; Nos lám nem csalódott. Ezek után, most már újabb reményt keltő hírekről szeretnénk olvasni e honlapon. A szerkesztőség pedig minden bizonnyal továbbiakban is kiáll a Farkasné asszony ügye mellet. Magam is szeretnék így eljárni a « ferde » elgondolásimmal, nyugati országokból származó gyakorlati példákkal, értesülésekkel.

joseph.bencsik@free.fr 2011 május



Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=590