Válogatás az OMME híreiből .

Dátum 2011.06.28. 12:20:52 | Téma: OMME Hírei


Látogatóban – virágporkalauz
Helyzetkép a Kárpát-medencében – terméseredmények
Tájoló
NB 18-as alsó virágporszedővel – méhesről-méhesre
Tájoló – időszerű tennivalók
Akáckörút 2011 – méhészek között
OMME hírek – nem csal tagoknak
Az idei akácméztermés értékelése – OMME IB állásfoglalás
Akácvirágzás 2011 – méhlegelő-értékelés
Méhész voltam Új-Zélandon II. rész
Adótanácsadó – kérdezz-felelek
hirdetések

Apimondia 2011 - Mézverseny

2011. 06. 17.
Értesítjük a tisztelt Méhésztársakat, hogy a 2011-es Nemzetközi Apimondia Kongresszus szervezői megjelentették honlapjukon a „Tisztelet a világ mézeinek” című nemzetközi mézverseny nevezési feltételeit.

Ennek értelmében a jelentkezők személyenként legfeljebb 2 mintával nevezhetnek a versenyben. Egy mintát 3 db 400 grammos kiszerelésben kérik kiküldeni a szervezők, címke, felirat nélkül. Egy mintát egy csomagban kell feladni, de a csomag összsúlya nem haladhatja meg az 1,5 kg-ot. A mintákhoz tartozó adatlapok kitöltésében, az Apimondia honlapon történő regisztráció, valamint a minták szállításának lebonyolításában Egyesületünk segítséget nyújt a versenyen indulóknak. A mézverseny nevezési díja mintánként 120 USD (kb. 24 000 Ft), melynek költsége a versenyen indulókat terheli.

Fajtaméz és vegyes virágméz kategóriában lehet nevezni. Mindkét esetben a mintához csatolni kell a méz víztartalmáról és HMF szintjéről szóló laboratóriumi vizsgálat jegyzőkönyvét, valamint fajtamézeknél az előzőeken kívül a pollen analízis eredményét is. Az OMME Intéző Bizottságának döntése értelmében, az Egyesület átvállalja a versenyen indulni kívánó méz-zárszalag felhasználó méhészek esetében a mézek fent említett laboratóriumi vizsgálati költségeit. E költségeket a méz-marketing alapból finanszírozzuk, hiszen egy esetleges jó eredmény esetén, annak híre az egész magyar méhészet hasznává válik.

A mintákat kérjük az OMME irodájába leadni (1094, Budapest, Viola utca 50.) legkésőbb 2011. július 1-ig. A mintákat csak személyesen lehet eljuttatni az OMME irodájába! Ennek oka, hogy a mézminták leadásával egyidejűleg szükség van a versenyben indulás személyes regisztrációjára, és a nevezési díj (120 USD) internetes felületen történő befizetésére is. Így értelemszerűen csak azok pályázhatnak, akiknek interneten keresztüli vásárlásra alkalmas bankkártyájuk van. Ezt a pályázó méhész helyett az OMME nem tudja elvégezni, mert a versenyszabályzat szerint az a hivatalos pályázó, így értelemszerűen annak a neve kerül az oklevélre, akinek a bankkártyájáról történik a nevezési díj befizetése!

Nagyon fontos, hogy a szervezők által kért 3 db 400 grammos minta mellett kérjük, hogy hozzanak magukkal egy 500 grammos mintát is, amely a pályázatban megkövetelt mézvizsgálatok elvégzéséhez szükséges.

OMME ügyvezetés

Napraforgó fenológiai jelentés
2011. 06. 24.
A szaktanácsadói hálózat információi alapján az alábbiakban közöljük a napraforgó kultúrák fenológiai állapotáról szóló összeállítást. A felmérés 2011. június 20-23 közötti időszakban készült. A fényképes összeállítás megtekinthető egyesületünk honlapján a „megfigyelőhálózat” címszó alatt a következő linken: http://mehlegelo.omme.hu/gallery
Ismételten kérjük a méhésztársakat a vándorlás állategészségügyi és etikai szabályainak betartására. Kérjük, a nyúlós költésrothadás miatt zárlat alatt lévő települések tekintetében keressék a megyei méhészeti szaktanácsadókat.
XXIV. Jászberényi Mézvásár és Méhésztalálkozó
2011. 04. 21.
Időpont: 2011. augusztus 6.
Részletes program a júliusi Méhészet szaklapban vagy a honlapon olvasható.

FELHÍVÁSOK A MÉZVÁSÁRRA
Méhészeti eszközgyártók kiállítása, kereskedők helyfoglalása
A kiállítási - és eladó teret – június 15-ig történő előzetes bejelentkezés alapján biztosítunk.
Mézkirálynő választás
Fiatal, csinos hölgyek jelentkezését várjuk. Nyelvtudás, főiskolai végzettség, méhészeti alapismeretek előnyt jelentenek. Egész alakos (jó minőségű) fénykép és önéletrajz megküldésével lehet jelentkezni
2011. július 4-ig E-mailben vagy levélben. A királynő bruttó 300.000.-Ft-ot kap.
Méhészek vetélkedője
Gyakorló méhészek jelentkezhetnek füstölőgyújtó és keretszegező versenyre. Az első három helyezettet oklevéllel és tárgyjutalommal díjazzuk.
Mézes sütemények versenye
Méhészfeleségek és háziasszonyok nevezhetnek. Az első három helyezettet oklevéllel és tárgyjutalommal díjazzuk.
Vásárújság
Lehetőséget biztosítunk a kiállítóknak térítés mentes bemutatkozásra maximum A6-os méretben
(kéziratot E-mailben kérjük július 4-ig).

Szervezők:
Szatmári László Jászsági Méhészegyesület
Déryné Művelődési Központ Jászberény

Vásári információ, jelentkezés:
5100 Jászberény, Bercsényi u. 1/A Tel./fax: 57/411-823.
E-mail: ifjhaz@pr.hu | Honlap: deryne.hu

Vállogatás az OMME híreiből .
forrás:www.omme.hu




Ez a hír Európai Méhész Új oldalon folytatódik www.europamehesze.atw.hu -tól jött
http://users.atw.hu/europaimehesz

A sztori URL -je :
http://users.atw.hu/europaimehesz/article.php?storyid=594